Kolumne 01. rujna 2018.

Urbana gastro destinacija: Restoran Boss

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Subotica, najsjeverniji grad Vojvodine iako je često bio meta mojih gastro ekspedicija ipak je na neki način ostao i svojevrsna enigma. U Suboticu se dolazilo, u Subotici se spavalo, u Subotici se i feštalo na bunjevačkim prelima, ali nekako sam najviše istraživao okolicu Subotice; salaše u Tavankutu, jezero Palić, vinarije na subotičko – horgoškoj pješčari…

Međutim, i sama Subotica (kao urbani centar) je zanimljiva u gastronomskom smislu, a jedna od atraktivnijih lokacija je svakako i Boss caffe. Iako se službeno zove Boss caffe , ili u extended verziji Boss caffe pizzeria, Boss je zapravo punokrvan restoran.
Nalazi se u subotičkoj ulici Matije Korvina, u pješačkoj zoni, na kućnim brojevima 7 i 8. Drugim riječima fizički se radi o dvije zgrade na suprotnim stranima ulice, a terasa zauzima skoro cijelu pješačku zonu izuzev jednog malog koridora. 

U kategoriji juha ili kako su ih oni zovu „supa i čorba“ u ponudi su: paradajz krem supa, krem supa s gljivama, supa od povrća, kiselo ljuta kineska supa, ragu čorba i jagnjeća kisela čorba. U kategoriji salata tu su grčka, pileća, giardino, chesters, steak, caprese, salata s purećim filetom, szechuan salata (salata miks, rikola, kalifornijska paprika, svježi šampinjoni, krastavac, mladi kukuruz, szechuan dressing, prepečene kockice kruha, slatki chilly umak i marinirani bataci), zatim cezar salata, losos salata, salata od tunjevine, three cheese salata, hrskava feta salata i ono što nas je najviše zaintrigiralo salata od morskih plodova: ražnjići lososa, tunjevina sa sezamom i „black tiger“ rakovi u kombinaciji s mariniranim školjkama, lignjama i oktopodom, servirani s mješavinom svježih salata, rikole, cherry rajčica, julienne i friško ispečeni domaći kruščić sa sezamom.

 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

 

Restoran ima tradiciju dužu od trideset godina, 1986. godine su započeli raditi kao pizzeria, a deset godina kasnije proširuju ponudu na pohanu hranu, bifteke i piletinu. Izbor jela od piletine je vrlo bogat, u ponudi su pileći file natur, piletina sa kreuter putrom, pileći file sa šampinjonima, s papar preljevom, s gorgonzola preljevom, punjena (s pečenom paprikom, špinatom feta i trapist sirom), pohovana pileća prsa, pileći bataci, pileće grudi s njokima, hrskavi pileći bataci, slatko – kisela piletina s ananasom, pileće grudi s pikantnim tikvicama, piletina u hoisin umaku, slatko – kiselom umaku, ojster sosu, slatkom čili sosu, ljuta pileća krilca, sotirana pileća džigerica…

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Restoran ima i prostranu i ugodnu bašču koju krase zanimljive skulpture, a sam restoran je prepun zanimljivih detalja, a dizajnirali su ga dva arhitekta: Zoltan Vida i Mihajlo Đurić. Nalazi se tik uz kušaonicu vinarije „Zvonko Bogdan“, pa se i u samome restoranu osim reprodukcija slika Eugena Kočiša nalaze naravno i vina vinarije Zvonko Bogdan.

Kada je junetina u pitanju u ponudi su ramstek, biftek natur, biftek kreuter, biftek s tostom i jajetom, biftek sa šampinjonima, biftek s papar preljevom, s gorgonzola preljevom, filet steak i rolovana teletina na maslacu. Od riba u ponudi su lignje na žaru, losos, grilovana orada, brancin i tuna steak. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Osoblje je iznimno profesionalno i ljubazno, a na hranu, pa čak i na ona malo složenija jela se uopće ne čeka dugo. U ponudi imaju i dvadesetak vrsta pizza, što je i logično jer su i krenuli kao pizzeria, a najzanimljivijima su nam se učinila pizza s pavlakom (pavlaka, šunka, sir, kukuruz) i Ivekova pizza koja opet sadrži pavlaku, a uz nju i sir, šunku, kobasicu, dimljeno meso, slaninu, masline i gljive. Kako i svakom pravom restoranu priliči imaju i velik izbor slastica poput sladoleda, palačinki, voćnih kupova, salata, torti, a nas se najviše dojmio voulez – vous desert. Boss je definitivno restoran koji se pamti. 

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Prilikom posjete restoranu bio je dogovor da svatko od ekipe naruči jelo iz različite kategorije (riba, piletina, junetina….) i da kušamo sve po malo. Unatoč tome, imam dojam da smo samo odškrinuli vrata restorana. Servirano je bilo iznimno podatno i ukusno, ali su tu ostali i brojni upitnici. Paralelno s evociranjem dojmova o kušanome sazrijeva i želja za ponovnim posjetom. Prvi posjet daje samo naslutiti kakvi se sve gastronomski podražaji tamo mogu doživjeti.

 | Author: Mario Jukić foto: Mario Jukić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.