Kolumne 27. prosinca 2017.

Slatka strana adventa u Baranji

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Advent u Baranji ove godine je bio geografski i vremenski disperziran s ciljem da se posjetiteljima dočara multikulturalnost Baranje. Svake adventske nedjelje manifestacija se održavala na drugom mjestu.

Sve je počelo 3.12. božićnim sajmom u Petlovcu. Petlovac (njem. Blumendorf – selo cvijeća ) nalazi se izvan baranjske turističke transverzale i predstavlja neotkrivenu Baranju. U područje općine spadaju i izolirana sela poput Luča i Torjananaca, kao i pustare poput Zelenog polja ili Sudaraža.

Sljedeću nedjelju Advent se preselio na dvor Esterhazy u Dardu. Darda je simpatična varoš u kojoj se isprepliću urbano i ruralno. I dan danas u Dardi se mogu naći ostaci drvenog mosta koji je zbog svoje grandioznosti svojevremeno bio opisivan kao osmo svjetsko čudo. Kneževi advent odvijao se treću adventsku nedjelju u Kneževim Vinogradima. Posljednju adventsku nedjelju program se zbivao u Belom Manastiru.

Iako je bilo sjajnih langošica u Petlovcu, kobasica u Dardi, vina u Kneževim Vinogradima odmah u startu moram reći, glavna gastronomska zvijezda Adventa u Baranji je, kako joj i ime sugerira slastičarnica Galerija No1. vlasnika Alije Ismeta, svima poznatijeg pod nadimkom Iso. Na adventu u Baranji Iso je ponudu svoje slastičarnice prezentirao i u retro kolicima u kojima je bio zimski sladoled u svim bojama. I još jedna vrlo bitna napomena, Iso je cijenu svih svojih kolača za vrijeme trajanja Božićnog sajma u Belom Manastiru snizio za 50%!

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Baklava s grožđicama u umaku od graševine posebna je priča. Koliko god baklava po svojoj prirodi bila slatka, toliko graševina neutralizira slatkoću. Sjajna kombinacija. Baklava je kolač orijentalnog porijekla, a na Balkanu ima poseban položaj među svim slasticama jer je Muslimani pripremaju za Bajram, a primjerice katolici iz Bosne za Božić.

Osim s grožđicama povremeno u ponudi imaju u baklavu s brusnicama, višnjom, kokosom i pistacijama, te grčku baklavu. Inače Iso je i otprije poznat po svojim eksperimentima s graševinom. Tako je još u ljeto 2014. godine na tržište plasirao sladoled od graševine, a godinu dana prije je osmislio i napravio sladoled od viljamovke. 2015. godine Iso je napravio i sladoled s rakijom od kajsije.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Galerija No1. je spoj istočnjačkih i zapadnjačkih slastica, tradicionalnoga i modernoga. Osim već spomenute baklave „na sto načina“ u ponudi imaju tufahije i tulumbe. Tufahije su pečene ušećerene jabuke i prava su energetska bomba. Tulubme potječu iz Anadolije. Riječ je o tijestu koje se kuha, pa potom prži u ulju i potapa u slatki sirup. Ali tu su i standardne šaum rolne, suhi kolači, gibanica s brusnicom, lambada, talijanska kremšnita u lisnatom tijestu… Budući da se slastičarnica nalazi u Baranji, tu je i mramorni kulin kolač! Ali tu su i pinopinguino kocke, cioccolattino i american cheesecake torte. Za svakog ponešto!

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.