Kolumne 03. listopada 2013.

Torta od sira i bundeve

tanja torta od sira i bundeve naslovna.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada je iz uredništva stigao mail da krećemo s našom blogerskom gastro igrom/izazovom i da je prva tema bundeva/tikva/buča, meni je odmah na umu bila baš ova torta. Zašto?

Zato jer mi je dobri, stari, klasični cheesecake među najdražim tortama a dodatak finog, glatkog pirea bundeve daje ovoj torti jednu novu dimenziju, kremi prekrasnu boju, a cijelu tortu čini još kremastijom. U prošlotjednom izazovu završila je ipak dobra stara bučnica, ali to nije razlog da vi ostanete zakinuti za ovaj slasni recept. Priču zaokružuju mirisni začini i neodoljivi karamel. Za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre (klasične ili integralne), McVities, čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe kekse. U slučaju da vam ostane pirea (a vjerojatno hoće) možete ga čuvati par dana u hladnjaku (ili zamrznuti) pa iskoristiti u drugim jelima.

Podloga:

  • 170 g keksa
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica muscovado šećera
  • malo cimeta  

Krema:

  • 500 g krem sira
  • 4 žlice šećera
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g pirea od hokaido tikve

Preljev:

  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

Karamel:

  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 5 žlica slatkog vrhnja
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C.
  2. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
  3. Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu.
  4. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
  5. Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
  6. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana.
  7. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini).
  8. Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
  9. Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.  
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.