Najave 09. veljače 2024.

Bota Šare - povratak izvorima obiteljske tradicije

Bota Šare zima 2024.
Restoran Bota Šare u Malom Stonu foto: Dean Tošović, Foto ADRIA
gastro postao gastro.24sata.hr
U svima restoranima Bota Šare namirnice se pažljivo biraju prema sezoni, odnosno - stađunu. Od domaćih naranči, preko svježe ribe do vrhunskih kamenica iz malostonskog zaljeva, vjerujte nam ovu zimsku gastro priču zavoljet ćete na prvu

Hrvatski Jug i ove je zime itekako atraktivan. Bez velike turističke vreve, malostonski zaljev i sami Mali Ston i Ston u ovim mjesecima izgledaju čarobno. I da, itekako imaju što ponuditi gostima, bilo da smo u prolazu ili smo ovu destinaciju odabrali za kratki odmor.

Poznata gastro oaza

Ovaj je kraj kroz povijest itekako igrao veliku ulogu od same Dubrovačke republike, dok je danas pak poznata gastro oaza u kojoj ćemo uživati u Dalmaciji kakva je nekada bila. Veliku ulogu u tome ima jedna od najpoznatijih hrvatskih ugostiteljskih obitelji Šare koja je svoj prvi restoran Bota Šare otvorila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća.

Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Prediva interijer restorana Bota Šare foto: Dean Tošović, Foto ADRIA Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Tanja Šare foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

Smješten u starom skladištu soli kojim dominiraju 20 metara visoki kameni zidovi. Dva drvena kata skladno su raspoređena, a gornjim dominira kamin koji je posebno atraktivan u ovo doba godine.

Povratak u prošlost

Ambijent restorana vraća nas u prošlost, a i priča zanimljivu i bogatu priču ovog kraja i ljudi koji tu žive. Obitelj Šare ugostiteljsku priču razvija već skoro 40 godina. Ugostiteljstvo je dio njihovog identiteta, a Mali Ston izvor inspiracije.

Utemeljitelji ove gastro bajke su Tanja i Božidar Šare, a njihovo šestero djece priču razvijaju dalje uz Ston i u Dubrovniku te Splitu i Zagrebu.

Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Divne domaće naranče koje dobro znaju iskoristiti u restoranu Bota Šare foto: Dean Tošović, Foto ADRIA Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Malostonske kamenice - svježije ne može foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

Zimski stađun - vrijeme za raštiku, lignje, kamenice, agrume

Stađun je godišnje doba, sezona ili vrijeme kada namirnica dozrijeva te kad je najbolji period za njezinu konzumaciju. U restoranima Bota Šare stađun je nit vodilja koja usmjerava ponudu i određuje osmišljavanje jelovnika.

 

bota šare, naranče Možda vas zanima... Odlični slani i slatki recepiti s domaćim narančama iz restorana Bota Šare Špajza

 

Zimski stađun u Malom Stonu vrijeme je od raštike, lignji, kamenica, agruma... Sve te namirnice isprepliću se kroz Botin jelovnik. Uvijek bogat i raznolik izbor ribe ponudu ovog restorana čine prihvatljivom za svakog.

Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Rožata foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

Malostonske kamenice kao vrhunski doživljaj

Oyster experience doživljaj je koji ne smijemo propustiti i koji će razveseliti sve ljubitelje kamenica na jedan novi, dosad nedoživljeni izričaj. Mali Ston maleno je dalmatinsko mjesto na Pelješcu na obali takozvanog Malog mora - duguljastog zaljeva na jugu Hrvatske. Jedinstveni je to rezervat prirode u kojem rastu najbolje i najukusnije kamenice u Europi.

Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Domaći likeri foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

Mali Ston također je omeđen stoljetnim zidinama koje datiraju iz vremena slavne Dubrovačke republike. Vrhunsku gastro priču dodatno će oplemeniti posjet Solani Ston. Prikaz procesa prikupljanja soli novo je iskustvo koje će nam dati uvid u to koliko je sol kao namirnica u povijesti bila vrijedna. Tada je nazivana bijelim zlatom.

Okolica je pak bogata malim obiteljskim vinarijama kao što je vinarija Vukas. Zimski ritam ovog mjesta, gdje vrijeme prolazi polako prateći stađune, dovoljan su razlog za posjet i lagani reset na početne postavke i povratak čovjeku i prirodi.

Bota Šare zima 2024. | Author: Dean Tošović, Foto ADRIA Obilje svježe ribe foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.