06. ožujka 2015.

Francuski spoj sira i vina

Francuski spoj sira i vina
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Otkrijte idealan spoj ružičastih vina i francuskih sireva.

Međunarodni festival ružičastih vina Pink Day i ove godine ima impozantnu listu stručnjaka koji će svoja znanja podijeliti na raznim radionicama koje će se u sklopu festivala održati u Muzeju Mimara. Jedna od "zvijezda" ovogodišnjeg izdanja je Laurence Berlemont, koja je između ostalog i predsjednica provansalske udruge proizvođača rose vina.

Na radionici imena "French match" govorit će o sljubljivanju rosea i sireva pa smo za vas, naše čitatelje pokušali doznati sviđaju li se Laurence hrvatska vina i sirevi, koje su tajne uspješnog sljubljivanja istih i odakle roseu ružičasta boja.

Dolazite iz Francuske, zemlje sireva i vina pa vas odmah na početku moramo pitati što mislite o hrvatskim sirevima i vinima? Jeste li ih imali priliku kušati?

 Moram priznati da nisam imala priliku kušati hrvatska vina baš toliko često, ali sjećam se jednog vrlo dobrog dalmatinskog Chardonnaya i jednog crnog vina za kojeg mislim da je bilo Zinfandel, ali nažalost ne sjećam se detalja ni imena vinara... Međutim sigurna sam da ću već sada na Pink Dayu isprobati mnoga odlična hrvatska vina!

Francuski spoj sira i vina | Author: Promo foto: Promo

Možete li usporediti razinu kulture uživanja u vinima i sirevima u Francuskoj i Hrvatskoj?

Nakon što sam malo putovala, shvatila sam da svaka zemlja koja proizvodi vino ima svoju, jako razvijenu osobnost i tradiciju u vezano za gastro-eno navike, stoga svi koji istražuju nova područja moraju biti veoma ponizni i dati si dovoljno vremena da uistinu shvate sve nove detalje i finese. Zbog toga je nemoguće uspoređivati Francusku i Hrvatsku, kao i bilo koju drugu zemlju. Svačija povijest i kultura su toliko jake da morate zaboraviti sve što znate, vaše navike i prepustiti se da nova kultura i način života dopru do vašeg mozga bez ikakvih predrasuda...

Što možemo očekivati na vašoj radionici "French Match" koja se održava na Pink Dayu? Što će polaznici sve moći naučiti?

Kada kušam rose s ljudima koji zapravo vrlo malo znaju o Provansi (čak i Francuzi), svi su jako iznenađeni svježim okusima i svjetlom bojom. Za nas taj stil mora biti vrlo precizan i zapravo nikada nisam kušala rose vino iz neke duge zemlje ili drugog područja u Francuskoj koje bi imala taj "provansalski stil". Vino najbliže tom stilu pronašla sam u španjolskim bodegama. Nikada nisam probala rose vina iz Hrvatske, ali sam sigurna da će biti vrlo različita.

Koje su najvažnije stvari na koje trebamo pripaziti kada sljubljujemo vino i sir?

U pravilu to nije lagan zadatak i jako ovisi o svačijem ukusu. Kada sam bila mlađa, mi smo 20 godina pili samo crno vino uz sir... Danas vinski stručnjaci savjetuju da spajamo slatka vina npr. s Roquefortom, uz bijelo vino pašu neki drugi sirevi, a za rose vina još uvijek nisu toliko raširena pa moramo kreirati neki stil i navike. Ovisno o stilu vina, rose može biti bliže crnom ili bijelom vinu, ali nikada nije ili crno ili bijelo pa moramo istražiti nove dobre spojeve. Tako da će nam to biti izazov na ovoj radionici.

Kao i svake godine na Pink Dayu u prvom su planu ružičasta vina. Možete li nam objasniti koja je specifičnost proizvodnje takvih vina i kako se postiže ružičasta boja te zbog kojih karakteristika su rose vina posebna?

Naša ružičasta vina su takva zbog mnogih parametara na kojima još uvijek mnogo i naporno radimo. Naravno važne su sorte grožđa, pritisak kod obrade, način fermentacije, zaštita vina od visokih temperatura, količina kisika... Proces je poprilično precizan i specifičan. Bez obzira na sve uvijek imamo razlike ovisno o području Provanse u kojem proizvodimo vino. Nadam se da će zbog toga svi shvatiti kolika je vrijednost te različitosti i da će uspjeti među odličnim vinima pronaći svoje favorite.

Koja je vaša savršena francuska kombinacija?

Uz čašu rosea volim poslužiti Parmezan, koji ipak nije francuski sir, nego talijanski sir... I naravno par prijatelja s kojima ću podijeliti taj savršeni trenutak... To je provansalski način!

Ulaznice za Pink Day možete osvojiti ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.