Taman prije blagdana suprug je dobio "slatki" paket na dar - domaće bademe i lješnjake.
Kako sam već jedno vrijeme imala u planu napraviti kolač bez brašna, ovo mi je bila idealna prilika da iskombiniram bademe i lješnjake s čim drugim nego tamnom čokoladom i rezultat je bio odličan, sočna i preukusna torta koja je nestala u roku keks. Doslovno!
Mihaeline slatke i slane gastro majstorije potražite na blogu Bite it Quick, Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 6 jaja, sobne temperature
- 200 grama šećera
- 200 grama maslaca, sobne temperature
- 1 bourbon vanilija šećer
- 150 grama tamne čokolade (60-70% kakaa)
- 200 grama mljevenih badema (po mogućnosti prženih)
- 200 grama mljevenih lješnjaka (po mogućnosti prženih)
- 1 žličica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Ganache:
- 100 grama tamne čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag s mliječnom masti
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 180 C.
- Rastopite čokoladu na pari i pustite da se lagano ohladi.
- U zdjeli električnim mikserom na srednjoj brzini miksajte omekšali maslac, šećer i vanilija šećer, oko 3 minute. Umiksajte jedno po jedno jaje, zatim dodajte ohlađenu rastopljenu čokoladu i sve dobro izmiješajte.
- Mljevene bademe i lješnjake izmiješajte s praškom za pecivo i soli, te ih dodajte u tekuću smjesu. Špatulom sve dobro izmiješajte.
- Kalup za kuglof 23 cm (od dvije litre) namastite i posipajte brašnom. Dobro namastite svaki cm kalupa da vam kolač ne bi zapeo pri "izlasku" - kuglofi su zeznuti po tom pitanju.
- Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 50-60 minuta ili dok čačkalica (štapić za ražnjiće) ne izađe čist. Koja mokra mrvica je ok, ne smije biti tekuće smjese. Nakon otprilike 20-25 minuta pečenja kolač prekrijte alu folijom da vam se vrh previše me zapeče.
- Kad je pečen, ostavite ga da se ohladi u kalupu oko 5-10 minuta te ga pažljivo preokrenite i izvadite van.
- Slatko vrhnje zagrijte da bude vruće (ne kipuće) i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, zatim dobro izmiješajte da dobijete glatku i sjajnu smjesu.
- Ostavite da se ohladi nekoliko minuta, te prelijte preko ohlađenog kuglofa i ukrasite po želji.
Dobar tek!