04. kolovoza 2015.

Morski gušti na dohvat ruke

Dagnje
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Maska za ronjenje, strpljenje, nožić i kantica su otprilike alati koji su potrebni za skupljanje već pomalo zaboravljenih delicija koje su nekoć hranile stanovnike priobalja. Ako ste željni gastronomskih avantura ovo ljeto uberite sami malo drugačiji ručak. U nastavku pročitajte naše prijedloge

Ježinci - bodljikavi užici

Lako ih je prepoznati i uz malo opreza i izvaditi. Ukusni dio ježinaca jest ikra ženski koje se mogu prepoznati po obrasloj travi. Kada prepolovimo ježinca vidjet ćemo krhke narančaste kriškice ikre koje je potrebno nježni izvući i može ih se odmah mazati na kruh začinjene uz malo maslinovog ulja i papra. Ako ih skupite više mogu se i kuhati pa pripremati s tjesteninom.

Volak – morski puž

Volak je proždrljivi i brzi morski puž koji se smatra strvinarom. Volak se vadi cijele godine, no najčešće ljeti. Može se pronaći i na manjim dubinama pa se izroniti na dah. Meso volka je dosta tvrdo pa se mora dugo kuhati, oko 3 sata, uz dodatak nekoliko žlica octa. Nakon što ga skuhamo, kuhani volci se vade iz kućica nožićem ili iglicom, očiste se od crijeva i dalje pripremaju na razne načine. Mogu se primjerice napraviti na buzaru pa poslužiti sa špagetama. Ukoliko ih nemate vremena dugo ga kuhati, tada volke narežite na sitnije komade. Poslužite ga na salatu s kuhanim krumpirom, maslinovim uljem, češnjakom, octom i slanim inćunima.

Skoljke | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Školjke kunjke

Jedne od najrasprostranjenijih školjaka u Jadranu su kunjke koje još imaju i zgodan alternativni naziv – pizdice. Imaju oblik nepravilne četverokutaste školjke, a žive na dubini između 1 i 10 metara. Tradicionalno se love u pašmanskom kanalu, a po njima je i mjesto Tkon (Kun) dobilo ime te se kunjka uz slavuja može naći na njihovom grbu. Nisu lagane za vađenje, a potrebno je imati metalnu zakrivljenu polugu – kunjčar. Znaju rasti u grozdovima s po nekoliko školjaka zajedno, međutim, danas su tereni s takvim školjkama rijetki. Kunjke treba dobro izribati prije pripreme primjerice buzare da se skine sav mulj, osim ako su živjele na golom kamenu. Ako ih pripremamo na gradele onda ih ne treba puno ribati čak i ako su živjele na „šporkom“ terenu.

Od svih školjaka najlakše je brati ogrce i priljepke

Ogrci i priljepci nalaze se odmah uz obalu u plićaku stoga je njih i najlakše skupljati. Ogrci su vrlo ukusni pužići koje je najbolje pripremiti na buzaru, a kuhaju se kratko, 5 do 10 minuta i jedu uz pomoć čačkalice. Priljepci se nalaze odmah na spoju mora i kopna, odnosno granice plime i oseke, a za njihovo skupljanje potreban vam je nožić i kantica za čuvanje. Priljepci su izvrsni sirovi, pa se mogu kao kamenice jesti direktno iz mora s malo limunova soka. Mogu se i kuhati kao i drugi morski plodovi na buzaru ili rižoto kao najbolje opcije.

U plićacima žive ukusni rakovi grmalji

Kod lova rakova grmalja pripazite na prste jer imaju oštra kliješta. Također, imajte na umu da nije u redu loviti male primjerke već samo one velike, a slikovito rečeno mali grmalj je onaj koji stane u čašicu od jogurta. Rakovi su odlični u juhama, rižotima, brudetima i u kombinaciji s drugim plodovima mora. More skriva još neke relativno nepoznate gastronomske adute kao što je primjerice morsko jaje. Iskusni ribolovci i poznavatelji mora kažu da je dosta rasprostranjen organizam, međutim, nije ga lako pronaći s obzirom da izgleda kao kamen. Naziva se jaje zbog toga što kada se otvori u unutrašnjosti skriva "žumanjak". Među morskim specijalitetima nadohvat ruke popularna je i juha od kamena, kod koje se kamen naravno ne jede već juhi daje poseban morski okus. Potrebno je potražiti šupljikavi kamen nalik spužvi koji u svojim rupicama skriva račiće. U veći lonac stavimo kamen, ulijemo vodu i kuhamo s korjenastim povrćem, lukom, krumpirom i konzerviranom rajčicom. Kada je krumpir kuhan, povrće ocijedimo, a u juhi zakuhamo rižu.

Kapare | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Prilog: motar i kapari

Uz morske specijalitete koje smo sami ubrali najbolje će pasati i prilog koji smo sami skupili. Nazvan još i cvijet u kamenu, motar ili morski koromač, raste iz stijena u neposrednoj blizini mora. Listovi su mu dugi najviše 5 centimetara i vrlo su mesnati. Vrlo je raširen, a ljeti kraj njega na stijenama odlažemo ručnike, a moguće da niti ne znamo da bismo od njega mogli napraviti ručak. Najčešće se kiseli u octu i kao takav se dodaje hladnim salatama od plodova mora ili se poslužuje uz sir poput maslina i kapara. Okus mu nalikuje kaparima i šparogama, no osjeća se prisutnost soli. Svježe ubran priprema se kuhan najviše 15 minuta u vodi i najčešće poslužuje u kombinaciji s kuhanim krumpirom i maslinovim uljem. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.