Kolumne 08. rujna 2019.

Slojevita torta za najveće obožavatelje čokolade

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Sočan čokoladan biskvit, ganache i podatna krema recept su za čisti užitak...

Torte blogerice Ane Zelić apsolutno obožavamo jer su podjednako vizualno privlačne i ukusne. Specijalnost su joj sočni biskviti i glatke kreme, a ovog je puta u jednadžbu ubacila i sloj ganachea od tamne čokolade.

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. 
 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Sastojci za biskvit:

  • 2 jaja (L)
  • 115 g ulja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 170 g glatkog brašna
  • 75 g nezaslađenog kakao praha
  • 2 ¼ žličice praška za pecivo (11 g)
  • ½ žličice soli
  • 225 g šećera
  • 65 g smeđeg šećera (demerara, turbinado)
  • 130 g vruće vode

Punjenje od tamne čokolade:

  • 100 g kvalitetne tamne čokolade (min. 55% kakaa)
  • 100 g mliječnog vrhnja za šlag (min. 36% m.m.)
  • 30 g maslaca

Krema od čokolade

  • 55 g brašna
  • 225 g šećera
  • 380 g punomasnog mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 350 g omekšalog maslaca
  • 1 žličice ekstrakta vanilije
  • 300 g kvalitetne tamne čokolade (min. 55% kakaa)

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić


Priprema biskvita:

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
  5. Ravnomjerno rasporedite u kalupe pa pecite u zagrijanoj pećnici između 22 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
  6. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

 

Možda vas zanima... Nutella Cookie Dough Cheesecake koji se ne peče Kolumne

 

Čokoladna krema:

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Sitno nasjeckanu kvalitetnu tamnu čokoladu rastopite na pari. Ostavite je da se ohladi prije dodavanja u kremu, ali i dalje treba biti rastopljena.
  3. Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i rastopljenu čokoladu (u dva navrata) te miksajte dok se sve ne sjedini. Bit će potrebno izmiješati sve špatulom par puta kako bi bili sigurni da je sve dobro sjedinjeno.
  4. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.

Punjenje od tamne čokolade:

  1. Sitno nasjeckanu kvalitetnu čokoladu stavite u srednje veliku zdjelu zajedno s maslacem pa prelijte zagrijanim vrhnjem za šlag. Pazite da ga zagrijete tik do vrenja.
  2. Ostavite 2 minute prekriveno pa sve pomiješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite da se ohladi do mazive konzistencije.

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Slaganje

  1. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru.
  2. Stavite prvi biskvit, premažite kremom i napravite od kreme «ogradu»  unutar koje ćete dodati punjenje od tamne čokolade. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan.
  3. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.

Nakon što se torta ohladila, prekrijte je konačnim slojem kreme i ukrasite po želji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.