Ja ne slavim Valentinovo i ne obilježavam ga ni na koji način jer vjerujem da ljubav treba pokazivati i slaviti svaki dan. A meni nema ljepšeg načina nego kuhati za one koje volim – jer oni koje volim vole finu klopu.
Ipak, povod postoji – cimeru i meni nedavno je bila prva godišnjica braka. Željela sam nam priuštiti nešto slasno za kraj toga lijepoga dana, kada beba zaspi, a mi sjednemo na naš kauč, dignemo noge na stol, uzmemo tanjur s kolačem i dvije vilice i zaronimo. Opušteno. Tako je zamišljena ova tortica. Nadam se da će se netko među vama prepoznati u ovoj viziji i baš na taj način uživati u njoj. Opušteno.
Samo jedna napomena: Kako nemam ovako mali kalup za tortu, a nisam željela bacati puno biskvita, ispekla sam ga u dvije očišćene konzerve od graška i kukuruza šećerca. Ispalo je skroz ok, a vi umjesto konzervi možete koristiti i male zdjelice poput lončića za mlijeko) koje nemaju topljivih dijelova.
Sastojci za dvije tortice promjera 8 cm.
Vrijeme pripreme: 2 sata + hlađenje
Biskvit:
- 1 jaje
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žlice ulja
- 75 ml mlijeka + 1 žličica limunovog soka
- 75 ml tople vode
- 45 g gorkog kakaa
- 100 g mekog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- maslac i kakao za kalup
Krema od lješnjaka:
- 100 g Nutelle ili drugog lješnjak namaza
- 30 g maslaca sobne temperature
- 100 ml vrhnja za šlag + 1 banana
Premaz od borovnica:
- 100 g zamrznutih borovnica
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer 20 g šećera
- 1 g škrobnog brašna
Krema od krem sira:
- 50 g krem sira
- 15 g maslaca sobne temperature
- 15 g šećera u prahu
- 50 ml vrhnja za šlag
Za dekoraciju:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 45 g crne čokolade
- 30 g maslaca
Priprema:
Dvije konzerve od graška promjera 8 cm očistite od papira, operite, osušite pa premažite maslacem i posipajte sa svih strana gorkim kakaom (pazite da se ne porežete na rub). Pećnicu zagrijte na 170°C.
Umjesto konzervi možete koristiti manje zdjele koje nemaju plastičnih dijelova – ili naravno odgovarajuće kalupe.
Jaje i šećer pjenasto umutite pa dodajte vaniliju, sol, ulje i mlijeko pomiješano s limunovim sokom (to je zamjena za mlaćenicu). U to prosijte mješavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promiješajte , podijelite na dva dijela pa ulijte u konzerve. Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi, ponovno pazeći da se ne porežete. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak.
Dok se biskviti hlade pripremite kreme i borovnice.
Borovnice pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, vanilijom i škrobnim brašnom pa kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tekućinu. Zatim pojačajte vatru i kuhajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite. Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smjesu izmiksajte sa prethodno tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja.
Nutellu i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomiješajte i izmiksajte sa tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja.
Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm.
Biskvitima prvo nazubljenim nožem poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dijela.
Na prvi dio poslažite 5 kolutova banane pa premažite s dijelom kreme od lješnjaka. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1⁄2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i Nutellom te na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.
Hladne tortice premažite tankim slojem tučenog slatkog vrhnja da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatkog vrhnja. Maslac i nasjeckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i dobro promiješajte. Pustite 10-ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko rubova (malo je "potjerajte" špatulom prema rubovima).
Ohladite, uzmite dvije vilice i uživajte u finim torticama u dvoje!
Dobar tek!
Matejku možete pratiti i na njezinom blogu Life Tastes Like Chocolate.