Kolumne 20. svibnja 2019.

Vinarija Damjanić: Ili kako treba, ili nikako!

foto: Dejan Hren
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve je počelo krajem 18. stoljeća kada su se počeli saditi prvi nasadi u Fuštulinu kod Poreča. Danas vinarija Damjanić slovi kao jedna od najjačih u regiji, a mi smo Ivana Damjanića upitali kako se spremaju za turističku sezonu

Dragi Ivane, kako je prošlo gostovanje na Vinoljupcima?

Za početak, bok svima! Inače, svaki put kad krenem prema Zagrebu, veselim se jer ću sresti prijatelje i upoznati nove ljude. S Vinoljupcima sam se tako susreo po prvi put u klubu književnika i odmah mi se svidio koncept i ideja. To je bio početak jednog lijepog prijateljstva.

 | Author: Dejan Hren foto: Dejan Hren

Što ste nam spremili od klasika za ovu sezonu?

Od klasika imamo svježu malvaziju, borgonju i muškat žuti. To su vina koja radim od početka mog postojanja u vinskom svijetu.

Kakva je bila berba 2018., kakva 2017.? Što ste stavili na odležavanje?

2017. je bila jedna od boljih berbi za bijelo vino budući da smo brali u optimalnim uvjetima i s optimalnim parametrima. Crne sorte koje su brane rano su također, neupitno dobre. A merlot, cabernet sauvignon i teran koje smo brali nakon što je već počelo kišno razdoblje još moraju pokazati svoje lice, budući da su još na odležavanju u drvetu.

2018. je bila čudnovata godina. Otkad pamtim, loza nije imala tolike prinose usprkos tome što smo, kao i inače - skidali dio roda. Kvaliteta grožđa je bila vrlo dobra. Po mom mišljenju, 2018. je bila, općenito, godina voćki.

 | Author: Dejan Hren foto: Dejan Hren

Preporučite nam jedno vaše vino uz steak s roštilja i jedno uz klasični rižoto!

Uz steak bih preporučio naš Clemente, kupažu merlota, cabernet sauvignona, terana i borgonje. Rižoto bi dobro pasao uz malvaziju odležanu u bačvama od akacije.

Koja vam je uopće filozofija, nit vodilja?

Naša filozofija je; Ili kako treba, ili nikako. Bolesno sam pedantan u poslu, toliko da me čak smatraju pretjeranim. Po meni, možda nam to iziskuje više truda i vremena, neke stvari bi mogli preskočiti, zaobići ili skratiti, ali na duge staze, vjerujem, ta sitničavost i pedantnost garantiraju uspjeh. Svakako ne instant uspjeh, ali ne bismo se ni znali nositi s njim. Ovako, polako ali sigurno.

Po čemu se razlikujete od konkurencije?

Hmmm, nije mi lako na to odgovoriti, a da ne povrijedim nekog od kolega. Nema tu mjesta za generaliziranje. Recimo to ovako: moju konkurenciju, odnosno kolege, izuzetno cijenim. Znam čega se čovjek treba odreći i koliko prionuti poslu da bi ovdje uspio. S druge strane, što nas je više i što vino bude bolje, to nam je veća šansa afirmirati se kao vinska regija. A to nam je svima u interesu.

 | Author: Dejan Hren foto: Dejan Hren

S čime izlazite na Vinistru?

Na Vinistru smo izašli s 12 etiketa koje su nam trenutno na tržištu; svježa Malvazija, Malvazija Akacija, Malvazija Classic, Malvazija Sincerus, Chardonnay, Muškat Žuti, Rose Penelope, Borgonja, Clemente blanc, Clemente crni, Duro Istriano i pjenušac Virtu'.

Što je s nagradama, ne stignemo vas pratiti?

Svako nam je vino negdje nagrađeno, bez lažne skromnosti (smijeh), nagrade nam mnogo znače i kruna su uloženog truda. Nema smisla nabrajati sve što smo dobili nego ćemo samo spomenuti ovogodišnje nagrade i nagrade na koje smo posebno ponosni. Ove godine smo osvojili zlatne medalje za svježu malvaziju, Malvaziju Classic i Malvaziju Sincerus u Portorožu, za Malvaziju Sincerus na Vinistri, za Clemente blanc na IWC-u u Londonu i još čekamo rezultate s Decantera.
Od ostalih nagrada, izdvojio bih velike zlatne medalje iz Francuske za Borgonju (to su nam prve medalje s internacionalnih natjecanja) i IWC Trophy za svježu Malvaziju 2016.

Koje su novosti iz vinarije?

Ove godine svijetlo dana, ugledala je prosušena Malvazija Sincerus, u vinogradu smo u fazi podizanja novih 2 ha vinograda tako da nam posla ne fali (smijeh)...

 | Author: Dejan Hren foto: Dejan Hren

Koja je točno adresa, kako i kada vas se može posjetiti i degustirati?

Damjanić wines, Fuškulin 50, HR-52440 Poreč / Istra, Hrvatska Gps: 45ᴼ10´53´´N - 13ᴼ38´24´´ E, ili na webu www.damjanic.eu. Živili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.