Najave 29. kolovoza 2023.

Autohtone kvarnerske sorte vina u središtu pozornosti

Kvarner Wines
Ambasadorice udruženja Kvarner Wines - vrsne sommelierke Lucija Matijević, Ines Matić Matešković i Monika Neral foto: Kvarner Wines
gastro postao gastro.24sata.hr
Udruženje Kvarner Wines koje okuplja vinare tog područja, ovih je dana iznimno aktivno. Prvo su na Vrbniku organizirali odličan Wine and Walk te poučnu vinsku radionicu, a naredih dana njihova vina moći će se kušati na Ribarskom tjednu u Crikvenici, Štrudlafestu u Jaškovu te Medunfestu u Fužinama

Vrbnik i Vrbničko polje svjetski su poznati po izvrsnim vinima od autohtone sorte žlahtine, a ovog vikenda Vrbnik je bio domaćin i drugim autohtonim kvarnerskim sortama i izvrsnima vinima koja se nije samo kušalo već se o njima i ozbiljno učilo. Naime, u subotu 26. kolovoza, u sklopu manifestacije Dani vina Vrbnik 2023., u Vinotelu Gospoja održana je edukativna vinska radionica "Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti" u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruženja Kvarner Wines na kojoj se tražilo mjesto više.

 

WineRi Možda vas zanima... Sve je spremno za WineRi, kvarnersku vinsku feštu Najave

 

Radionicu su vodile ambasadorice udruženja Kvarner Wines, vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević i Monika Neral koje su gotovo dva sata iznimno zainteresiranu publiku provele kroz specifičnosti bogatog kvarnerskog autohtonog vinskog sortimenta te organoleptičke analize 9 vina, poučavajući ih pritom osnove vinske kulture.

Radionica je otvorena pjenušcem Žlahtina Ancestrale, vinarije Kuća vina Ivan Katunar, prvim Pet Nat pjenušcem od ove autohtone sorte, a nastavljena je pjenušcem San Marino, vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, zatim mirnim bijelim vinom Jarbola vinarije Ružić iz Zvoneće.

 | Author: Kvarner Wines Kvarner Wines - radionica u Vrbniku foto: Kvarner Wines

U drugom dijelu radionice polaznici su imali priliku kušati kupažu Belica vinarije Plovanić iz Kastva, potom Žlahtinu Grand Cru Poljoprivredne zajednice Vrbnik i Hlam 9, maceriranu žlahtinu nastalu suradnjom Ivice Dobrinčića iz vinarije Šipun s uglednim sommelierom Klaudijem Jurčićem. U posljednjem dijelu radionice kušala se žlahtina Amfora vinarije Katunar Estate Winery, Otoczaz – kupaža crnih sorti debejan, brajdica, sansigot i kamenina vinarije Nada te za kraj prošek od žlahtine Sv. Nedjelja vinarije Gospoja.

 | Author: Kvarner Wines Dr. sc. Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines foto: Kvarner Wines

"Dani vina Vrbnik najznačajnija je manifestacija za Vrbnik, ali i jedna od najznačajnijih vinskih manifestacija na Kvarneru u kojima sudjeluje Udruženje Kvarner Wines.

U sklopu manifestacije Udruženje se uključilo na način da je organiziralo, uz podršku Turističke zajednice općine Vrbnik i Općine Vrbnik, zanimljiv Wine & Walk na kojem su se obišle sve vrbničke vinarije i učilo o povijesti vinogradarstva i vinarstva, kulturi stola, autohtonim vinskim sortama“, rekao nam je dr. sc. Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines koje tako lijepo promovira lokalna vina da uživamo pratiti njihov rad.

 | Author: Kvarner Wines Anton Toni Katunar, vlasnik Katunar Estate Winery i predsjednik udruženja Kvarner Wines, čije se vino Amfora od žlahtine kušalo na radionici foto: Kvarner Wines

 

Prošlogodišnje izdanje festivala In Vino Veritas Možda vas zanima... U Puntu će se 9. i 10. lipnja piti samo najbolja vina s Kvarnera! Najave

 

A doznali smo i gdje ćemo članove udruženja Kvarner Wines viđati idućih dana… Već ovaj tjedan sudjeluju – od 26. kolovoza do 2. rujna - i u crikveničkoj manifestaciji Ribarski tjedan, gdje imaju prezentacijsko-prodajnu kućicu s autohtonim vinskim sortama. Također, u Crikvenici će održati i 2 edukativne radionice - "Svijetla strana Kvarnera" o bijelim vinima od autohtonih vinskih sorti pod vodstvom Lucije Matijević i "Tamna strana Kvarnera" o vinima od crnih autohtonih sorti pod vodstvom Ines Matić Matešković.

 | Author: Kvarner Wines Franko Ružić, vlasnik OPG-a Ružić, čije se vino Jarbola kušalo na radionici u Vrbniku foto: Kvarner Wines

U petak 1. rujna će Kvarner Wines, zahvaljujući podršci TZ Kvarnera i suradnji s TZ Karlovačke županije, nastupiti na Štrudlafestu u Jaškovu s prodajno-prezentacijskim štandom i radionicom "Kvarner u čaši - priča o zaboravljenim vinskim sortama" koju će voditi Kvarner Wines ambasador i direktor udruženja Žarko Stilin i Luis Petrović. A dan kasnije, u subotu 2. rujna Kvarner Wines će nastupiti na Medunfestu u Fužinama, odnosno u Liču s edukacijsko prezentacijskim štandom i vinima od autohtonih vinskih sorti.

 | Author: Kvarner Wines Ambasadorice brenda Kvarner Wines, sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević i Monika Neral s direktorom udruženja Kvarner Wines Žarkom Stilinom foto: Kvarner Wines

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.