Kolumne 02. svibnja 2018.

Tortica od palačinki, zdrave" Nutelle" i chia džema

foto: Geeketa
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada sam prvi puta pomirisala maslac od lješnjaka, prva pomisao bila mi je “Nutella”. Predivna aroma lješnjaka odmah me podsjetila na ovaj popularni čokoladni namaz koji inače izbjegavam zbog mnogo šećera i palminog ulja. Odmah mi je sinula ideja da bih trebala iskoristiti 100% organski čisti maslac od lješnjaka i okušati se u pripremi domaće Nutelle, tj zdrave verzije čokoladnog namaza.

Imala sam i 100% organski maslac od oraha koji je još intenzivniji od lješnjakovog maslaca, poigrala sam se sa sastojcima i ostala oduševljena domaćom, nutritivno bogatom i zdravom Nutellom. A što bolje ide s Nutellom nego fine, svježe palačinke?

Tu sam napravila palačinkice s pirovim brašnom koje mi je novo otkriće, divno se ponaša prilikom pripreme, a puno je cjelovitije i bolje za probavu. Super je što ga mogu koristiti i alergičari ili oni osjetljivi na gluten. Pirovo brašno sadrži mnogo proteina i masti, vitamina i minerala. Pomaže u problemima s probavom i slabom krvi. Odlično je za ove jednostavne palačinkice koje sam pekla na kokosovom ulju i kreirala divan i zdrav, nutritivno bogat desertić ili doručak. Kako vam volja.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

 

Geeketu potražite na bloguFacebookuInstagramu!

 

Možda vas zanima... Geeketine praline s tamnom čokoladom i kikirikijem Kolumne

 

Domaća Nutella

SASTOJCI:
3 velike žlice maslaca od lješnjaka, 2 žlice maslaca od oraha, bademovo mlijeko 1 dcl ili po potrebi ovisno o željenoj gustoći namaza, cimet u prahu, žlica lješnjakovog ulja (prolazi i bez), 2 žlice kakaa u prahu (nezaslađeni), tekuća aroma vanilije, stevija u kapljicama po želji slatkoće

POSTUPAK:

  1. Sve sastojke staviti u blender i miksati do željene teksture i gustoće.
  2. Po želji ubaciti i šaku prženih lješnjaka pa izblendati da ostane “crunchy” pod zub.
  3. Nutella može trajati i do 2 tjedna. Pohranite u hladnjaku i izvadite kratko prije mazanja. 

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Pirove palačinke s proteinom lana:

SASTOJCI:
5 velikih žlica pirovog brašna, 3 žlice običnog glatkog brašna, 3 žličice proteina lana, 2 jaja, 1 jogurt (ili kombinacija sa Skyrom), 1 dcl bademovog mlijeka ili običnog kravljeg, malo mineralne vode, 1/2 praška za pecivo ili prstohvat sode bikarbone, aroma vanilije tekuća, prstohvat soli

POSTUPAK:

  1. U posudu dodati brašna, sol, prašak za pecivo i izmiješati. U to lupiti dva jaja i mutilicom krenuti miješati pa dodati jogurt i mlijeko.
  2. Dodati aromu vanilije i mutiti polako dodajući još tekućine. Smjesa treba biti gušća od one za obične crepes palačinke.
  3. Na kokosovom ulju na srednje jako zagrijanoj tavi sipati smjesu i peći palačinkice.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

Chia džem sa šumskim voćem

SASTOJCI:
1 smrznuta banana, šumsko voće ili maline, jagode po izboru, tekuća aroma vanilije, chia sjemenke

POSTUPAK:

  1. Sve sastojke blendati pa dodati chia sjemenke.
  2. Ostaviti u hladnjaku da sjemenke puste sluz i naprave smjesu gustom i mazivom.

Može se koristiti i odmah dok je hladan kao preljev preko palačinki.

 | Author: Geeketa foto: Geeketa

SLAGANJE TORTICE:
Torticu od palačinki kreirati tako da slažemo po jednu palačinku, mažemo Nutellom pa džemom i tako 6 palačinkica. Završimo s džemom/preljevom i svježim šumskim voćem a po želji prelijemo s malo meda i cimeta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.