Dragi Ivane, kako je prošlo gostovanje na Vinoljupcima?
Za početak, bok svima! Inače, svaki put kad krenem prema Zagrebu, veselim se jer ću sresti prijatelje i upoznati nove ljude. S Vinoljupcima sam se tako susreo po prvi put u klubu književnika i odmah mi se svidio koncept i ideja. To je bio početak jednog lijepog prijateljstva.
Što ste nam spremili od klasika za ovu sezonu?
Od klasika imamo svježu malvaziju, borgonju i muškat žuti. To su vina koja radim od početka mog postojanja u vinskom svijetu.
Kakva je bila berba 2018., kakva 2017.? Što ste stavili na odležavanje?
2017. je bila jedna od boljih berbi za bijelo vino budući da smo brali u optimalnim uvjetima i s optimalnim parametrima. Crne sorte koje su brane rano su također, neupitno dobre. A merlot, cabernet sauvignon i teran koje smo brali nakon što je već počelo kišno razdoblje još moraju pokazati svoje lice, budući da su još na odležavanju u drvetu.
2018. je bila čudnovata godina. Otkad pamtim, loza nije imala tolike prinose usprkos tome što smo, kao i inače - skidali dio roda. Kvaliteta grožđa je bila vrlo dobra. Po mom mišljenju, 2018. je bila, općenito, godina voćki.
Preporučite nam jedno vaše vino uz steak s roštilja i jedno uz klasični rižoto!
Uz steak bih preporučio naš Clemente, kupažu merlota, cabernet sauvignona, terana i borgonje. Rižoto bi dobro pasao uz malvaziju odležanu u bačvama od akacije.
Koja vam je uopće filozofija, nit vodilja?
Naša filozofija je; Ili kako treba, ili nikako. Bolesno sam pedantan u poslu, toliko da me čak smatraju pretjeranim. Po meni, možda nam to iziskuje više truda i vremena, neke stvari bi mogli preskočiti, zaobići ili skratiti, ali na duge staze, vjerujem, ta sitničavost i pedantnost garantiraju uspjeh. Svakako ne instant uspjeh, ali ne bismo se ni znali nositi s njim. Ovako, polako ali sigurno.
Po čemu se razlikujete od konkurencije?
Hmmm, nije mi lako na to odgovoriti, a da ne povrijedim nekog od kolega. Nema tu mjesta za generaliziranje. Recimo to ovako: moju konkurenciju, odnosno kolege, izuzetno cijenim. Znam čega se čovjek treba odreći i koliko prionuti poslu da bi ovdje uspio. S druge strane, što nas je više i što vino bude bolje, to nam je veća šansa afirmirati se kao vinska regija. A to nam je svima u interesu.
S čime izlazite na Vinistru?
Na Vinistru smo izašli s 12 etiketa koje su nam trenutno na tržištu; svježa Malvazija, Malvazija Akacija, Malvazija Classic, Malvazija Sincerus, Chardonnay, Muškat Žuti, Rose Penelope, Borgonja, Clemente blanc, Clemente crni, Duro Istriano i pjenušac Virtu'.
Što je s nagradama, ne stignemo vas pratiti?
Svako nam je vino negdje nagrađeno, bez lažne skromnosti (smijeh), nagrade nam mnogo znače i kruna su uloženog truda. Nema smisla nabrajati sve što smo dobili nego ćemo samo spomenuti ovogodišnje nagrade i nagrade na koje smo posebno ponosni. Ove godine smo osvojili zlatne medalje za svježu malvaziju, Malvaziju Classic i Malvaziju Sincerus u Portorožu, za Malvaziju Sincerus na Vinistri, za Clemente blanc na IWC-u u Londonu i još čekamo rezultate s Decantera.
Od ostalih nagrada, izdvojio bih velike zlatne medalje iz Francuske za Borgonju (to su nam prve medalje s internacionalnih natjecanja) i IWC Trophy za svježu Malvaziju 2016.
Koje su novosti iz vinarije?
Ove godine svijetlo dana, ugledala je prosušena Malvazija Sincerus, u vinogradu smo u fazi podizanja novih 2 ha vinograda tako da nam posla ne fali (smijeh)...
Koja je točno adresa, kako i kada vas se može posjetiti i degustirati?
Damjanić wines, Fuškulin 50, HR-52440 Poreč / Istra, Hrvatska Gps: 45ᴼ10´53´´N - 13ᴼ38´24´´ E, ili na webu www.damjanic.eu. Živili!