Kolumne 20. lipnja 2013.

Sočni domaći burgeri

burgeri_matejka.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Oni koji prate moj blog znaju da nisam baš od brze hrane. U zadnje vrijeme je, doduše, dosta spremam kod kuće, ali je prilagođavam svome ukusu - pa tako jedem integralnu pizzu s povrćem, brzi wok s piletinom ili krumpiriće pečene u pećnici.

Brza hrana, ako je spremljena od svježih namirnica, ne mora biti masna i teška, a i dalje ostaje ukusna i sočna. Burgeri su iz zloglasnog fast fooda danas prešli u jelo koje se itekako cijeni, ako je dobro spremljeno. Najvažnija je, naravno, kvaliteta i prirema mesa, ali pravi znalci ocjenjuju i pecivo te dodatke.

Iako se u Zagrebu na nekoliko mjesta može pojesti dobar burger, odlučila sam ipak pripremiti svoju verziju - domaću, svježu i sočnu - i to u dvije varijante: s purećim i junećim mesom. Svakako ulaze u moj fast food jelovnik.

Spremala sam ih na grill tavi, no ako imate pravi roštilj, još bolje - dobit ćete onaj fini, dimljeni miris mesa. Što se dodataka tiče, poigrajte se s čime želite - salatama, svježim povrćem, namazima, sirevima... Bitno je da ne kamufliraju okus mesa, već da mu komplimentiraju. I nemojte brinuti ako su nespretni za jesti - bitno je samo da poslije jela želite polizati prste.

Za jedan veliki ili dva manja burgera trebat ćete sljedeće sastojke:

  • 200 g junećeg ili purećeg mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 žličica senfa
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 mladi luk
  • sol
  • papar
  • timijan
  • okruglo pecivo
  • ulje za pečenje u tavi
  • nekoliko kriški svježeg krastavca
  • nekoliko kolutova svježe rajčice
  • šaka rukole
  • žlica sirnog namaza ili majoneze i ketchupa

Priprema:

  1. Meso stavite u zdjelu. Luk nasjeckajte (zajedno sa zelenim dijelom) i dodajte mesu. Dodajte i jaje, krušne mrvice, senf te začinite po želji. Rukama pomiješajte dok se svi sastojci ne sjedine, zatim pustite da meso odstoji 30 minuta.
  2. Grill tavu premažite s malo ulja te zagrijte.
  3. Rukama meso oblikujte u pljeskavicu debljine oko dva centimetra. Pecite ju na jakoj vatri 2-3 minute, zatim smanjite vatru te pecite još od 7 do 8 minuta. Okrenite pa ponovite postupak. Ukupno biste trebali peći oko 20 minuta da biste dobili dobro pečeno (well-done) meso.
  4. Pecivo prepolovite pa prerezanu stranu također kratko prepecite na tavi, a meso neka za to vrijeme odmori.
  5. Donju polovicu peciva premažite sirnim namazom. Stavite meso, rajčicu i krastavce te rukolu, a zatim poklopite drugom polovicom peciva. Ako želite cheeseburger, umjesto sirnog namaza stavite majonezu i ketchup, a na meso položite krišku sira.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.