Imala sam i 100% organski maslac od oraha koji je još intenzivniji od lješnjakovog maslaca, poigrala sam se sa sastojcima i ostala oduševljena domaćom, nutritivno bogatom i zdravom Nutellom. A što bolje ide s Nutellom nego fine, svježe palačinke?
Tu sam napravila palačinkice s pirovim brašnom koje mi je novo otkriće, divno se ponaša prilikom pripreme, a puno je cjelovitije i bolje za probavu. Super je što ga mogu koristiti i alergičari ili oni osjetljivi na gluten. Pirovo brašno sadrži mnogo proteina i masti, vitamina i minerala. Pomaže u problemima s probavom i slabom krvi. Odlično je za ove jednostavne palačinkice koje sam pekla na kokosovom ulju i kreirala divan i zdrav, nutritivno bogat desertić ili doručak. Kako vam volja.
Geeketu potražite na blogu, Facebooku i Instagramu!
Domaća Nutella
SASTOJCI:
3 velike žlice maslaca od lješnjaka, 2 žlice maslaca od oraha, bademovo mlijeko 1 dcl ili po potrebi ovisno o željenoj gustoći namaza, cimet u prahu, žlica lješnjakovog ulja (prolazi i bez), 2 žlice kakaa u prahu (nezaslađeni), tekuća aroma vanilije, stevija u kapljicama po želji slatkoće
POSTUPAK:
- Sve sastojke staviti u blender i miksati do željene teksture i gustoće.
- Po želji ubaciti i šaku prženih lješnjaka pa izblendati da ostane “crunchy” pod zub.
- Nutella može trajati i do 2 tjedna. Pohranite u hladnjaku i izvadite kratko prije mazanja.
Pirove palačinke s proteinom lana:
SASTOJCI:
5 velikih žlica pirovog brašna, 3 žlice običnog glatkog brašna, 3 žličice proteina lana, 2 jaja, 1 jogurt (ili kombinacija sa Skyrom), 1 dcl bademovog mlijeka ili običnog kravljeg, malo mineralne vode, 1/2 praška za pecivo ili prstohvat sode bikarbone, aroma vanilije tekuća, prstohvat soli
POSTUPAK:
- U posudu dodati brašna, sol, prašak za pecivo i izmiješati. U to lupiti dva jaja i mutilicom krenuti miješati pa dodati jogurt i mlijeko.
- Dodati aromu vanilije i mutiti polako dodajući još tekućine. Smjesa treba biti gušća od one za obične crepes palačinke.
- Na kokosovom ulju na srednje jako zagrijanoj tavi sipati smjesu i peći palačinkice.
Chia džem sa šumskim voćem
SASTOJCI:
1 smrznuta banana, šumsko voće ili maline, jagode po izboru, tekuća aroma vanilije, chia sjemenke
POSTUPAK:
- Sve sastojke blendati pa dodati chia sjemenke.
- Ostaviti u hladnjaku da sjemenke puste sluz i naprave smjesu gustom i mazivom.
Može se koristiti i odmah dok je hladan kao preljev preko palačinki.
SLAGANJE TORTICE:
Torticu od palačinki kreirati tako da slažemo po jednu palačinku, mažemo Nutellom pa džemom i tako 6 palačinkica. Završimo s džemom/preljevom i svježim šumskim voćem a po želji prelijemo s malo meda i cimeta.