Zato jer mi je dobri, stari, klasični cheesecake među najdražim tortama a dodatak finog, glatkog pirea bundeve daje ovoj torti jednu novu dimenziju, kremi prekrasnu boju, a cijelu tortu čini još kremastijom. U prošlotjednom izazovu završila je ipak dobra stara bučnica, ali to nije razlog da vi ostanete zakinuti za ovaj slasni recept. Priču zaokružuju mirisni začini i neodoljivi karamel. Za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre (klasične ili integralne), McVities, čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe kekse. U slučaju da vam ostane pirea (a vjerojatno hoće) možete ga čuvati par dana u hladnjaku (ili zamrznuti) pa iskoristiti u drugim jelima.
Podloga:
- 170 g keksa
- 100 g maslaca
- 1 žlica muscovado šećera
- malo cimeta
Krema:
- 500 g krem sira
- 4 žlice šećera
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3 jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g pirea od hokaido tikve
Preljev:
- 400 ml kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Karamel:
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 5 žlica slatkog vrhnja
- prstohvat soli
Priprema:
- Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C.
- Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
- Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup i žlicom izravnajte podlogu.
- Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
- Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.
- Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana.
- Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini).
- Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
- Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.