Kolumne 02. travnja 2016.

Savršena proljetna torta od jogurta i borovnica

Torta borovnice
foto: Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Ne živite blizu šume? To nipošto nije razlog da nekako ne nabavite borovnice ili drugo šumsko voće!

Ako vam je u zamrzivaču preostalo ponešto proljetno-ljetnih zaliha bobičastoga voća, pravo je vrijeme da ih potrošite!

Kombinacija nestašno razbacanih borovnica i kupina, te zlatne korice, čini ovu tortu lijepom bez pretjeranog «šminkanja».

Postrebni sastojci za izradu tortice od 22 cm (cca 8-10 serviranja):

· 90 g zobenih pahuljica 
· 100 g bademovog brašna 
· 80 g rižinog brašna 
· 1 žličica praška za pecivo 
· ½ žličice vanilije u prahu ili arome vanilije
· ½ žličice soli
· 100 g maslaca sobne temperature
· 125 g meda · sok od jednog limuna
· 3 jaja
· 250 ml grčkog jogurta
· 200 g borovnica, kupina ili nekog drugog voća po želji

Torta borovnice | Author: Iva Tomić Smojver foto: Iva Tomić Smojver

Postupak izrade:

1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zobene pahuljice usitnite u blenderu ili multipraktiku u brašno.
2. U dubokoj zdjeli prosijte prethodno dobiveno zobeno brašno, bademovo i rižino. Brašnima dodajte sol, vaniliju i prašak za pecivo. Sve dobro promiješajte.
3. U drugoj zdjeli mikserom miksajte maslac, med i limunov sok dok smjesa ne postane kremasta. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Potom smjesi dodajte 3 žumanjka i jogurt, pa miksajte još 1-2 minute.
4. Izlijte tekuće sastojke u zdjelu sa brašnima, pa sve dobro izmiješajte kuhačom ili mikserom pri najmanjoj brzini.
5. U posebnoj, visokoj posudi istucite bjelanjke u snijeg, pa ih polagano umiješajte u biskvitnu smjesu zajedno sa polovicom voća. Drugu polovicu voća pustite sa strane jer će vam trebati za kasnije.
6. U kalup za torte promjera 22 cm (kojeg ste prethodno namastili ili obložili pek papirom) izlijte smjesu i pospite ostatak borovnica po vrhu.
7. Tortu pecite oko 50-60 minuta ili dok se površina blago ne zarumeni. Izvadite je iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja. 8. Poslužite uz tučeno vrhnje, jogurt i svježe bobičasto voće.

Dobar vam tek želim!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.