Kolumne 16. lipnja 2018.

Žene, nogomet, roštiljanje i navijanje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Zavladalo je nogometno ludilo. Glavne teme razgovora, pogotovo u muškom društvo, postale su skupine, planiranje gledanja tekmi... Svi od reda su vrsni stručnjaci i pravi prognozeri...  dokud ćemo stići na ovom prvenstvu, neki nas već vide u finalu, a ima i realnih koji se nadaju prolasku skupine... Da se mene pita, ali me se ne pita... dokud dođemo dobro dođemo... ja na ovo sve gledam kao na još jednu dobru priliku za druženje, roštiljanje s frendicama. Na supruga ne moram ni računati, minimum dva sata, a najvjerojatnije pola dana.

Sa svojim curama dogovorila sam "gledanje tekme" Hrvatska - Nigerija. Subota, prognoza kaže da bi vrijeme trebalo biti super, bez kiše, idealno za cjelodnevnu roštiljadu i onda sjedanje ispred televizije. Iznenađeni ste? Još uvijek mislite kako žene ne gledaju utakmice? Ok, možda nećemo uvijek skužiti je l' bio offside ili je l' to baš bilo za žuti karton, ali nakon roštiljanja i par piva volimo gledati 22 frajera kako trče i ganjaju loptu. U tom nogometu uvijek se nađe za svakoga ponešto :)

Frendica Josipa uzela je uzeti stvar u svoje ruke i riješiti sve oko roštilja. Uvijek je dobro imati tako nekog poduzetnog tko će sve riješiti jer znate onu - puno baba kilavo dite.  Josipa je prava majstorica od roštilja. Bez problema je zapalila vatru. Dok se vatra ne razgori i napravi žar, bacila se na pripremu mesa, red piletine, malo ćevapčića i punoooo povrća. Ipak smo mi dame :) Meso je napokon zacvrčalo na roštilju, divni mirisi su se širili na sve strane, cijeli kvart smo "namirisale". 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Dok je meso cvrčalo, napravila sam brzinsku bijelu marinadu koja se koristi nakon pečenja. Uopće je nije komplicirano napraviti. Potrebno vam je 4 žlice majoneze, 2 žlice octa, žlica limunova soka,  žlica hrena, žličica senfa i malo kajenskog papra. Sve ove sastojke stavite u zdjelicu i dobro ih umutite pjenjačom. Meso nakon pečenja samo prelijete ovom ukusnom i jednostavnom marinadom. 

Kako bi naša gozba bila potpuna odlučili smo se i za desert s roštilja. I to je moguće! Izgrilali smo voće. Breskve, jabuke, kruške, ananas narezali smo na komade te ih uronili u hladnu vodu i ostavili na pola sata. Voće smo zamotali u aluminijsku foliju, stavili na roštilj i pekli oko 15 minuta. Voila! Desert je gotov!

I tako u jedenju, pričanju, smijanju, vrijeme je prolazilo i nismo ni primijetile da utakmica počinje za manje od sat vremena. Pogledale smo oko sebe i zaključile kako su jako male šanse da počistimo prije utakmice. 

Sjećate li se moje Josipe - male od roštilja? Ne samo da je vješta oko pečenja mesa, nego ona zna kako i sve to počistiti bez po muke. Izvukla je asa iz rukava. Uzela je Permetal, pošpricala rešetku i ostavila da djeluje cca 15 minuta. Mi smo je malo s nevjericom gledali, ali čekali smo da vidimo hoće li se to doista bez ikakve muke, ribanja očistiti. Uzela je spužvu i gle! Roštilj je zasjao novim sjajem, nikakvih tragova masnoće više nije bilo. Čak i ono malo hrđe koje je bilo još od tko zna kada je nestalo. Na kraju je još samo roštilj dobro isprala vodom i komadom slanine premazala rešetku. Roštilj je izgledao kao iz dućana, bez ikakvih tragova masnoće. Kao da nismo nikad ni roštiljali. 

Najbolje od svega ostalo nam je još vremena da se pripremimo za tekmu i navijanje...  Ajmo Hrvatska!!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.