Jedina namirnica u ovom receptu za koju je potrebno izdvojiti nešto više novaca, a i otići u trgovine zdravom hranom, jest kokosovo ulje. Ekstra djevičansko kokosovo ulje – nova namirnica u mojoj kuhinji. Ne znam za vas, al' meni kokosovo ulje znači ulje za sunčanje, s jako malim zaštitnim faktorom i zbog toga meni nedostižno, zbog izuzetno bijele mi puti. Znači kokosovo ulje = preplanule cure na plaži, i ja nisam dio njih. Trauma.
No kad sam malo istraživala ovo ekstra djevičansko i saznala za sve zdravstvene blagodati koje donosi, trauma je nestala. Ovaj kolač je stoga postao više od comfort fooda, postao je lijek za tijelo i dušu! Kokosovo ulje je jedini skuplji sastojak, svi ostali su povoljni, pa na kraju cijeli kolač nije skup. Proces je jednostavan, a rezultat je slastica koji traje par dana; pastrnjak u njemu brine se za svježinu (bez gnjecavosti), limun za osvježenje (bez kiselosti), a kokos za maštanje o nekim egzotičnim lokacijama na kojima trenutno nismo (bez patetike).
Kolač od pastrnjaka i kokosa
Smjesa:
- 275 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja, sobne temperature
- 200 g šećera
- 100 g muscovado šećera
- 1 limun – korica i sok
- 3 jaja sobne temperature
- 250 g pastrnjaka, oguljenog i naribanog (oko 3 korijena srednje veličine)
- 50 g kokosa
- 250 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
Premaz (a može i bez njega!):
- 20 g listića kokosa
- 150 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja, sobne temperature
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica tople vode pomiješane s limunovim sokom
Priprema:
- Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Istresite listiće kokosa na suhi lim i tostirajte u pećnici dok ne zaprime smećkastu boju. Ostavite ih da se hlade.
- Lim za pečenje obložite papirom (ja sam koristila uski, pravokutni oblik štruce, no možete koristiti i okrugli, promjera oko 20 cm). Miksajte kokosovo ulje, pa dodajte oba šećera i limunovu koricu, te miksajte još malo. Dodajte jaja, jedno po jedno. Pažljivo umiješajte pastrnjak i kokos, a nakon toga brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodajte i sok od limuna.
- Istresite smjesu u posudu za pečenje i pecite oko 45 minuta. Provjerite drvenim štapićem je li kolač pečen, prije nego ga izvadite iz pećnice. Ostavite ga da se hladi.
- Kada je kolač hladan, možete napraviti premaz. A i ne morate, onako bez premaza kolač izgleda domaće, neušminkano. Ali ako vam je bitan i vizualan dojam, onda premaz radite ovako: miksajte kokosovo ulje i postepeno dodajte šećer, dok mikser radi. Kad dobijete gustu smjesu ulijte limunov sok. Miksajte još dvije minute, pa ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga premažite kolač i pospite tostiranim listićima kokosa. Neka kolač odstoji bar pola sata prije posluživanja.
Dobar tek!