Kolumne 23. svibnja 2020.

Za ovu mrvičastu tortu s bijelom čokoladom nećeš trebati pećnicu

foto: Irena Gavran
gastro postao gastro.24sata.hr
Sličan recept sam pročitala u nekoj talijanskoj kuharici ili blogu, prevela u Google Translateu i nije baš bilo razumljivo. Pa sam ja dio radila po vlastitom nahođenju. I ispala je stvarno fina.

Doslovno vam treba 20-ak min za pripremu, jedini je problem što se mora hladiti jedno šest sati. Jako je ukusna, ne peče se i trebate par sastojaka kako bi bili pod punom ratnom spremom za pripremu ovog kolača.

Odlična je u kombinaciji sa svježim voćem, što je meni prvotno bila namjera. Napraviti kolač s voćem koje neću izgubiti s previše kuhanja... 

 

Možda vas zanima... Kolač od lisnatog tijesta, pudinga i pekmeza Kolumne

 

Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.  
 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Za kremu ćete trebati:

  • 450 ml mlijeka 
  • 40 g gustina
  • 4 žumanjka
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije 
  • 100 g šećera 
  • 2 vanilin šećera 
  • 100 g bijele čokolade 

Priprema kreme:

  1. Gustin, žumanjke, šećer i vanilin šećer sjedinite sa 50-ak ml mlijeka. Preostalih 400 ml i ekstrakt kuhajte do vrenja.
  2. Vruće mlijeko dodajte u 2, 3 navrata smjesi od gustina, a kad je sjedinjeno vratite kuhati par minuta dok se ne napravi krema.
  3. U kremu ubacite sitno nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte i dalje (ali ne na vatri više) dok se čokolada ne otopi.
  4. Kremu pokrijete prozirnom folijom i pustite da se hladi dok pripremate podlogu od keksa. 

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Sastojci za podlogu:

  • 250 g keksa (ja sam koristila integralne McVities) 
  • Naribana kora jednog limuna
  • 170 g otopljenog maslaca

Priprema podloge:

  1. Kekse sameljite u multipraktiku, sjeckalica, ručno, odnosno kako inače to radite za cheesecake. 
  2. Dodajte naribanu koru limuna (ovo bih savjetovala pod obavezno jer limun da posebnu dimenziju ovom kolaču) i otopljeni maslac. Sve dobro sjedinite. 
  3. Kalup promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Ispite 2/3 smjese od keksa i dobro poravnajte, praveći i rubove oko kalupa. Tu se malo potrudite jer što bolje utisnete koru, to će torta biti stabilnija.
  4. U udubljenje uspite prohlađenu kremu i poravnajte. Lagano posipajte preostali keks i utapkajte ga lagano po cijeloj površini kreme i do rubova. 

Tortu stavite u hladnjak i čekajte bar šest sati da se stisne. Najbolje preko noći, manja je opasnost da ju krenete rezati ako spavate...  Pažljivo ju režite, dosta je krhka ali se isplati svakog zalogaja.

Pospite šećerom u prahu i poslužite sezonskim voćem, sjeckanim bademima ili ako vam nešto drugo padne na pamet. Tortica nije velika, po mojoj slobodnoj procjeni dovoljna je za 6-8 osoba, iako smo nas troje to s lakoćom odradili...

 | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran  | Author: Irena Gavran foto: Irena Gavran

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.