Ovoga puta donosimo recept za izrazito sočne kocke od rogača, badema i jabuka prelivene čokoladnom glazurom.
Uz sve to, ovaj kolač nema brašna pa je tako pogodan i za sve koji paze na svoju prehranu, ali i za one koji imaju intoleranciju na gluten.
SASTOJCI
Smjesa od rogača i jabuka
- 3 jaja
- 50 g nerafiniranog smeđeg šećera
- 5 žlica kokosovog ulja
- 150 g mljevenog rogača
- 100 g mljevenih badema
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimet
- 200 g sitno naribanih jabuka
- 100 g grožđica
- 3 žlice ruma
Čokoladni preljev
- 100 g tamne čokolade
- 6 žlica vode
- 5 žlica kokosovog ulja
PRIPREMA
- Grožđice namočite u rumu i malo tople pa ih ostavite nekoliko sati da nabubre (najbolje preko noći).
- U jednoj zdjelici pomiješajte suhe sastojke – mljeveni rogač, mljevene bademe, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjelici pomiješajte jabuke s nabubrenim grožđicama (po potrebi višak tekućine ocijedite).
- Bjelanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom, dodajte žutanjke i kokosovo ulje pa sve još jednom dobro izmiksajte. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke i kuhačom lagano miješajte smjesu da se svi sastojci sjedine.
- Pripremljenu smjesu rasporedite po dnu manjeg kalupa za pečenje (20x30 cm). Prije pečenja kalup namastite maslacem i posipajte ("pobrašnite") mljevenim rogačem.
- Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 170 °C. Pred kraj pečenja kolača na pari otopite čokoladu zajedno s vodom i kokosovim uljem.
- Vrući kolač prelijte vrućom čokoladnom glazurom. Kolač prije posluživanja ohladite na sobnoj temperaturi. Poslužite samostalno ili s tučenim vrhnjem za šlag.
Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!