Kolumne 07. ožujka 2020.

Sočan čokoladni kuglof s bademima i lješnjacima

foto: Mihaela Kozarić Šebrek
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj kuglof je krcat s tamnom čokoladom, bademima i prženim lješnjacima - toliko arome u jednom kolaču, sočan i preukusan, a k tome je još i bez glutena.

Taman prije blagdana suprug je dobio "slatki" paket na dar - domaće bademe i lješnjake.

Kako sam već jedno vrijeme imala u planu napraviti kolač bez brašna, ovo mi je bila idealna prilika da iskombiniram bademe i lješnjake s čim drugim nego tamnom čokoladom i rezultat je bio odličan, sočna i preukusna torta koja je nestala u roku keks. Doslovno!

Mihaeline slatke i slane gastro majstorije potražite na blogu Bite it Quick, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Mihaela Kozarić Šebrek foto: Mihaela Kozarić Šebrek

Potrebno vam je: 

  • 6 jaja, sobne temperature
  • 200 grama šećera
  • 200 grama maslaca, sobne temperature
  • 1 bourbon vanilija šećer
  • 150 grama tamne čokolade (60-70% kakaa)
  • 200 grama mljevenih badema (po mogućnosti prženih)
  • 200 grama mljevenih lješnjaka (po mogućnosti prženih)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Ganache:

  • 100 grama tamne čokolade
  • 50 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 C.
  2. Rastopite čokoladu na pari i pustite da se lagano ohladi.
  3. U zdjeli električnim mikserom na srednjoj brzini miksajte omekšali maslac, šećer i vanilija šećer, oko 3 minute. Umiksajte jedno po jedno jaje, zatim dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu i sve dobro izmiješajte.
  4. Mljevene bademe i lješnjake izmiješajte s praškom za pecivo i soli, te ih dodajte u tekuću smjesu. Špatulom sve dobro izmiješajte.
  5. Kalup za kuglof 23 cm (od dvije litre) namastite i posipajte brašnom. Dobro namastite svaki cm kalupa da vam kolač ne bi zapeo pri "izlasku" - kuglofi su zeznuti po tom pitanju.
  6. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica (štapić za ražnjiće) ne izađe čist. Koja mokra mrvica je ok, ne smije biti tekuće smjese. Nakon otprilike 20-25 minuta pečenja kolač prekrijte alu folijom da vam se vrh previše me zapeče.
  7. Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi u kalupu oko 5-10 minuta te ga pažljivo preokrenite i izvadite van.
  8. Slatko vrhnje zagrijte da bude vruće (ne kipuće) i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, zatim dobro izmiješajte da dobijete glatku i sjajnu smjesu.
  9. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, te prelijte preko ohlađenog kuglofa i ukrasite po želji.

Dobar tek!

 | Author: Mihaela Kozarić Šebrek foto: Mihaela Kozarić Šebrek

 | Author: Mihaela Kozarić Šebrek foto: Mihaela Kozarić Šebrek  | Author: Mihaela Kozarić Šebrek foto: Mihaela Kozarić Šebrek  | Author: Mihaela Kozarić Šebrek foto: Mihaela Kozarić Šebrek

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kristina.m76 18:08 18. Ožujak 2019.

    Pozdrav... Više puta sam pripremala ovaj kuglof, jer je tijesto predivno. Znači, ja bih ga ja htjela iskoristiti kao podlogu, odnosno biskvit za tortu. Ono što želim pitati je, da li ste ga ikad pravili u takvoj formi i da ... prikaži još! li ste uspjeli ga presječi vodoravno, da bi dobili više kora. Bojim se jer je jako delikatan, pa ne znam da li bih uspjela izvuči više listova. Radila bih sa istom količinom sastojaka. Puno Vam hvala i na receptu i unaprijed na odgovoru :))))))) LIjepi pozdrav.