Kolumne 27. srpnja 2016.

Sve hrvatske pivovare 10: Varoška pivovara, Zadar

Varoška pivovara
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Predstavljamo vam jednu sasvim mladu pivovaru koja je tek prodisala i upravo kreće na zahuktavanje. U Zadru je i zove se - Varoška!

Ime pivovare: Varoška Pivovara
Sjedište: Kovačka 1, Zadar
Mjesto kuhanja: Franje Petrića 14, Zadar
Vrsta: Mini
Vlasnik: Marko Jukić
Godina osnutka: 2015
Broj zaposlenih: 2
Godišnja proizvodnja u litrama: 12 000
Brewmaster: Marko Jukić
Nit vodilja: Čini što sanjaš

Ambalaža: 0,33L boce, i povremeno bačve
Gdje se može kupiti/popiti: Za sada direktno od nas i povremeno kad smo na prigodnim veselicama. Čim krene veća distribucija stavit ćemo na web i Twitter
Web: www.varoska.com
Facebook: www.facebook.com/varoskabrews

Twitter: @varoskabrews 

Varoška pivovara | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Brandovi:
Varoška IPA – krcata Američkim hmeljevima, umjereno gorka, lagana balansirana IPA. Dobitnik zlatne medalje na Hrvatskom homebrew natjecanju 2015, pivo koje poboljšava život.
Vrsta: Američka IPA,
Alc. Vol.: 6.5

Sezonsko pivo
Uz IPU u ponudi uvijek imamo još barem jedno sezonsko pivo. Sezonska piva su koncipirana da prijaju uz vrijeme, hranu, voće i povrće koje je dostupno u tom trenutku. Preko ljeta se najviše baziramo na saisone, a zimi kuhamo lagere. Proljeće i jesen su za aleove. Trenutno sezonsko pivo je saison fermentiran sa divljim kvascem, lagano zahmeljen, savršena ekspresija lokalnog terroira.

Mala povijest pivovare – što bismo sve trebali znati:

Pivo smo krenuli kuhati u domaćoj radinosti jer u tom trenutku nije bilo svježih IPA-i u Hrvatskoj. Nakon što su nas ljudi gnjavili da im prodamo pivo svaki puta kad bi donijeli pivo na neki roštilj, odlučili smo se tome malo više posvetiti i otvoriti pivovaru. U međuvremenu smo razvili koncept pivovare koja će imati konstantnu rotaciju piva, uz stalnu IPA-u. Prije dva mjeseca smo se uselili u novi prostor u kojem ćemo imati dovoljno prostora za rast i eksperimentiranje.

Zanimljivosti:

Uvijek smo u potrazi za novim lokalnim okusima, sastojcima, iskustvima. Ove godine smo uz pomoć naših prijatelja krenuli sa uzgojem divljih hmeljeva jer smo se nakon nekoliko pokusnih šarži uvjerili da su hrvatski divlji hmeljevi definitivno unikatni i imaju puno toga za ponuditi u pivarstvu. Pozivamo sve ljude koji su zainteresirani za uzgoj hmelja u Hrvatskoj da nam se jave.

Zainteresirani smo prvenstveno za divlje hrvatske hmeljeve, ali i za uvezene sorte koje su uzgojene u Hrvatskoj. Uz to već duže vrijeme radimo pivo sa divljim kvascima iz Zadra i okolice. Trenutni divlji kvasac koji upotrebljavamo daje pivu note tropskog i citrusnog voće, te proizvodi iznimno suho pivo koje je savršeno za ljeto.

Osoba za kontakt: Marko Jukić
Kontakt mail/telefon: info@varoska.com 

Ako ste ih do sada propustili, ovdje su dosadašnji tekstovi o hrvatskim pivovarama:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.