gastro postao
Mandarine pojedete, a od korice pripremite liker koji će razveseliti vaše goste
Zaboravite na Limoncello i Arancello, Mandarincello je novi hit liker. Osim što je jednostavan kao i svi likeri, malo mućkanja i puno strpljenja rezultirat će zavidnim desertnim pićem. Kupite netretirane mandarine kako biste mirne duše iskoristili korice, počastite se malo kvalitetnijom votkom i samim tim ste većinu posla već napravili.
Za jednu litru likera od mandarine trebat ćete
- teglicu, bocu
- 500ml bolje votke
- korice oko 5 mandarini
- 350g bijelog šećera
- 350ml vode, plus još jedna šalica vode
- Operite mandarine, osušite ih i ogulite tako da skinete većinu bijelog dijela. Narežite na trakice.
- Spremite u teglicu, ulijte votku i čuvajte na gladbnom mjestu. Mućkajte teglicu svaki dan, a nakon sedam dana provjerite je li spremna tako da ćete izvaditi koricu i provjeriti je li lako lomljiva. Ako je korica fino hrskava, vaša mandarina je spremna za pripremu likera.
- Napravite šećerni sirup, dodajte 350ml vode i 350g šećera i stavite na srednju vatru. Pomiješajte povremeno i ohladite na sobnu temperaturu.
- Pripremite bocu i procijedite alkohol iz teglice kroz sito. Dodajte sirup od šečera, sve promućkajte i probajte. Ako vam je prejako, dolijte ekstra šalicu vode. Čuvajte u hladnjaku i lagano pijuckajte u dobrom društvu.