Ako ovog ljeta namjeravaš posjetiti Dubrovnik, ili si već tamo, obavezno svrati na ručak ili večeru u uistinu poseban restoran Renaissance Art, smješten u povijesnom prostoru, u ulici Vara.
Ovo gastronomsko utočište već na prvi pogled očarava svojim uređenjem i umjetničkim štihom, a na prvi zalogaj osvaja okusima. U ambijentu koji odaje počast duhu renesanse, susreću se elegancija nekih davnih vremena i suvremena interpretacija tradicionalne dubrovačke kuhinje, prožete talijanskim utjecajem i mediteranskom kulinarskom tradicijom.
Renaissance Art
Renaissance Art
Ljubav prema umjetnosti - svaki detalj priča svoju vlastitu priču
Restoran s ljubavlju vode Matea i Maro Moretić, bračni par koji je svoju strast prema povijesti, estetici i vrhunskoj gastronomiji utkao u svaki kutak ovog predivno uređenog prostora.
Od zidova ukrašenih freskama i portretima značajnih osoba i slavnih književnih likova iz dubrovačke kulturne povijesti kao što su matematičar i fizičar Marin Getaldić, poklisar Marojica Kaboga ili Petrunjela, lik iz najpoznatije Držićeve komedije "Dundo Maroje", do klasičnih drvenih stolova i ambijentalne rasvjete koja priziva zlatno doba Dubrovačke Republike – svaki detalj priča vlastitu priču.
Renaissance Art
Renaissance Art - šporki makaruli
Ljubav prema autentičnoj dubrovačkoj kuhinji - okusi tradicije
U kuhinji se njeguje ljubav prema autentičnoj dubrovačkoj kuhinji s talijanskim utjecajem, no svaki je recept duboko ukorijenjen u lokalnu tradiciju i priču Grada. Na jelovniku se, među ostalim, nalaze i šporki makaruli, omiljeno dubrovačko jelo koje se tradicionalno priprema za Festu Svetog Vlaha, zaštitnika Dubrovnika – dan koji svaki stanovnik grada doživljava s posebnim ponosom.
U ponudi je i hobotnica ispod peke, koju za restoran svakodnevno lovi predani ribar s otoka Korčule, kao i buzara od dagnji iz Malostonskog zaljeva. Autentičnost se osjeti i u detaljima: kapare koje obogaćuju mnoga jela dolaze s otoka Palagruže, gdje ih bere i kiseli tamošnji svjetioničar, dok motar, bere njihov dugogodišnji prijatelj Tonći Kapetan.
Posebno mjesto u svakom jelu ima i domaće maslinovo ulje, koje Matea i Maro proizvode iz vlastitog maslinika smještenog nadomak Dubrovnika. To ulje ne samo da obogaćuje okuse, već simbolizira povezanost obitelji s lokalnim tlom, prirodom i tradicijom.
Renaissance Art
Renaissance Art
Renaissance Art
Sezonske namirnice i ručno rađena tjestenina
Jelovnik se oslanja na sezonske, lokalne sastojke – od ručno rađene tjestenine i morskih delicija do savršeno pripremljenih mesnih specijaliteta i nezaboravnih deserata. Ekonomistica Matea potpisuje jelovnik - njezina strast prema hrani i fotografiji razvijala se godinama, a njezinu vještinu kreiranja jela i fotkanja istih možemo vidjeti i na ovim predivnim fotografijama čija je autorica.
Kuhinju restorana Renaissance Art vodi chef Aleksa Burović, koji je znanje i iskustvo stekao radeći na hrvatskim otocima.
Svaki tanjur koji izlazi iz njihove kuhinje oblikovan je s osjećajem za okus, estetiku i emociju – tanjur je platno, okusi su boje, a doživljaj pravo umjetničko djelo. Za Mateu i Mara, ovaj restoran nije posao – to je vizija, ljubav i osobna priča.
Renaissance Art