Kolumne 05. veljače 2015.

Torta za dvoje

Torta-za-dvoje
1/2
foto: Matejka Buča
gastro postao gastro.24sata.hr
Iz naziva ove fine tortice sigurno biste mislili da joj je povod nadolazeće Valentinovo – no nije.

Ja ne slavim Valentinovo i ne obilježavam ga ni na koji način jer vjerujem da ljubav treba pokazivati i slaviti svaki dan. A meni nema ljepšeg načina nego kuhati za one koje volim – jer oni koje volim vole finu klopu.

Ipak, povod postoji – cimeru i meni nedavno je bila prva godišnjica braka. Željela sam nam priuštiti nešto slasno za kraj toga lijepoga dana, kada beba zaspi, a mi sjednemo na naš kauč, dignemo noge na stol, uzmemo tanjur s kolačem i dvije vilice i zaronimo. Opušteno. Tako je zamišljena ova tortica. Nadam se da će se netko među vama prepoznati u ovoj viziji i baš na taj način uživati u njoj. Opušteno.

Samo jedna napomena: Kako nemam ovako mali kalup za tortu, a nisam željela bacati puno biskvita, ispekla sam ga u dvije očišćene konzerve od graška i kukuruza šećerca. Ispalo je skroz ok, a vi umjesto konzervi možete koristiti i male zdjelice poput lončića za mlijeko) koje nemaju topljivih dijelova.

Sastojci za dvije tortice promjera 8 cm.

Vrijeme pripreme: 2 sata + hlađenje

Biskvit: 

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice ulja
  • 75 ml mlijeka + 1 žličica limunovog soka
  • 75 ml tople vode
  • 45 g gorkog kakaa
  • 100 g mekog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • maslac i kakao za kalup

 

Krema od lješnjaka:

  • 100 g Nutelle ili drugog lješnjak ­namaza
  • 30 g maslaca sobne temperature
  • 100 ml vrhnja za šlag + 1 banana

 

Premaz od borovnica:

  • 100 g zamrznutih borovnica
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer 20 g šećera
  • 1 g škrobnog brašna

 

Krema od krem sira:

  • 50 g krem sira
  • 15 g maslaca sobne temperature
  • 15 g šećera u prahu
  • 50 ml vrhnja za šlag

 

Za dekoraciju:

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 45 g crne čokolade
  • 30 g maslaca

 

Priprema:

Dvije konzerve od graška promjera 8 cm očistite od papira, operite, osušite pa premažite maslacem i posipajte sa svih strana gorkim kakaom (pazite da se ne porežete na rub). Pećnicu zagrijte na 170°C.

Umjesto konzervi možete koristiti manje zdjele koje nemaju plastičnih dijelova – ili naravno odgovarajuće kalupe.

Jaje i šećer pjenasto umutite pa dodajte vaniliju, sol, ulje i mlijeko pomiješano s limunovim sokom (to je zamjena za mlaćenicu). U to prosijte mješavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promiješajte , podijelite na dva dijela pa ulijte u konzerve. Pecite oko 30­-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi, ponovno pazeći da se ne porežete. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak.

Dok se biskviti hlade pripremite kreme i borovnice.

Borovnice pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, vanilijom i škrobnim brašnom pa kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tekućinu. Zatim pojačajte vatru i kuhajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite. Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smjesu izmiksajte sa prethodno tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja.

Nutellu i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomiješajte i izmiksajte sa tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja.

Bananu narežite na kolutove debljine 1­- 2 mm.

Biskvitima prvo nazubljenim nožem poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dijela.

Na prvi dio poslažite 5 kolutova banane pa premažite s dijelom kreme od lješnjaka. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1⁄2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i Nutellom te na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.

Hladne tortice premažite tankim slojem tučenog slatkog vrhnja da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatkog vrhnja. Maslac i nasjeckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i dobro promiješajte. Pustite 10­-ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko rubova (malo je "potjerajte" špatulom prema rubovima).

Ohladite, uzmite dvije vilice i uživajte u finim torticama u dvoje!

Dobar tek!

Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 20:28 07. Veljača 2015.

    Predobro i prelijepo. Baš slatko i zgodno...sve pohvale