Jesen i zima u Esplanadinu restoranu Zinfandel’s nisu samo nove sezone, nego novo poglavlje na tanjuru. Svaki detalj – od sastojka do serviranja – osmišljen je da vas iznenadi, oduševi i podsjeti koliko je uživanje u hrani jednostavno kad se sve radi s pažnjom.
Chefica hotela Esplanade Ana Grgić Tomić novim jelovnikom ponovno pomiče granice fine dininga – na svoj način: pristupačno, održivo i s potpisom.
"Volim kad jelo ima karakter – da se okusi stapaju prirodno, ali da ostave snažan dojam. Jesen i zima su pune emocija i sastojaka koji su fantastični – od smrčaka i lisičarki do kestena, sve ima svoju priču", kaže Ana.
Savršen sklad sezonskih sastojaka
Novi Zinfandel’sov à la carte jelovnik donosi savršen sklad sezonskih sastojaka i preciznih tehnika pripreme, a ovo su nove Anine divote:
- Poširana kamenica sa salatom od shiso lista, pjenom od lista kamenice i tuileom od hrena već na prvi pogled oduševljava, dok lisičarke u tamnom consomméu od vanilije otkrivaju neodoljivu dubinu i balans okusa.
- Dimljene dagnje i hrskava pržena heljda stvaraju sjajan kontrast koji zaokružuje pikantni dunjin pekmez.
- Oscietra kavijar u spoju s tartom od karameliziranih čičoka i kremom od prženog lješnjaka prava je poslastica koju svakako vrijedi doživjeti.
- Ledeni prah od guščje jetre s celerom kuhanim u portu, velouté od pečene buče s cannolom od buče i bučinim sjemenkama te bisque juha s pečenom triljom – svaki tanjur priča priču o sezoni i snazi okusa.
- Confit od janjetine s palačinkom od fermentirane crne leće i anisa, uz baršunastu kremu od paškog sira i maslinovog ulja te nježno confitirane artičoke, zasigurno će biti hit sezone.
- File romba u listu kelja s kremom od pečenog celera i paljenim shiitakama, kao i file kovača s brokulinima, algama i ukiseljenim motarom, donose pravu simfoniju okusa.
Svaki zalogaj ima dinamiku – ništa nije slučajno, ali sve u spoju djeluje prirodno.
"Volim spojiti ono što na prvi pogled ne ide zajedno i gledati kako se okusi stapaju u tanjuru i daju uzbudljivo jelo", dodaje Esplanadina chefica.
Ana Grgić Tomić
Poširana kamenica, salata od shiso lista, pjena od lista kamenice, tuile od hrena
Velouté od pečene buče, cannolo od buče punjen kremom od feta sira, pesto od bučinih sjemenki
Oscietra kavijar, tart od karameliziranih čičoka, krema od prženog lješnjaka, photo by Lili Bašić (2)
Održivi pristup
Zinfandel’s već godinama posebnu pažnju posvećuje održivom pristupu – od biranih lokalnih proizvođača do minimalnog otpada i sezonskih namirnica koje čine razliku. Tu su i vegetarijanska i bezglutenska jela te ona prilagođena prehrambenim navikama – pripremljena s jednakom pažnjom.
"Kod nas nitko ne smije imati osjećaj da mu je nešto uskraćeno", dodaje Ana.
File romba u listu kelja, krema od pečenog celera, demi-glace od romba, paljene shiitake, panko crumble
Cilindar od šljive punjen kremom od mascarponea i kozje skute, granola od badema i zobi, pjena od šljive i cimeta, sladoled od badema
Deserti Mirjane Špoljar
Desertni dio novog à la carte jelovnika potpisuje glavna slastičarka Mirjana Špoljar, Esplanadina legenda s tri desetljeća iskustva, te njezin iskusni tim dugogodišnjih slastičara, među kojima svakako valja istaknuti mladog i kreativnog Franju Mikinca, koji je nedavno na državnom natjecanju osvojio priznanja i nagrade za državnog prvaka u slastičarstvu.
Novi desertni meni spaja sezonske okuse u privlačne slastice kojima je nemoguće odoljeti: crémeux od kestena s poširanom kruškom te cilindar od šljive i cimeta – slatki comfort food na Zinfandel’s način.
Art deco ozračje Zinfandel’sa i pogled na Oleander terasu stvaraju atmosferu idealnu za posebno gurmansko iskustvo, romantične večere, poslovne susrete ili trenutke kad samo želite uživati u dobroj hrani i osjećati se posebno.