Objavljen je najnoviji Michelinov vodič za Hrvatsku i donio nam sjajne vijesti – dva nova restorana dobila su prestižne Michelinove zvjezdice, svaki po 1! Rovinjski Cap Aureo, koji predvodi sjajni chef Jeffrey Vella uz pastry cheficu Mašu Salopek, i za koji smo više puta tvrdili da odavno zaslužuje ovo priznanje, te progresivni splitski Krug, iza kojega stoje Karlo Kaleb i Jurica Delić, pridružili su se elitnom društvu restorana koji nose globalno najcjenjeniju gastronomsku oznaku.
"Kuhinja chefa Jeffreyja Velle ističe se snažnom osobnošću, pažljivim uvažavanjem lokalnog područja i korištenjem odabranih sirovina nabavljenih u krugu od 50 kilometara... Jelovnik, koji chef opisuje kao pravo putovanje, vodi goste kroz sezonske delicije s degustacijskim sljedovima različitih duljina, omogućujući im slobodu da stvore vlastito gastronomsko iskustvo...
Vinska karta je dobro osmišljena i strukturirana: s jedne strane - tradicionalne etikete, pretežno hrvatska, a s druge strane - "vintage cellar", izbor izvrsnih međunarodnih cru vina iz iznimnih berbi, osmišljen za prave znalce. Usluga je elegantna, ali neformalna te odmah opušta goste. Pogled na stari grad kruna je zaista gastronomskog iskustva visoke razine", stoji u Michelinovoj recenziji restorana Cap Aureo.
Jeffrey Vella, chef restorana Cap Aureo, ponosan je na osvojenu zvjezdicu
Chef Jeffrey Vella
"Samo nekoliko koraka od splitske rive, cijelo iskustvo u Krugu vrti se oko kuhinje, smještene u središtu blagovaonice i okružene stolom u obliku slova "L" koji gostima omogućuje izravnu interakciju s kuharima. Svako jelo predstavljaju kuhari, koji dijele njegovu povijest i inspiraciju, ističući time identitet mjesta...
Kad god je to moguće, sami prave sve što mogu: od kruha do maslaca, pa čak i fermentiranih proizvoda. Riba i meso odležavaju u vidljivim hladnjacima smještenim u blagovaonici. Posebno treba spomenuti sommeliera, čija se stručnost vidi u opsežnoj i dobro odabranoj vinskoj karti, koja savršeno nadopunjuje svako jelo".
Potvrda kvalitete hrvatske gastronomije
Hrvatska se sada može pohvaliti s ukupno 12 restorana s jednom zvjezdicom te jednim restoranom koji nosi čak 2 Michelinove zvjezdice, a to je rovinjski Agli Amici.
"Još jedno izdanje Michelinovog vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu", komentirao je je ministar turizma i sporta Tonči Glavina, uz čestitke svim uvrštenima.
Restoran Agli Amici jedini u Hrvatskoj ima 2 zvjezdice
Tko je sve zadržao Michelinovu zvjezdicu u 2025.?
Donosimo popis restorana koji su zadržali zvjezdice, što potvrđuje stabilnu kvalitetu domaće gastro scene. Zvjezdice su uspješno zadržali:
- Monte (Rovinj)
- LD (Korčula)
- Dubravkin put (Zagreb)
- Noel (Zagreb)
- Alfred Keller (Mali Lošinj)
- Boškinac (Novalja)
- Korak (Plešivica)
- Pelegrini (Šibenik)
- Nebo (Rijeka)
- 360 (Dubrovnik)
- Agli Amici (Rovinj)
Održiva gastronomija u fokusu
Michelinovu Green Star oznaku, popularnu zelenu zvjezdicu, koja se dodjeljuje restoranima koji posebnu pozrnost pridaju održivosti i korištenju lokalnih namirnica, zadržali su:
- Zinfandel’s (Zagreb)
- Konoba Mate (Korčula)
- Korak (Jastrebarsko)
Michelinov tim prepoznao je i restorane koji nude kvalitetnu hranu po prihvatljivim cijenama. Oznaku Bib Gourmand ove su godine dobili i i Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) te K.užina (Split). Time Hrvatska sada ima 12 Bib Gourmand restorana, što potvrđuje kako vrhunska kuhinja ne mora uvijek imati visoku cijenu.
Chefica Gabriela Filca
Posebna Michelinova priznanja
Ove godine uvedena su i posebna Michelinova priznanja kojima se ističu pojedinci koji čine razliku u ugostiteljstvu:
- Gabriela Filca (Nebo by Deni Srdoč) – priznanje za mladog chefa
- Vera Korak (restoran Korak) – priznanje za kvalitetu usluge
- Dinko Lozica (restoran LD) – priznanje za najboljeg sommeliera
"Michelinova selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude. Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista", izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.
Svečana dodjela Michelinovih priznanja i zvjezdica održat će se 8. srpnja u Šibeniku, gdje će se okupiti crème de la crème domaće kulinarske scene.