Kolumne 18. svibnja 2015.

Trifle s jagodama i mangom

trifle
Tatjana Pastuović Klaić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ova jednostavna slastica stiže nam iz Velike Britanije a osim s jagodama i mangom, možemo je složiti s raznim sezonskim voćem.

Piškote možete napraviti i sami a umjesto njih može se koristiti i narezana rolada s pekmezom. Piškote su ipak jednostavnija i brža opcija.

Trifle je važno dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje ga je ostaviti nekoliko sati u hladnjaku i zatim se prepustiti uživanju. Želite li malo ušminkaniju prezentaciju, umjesto u veliku zdjelu desert složite u čaše.

Sastojci:

Za kremu

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina
  • vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g maslaca
  • 150 g piškota
  • malo mlijeka s rumom
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • mango
  • jagode
trifle | Author: Tatjana Pastuović Klaić Tatjana Pastuović Klaić

Priprema:

  1. Mlijeko uliti u lonac, dodati vaniliju i zagrijati.
  2. U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac.
  3. Kremu premjestiti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
  4. Jagode oprati, očistiti i narezati.
  5. Mango oprati, oguliti i narezati.
  6. Vrhnje istući u šlag (ne mora biti jako čvrst).
  7. Piškote lagano namočiti u mlijeko s rumom.
  8. Kada se krema ohladi, maknuti foliju i promiješati kremu.
  9. U veliku zdjelu složiti sve pripremljene sastojke. Na dno staviti malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponoviti sa preostalim sastojcima i završiti sa šlagom.
  10. Zdjelu staviti u hladnjak i dobro ohladiti (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.