Kolumne 08. rujna 2014.

Zdravi muffini sa šljivama, breskvama i orasima

matejka 1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Kažu da je doručak najvažniji obrok dana, stoga je bitno da bude zdrav i ukusan. Doručak je kao gorivo koje nas pokreće, daje nam energiju da uspješno započnemo jutro, a uvelike i određuje kako ćemo se osjećati ostatak dana.

Volim pojesti nešto slatko ujutro pa su mi na pamet pali muffini koji ujedinjuju sve što bi doručak trebao sadržavati – brašno od cjelovitih žitarica, med, voće, jogurt... Uz aromu limuna i cimeta, ovi muffini su prava poslastica i jamče sladak dan, ili barem njegov početak. I naravno, možete ih spremati cijele godine s raznim vrstama sezonskoga voća.

Sastojci za 8 muffina:

200 g integralnog brašna
Prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
1⁄2 žličice cimeta
Ribana korica 1⁄2 limuna
1 jaje
175 g jogurta
50 ml maslinovog ulja
30 g meda
2 šake krupno sjeckanih oraha
4-5 šljiva
1-2 breskve

Za posip:

1 žlica smeđeg šećera
1⁄2 žličice cimeta
Šaka krupno sjeckanih oraha

Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za muffine obložite košaricama.
2. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, u drugoj mokre, a voće operite i nasjeckajte na promjer cca 1 cm. Ja breskve nisam gulila – ako želite možete.
3. Sjedinite sve sastojke i umiješajte voće i orahe. Pazite da pomiješate samo koliko je potrebno da se sve dobro poveže, ne smijete premiješati smjesu jer će muffini biti žilavi.
4. Napunite košarice za muffine gotovo do vrha. Najlakše ih je puniti pomoću grabilice za sladoled kako biste u svaku košaricu stavili istu količinu smjese.
5. Za kraj pomiješajte sve sastojke za posip pa posipajte malo po svakom muffinu.
6. Pecite 25-30 minuta tj. dok čačkalica koju ste uboli u muffin ne izađe čista. Poslužite tople ili hlade.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.