Kolumne 23. siječnja 2024.

Nasljednica Denija Srdoča u Nebu je sjajna Gabriela Filca

Deni Srdoč i Gabriela Filca
Gabriela Filca i Deni Srdoč foto: Matija Djanješić
gastro postao gastro.24sata.hr
Deni Srdoč napušta poziciju chefa riječkog Neba, a na njegovu poziciju stiže sjajna mlada dama Gabriela Filca čiju karijeru pratim već godinama, a svojim kuhanjem uspjela me impresionirati već pri prvom susretu

Domaću gastro scenu jučer je iznenadila vijest o odlasku chefa Denija Srdoča iz restorana Nebo smještenog u riječkom hotelu Hilton Rijeka Costabella Beach & Spa. To je već drugi restoran kojem je ovaj sjajan chef donio Michelinovu zvjezdicu te ga potom napustio.

Priznajem, pomalo sam tužna zbog toga, jer prisustvo Denija Srdoča uvijek je jamstvo vrhunske kvalitete, no vjerujem da će Deni i u svojim sljedećim projektima uobičajeno briljirati. Ono što me veseli jest izbor njegove nasljednice – kuhinju Neba, naime, od 1. veljače preuzima sjajna mlada dama, vrlo talentirana chefica Gabriela Filca koja je uz Denija u kuhinji još od restorana Draga di Lovrana.

gabriela filca | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Gabriela Filca pobijedila je na natjecanju mladih chefova tijekom festivala taste the Mediterranean 2022. godine foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

 

Možda vas zanima... Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca Recepti

 

Impresivno znanje mlade chefice

Kako navode iz riječkog Hiltona u službenom priopćenju, Gabriela je odrastala okružena vrhunskim, prirodnim i autohtonim namirnicama te se u kuhanje zaljubila još kao djevojčica, napravivši prve korake u kuhinji uz majku. Poziciju nove chefice Neba dali su joj jer smatraju da je i prije dolaska u Nebo Gabi imala impresivno znanje cijelog procesa vezanog uz hranu – od sadnje, odnosno proizvodnje namirnica pa sve do posluživanja finalnog proizvoda, jela, na tanjuru.

Gabriele se sjećam još iz 2017. godine, kada je kao talentirana srednjoškolka sudjelovala u kulinarskom natjecanju METRO Junior Top Chef gdje je dospjela do finala. Pobijedio je Matija Jagić, koji je od tada kuhao u brojnim omiljenim mjestima poput šibenskog Pelegrinija i zagrebačkog Brokenshipsa. No Gabi sam već tada zapamtila jer se isticala preciznošću, urednošću i strašću.

 

Možda vas zanima... Druga sezona projekta METRO Junior Top Chef Najave

 

Rođena pobjednica

Nekoliko godina Gabi sam pratila uz bok Deniju, prvo u Dragi di Lovrani, a potom i u Nebu gdje je bila na poziciji junior sous chefa. Potom i na natjecanju za mlade kuhare na festivalu Taste The Mediterranean powered by Tommy u listopadu 2022. godine kada sam bila i u žiriju.

Gabi je tamo nastupila i svime – od ideja, procesa kuhanja, i finalnog rezultata na tanjuru impresionirala žiri u kojem je, uz mene, bio i jedan ugledni gastronovinar iz Italije te tri vrhunska chefa. Naravno, svojim jelom koje je bilo za nekoliko stepenica bolje od ostalih, pobijedila je i osvojila titulu chefa sutrašnjice.

gabriela filca | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Gabriela Filca foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

gabriela filca | Author: instagram @filca19 Gabriela Filca foto: instagram @filca19

Mjesec dana kasnije već je dobila priliku kuhati uz svoje vrhunske kolegice iz Hrvatske (Anu Grgić Tomić, Vesnu Miletić, Sandru Tahirović i Mirjana Špoljar) u zagrebačkoj Esplanadi na svečanoj večeri u čast najbolje chefice svijeta Leonor Espinose, u organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs i festivala Taste the Mediterranean.

Također, Gabriela Filca predvodila je isključivo žensku postavu kuhara do finala Hiltonovog godišnjeg natjecanja Flavor & Flair 2023. godine, osiguravši drugo mjesto u prepoznatljivom natjecanju od 64 sudionika iz cijele Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Uistinu impresivna biografija za jednu 23-godišnjakinju! Talentiranoj i vrijednoj Gabi želim puno uspjeha, a vjerujem da će i Deni uskoro (kojeg uskoro očekuju i neki privatni lijepi događaji, a do kraja godine ostaje u Nebu na funkciji konzultanta) predstaviti neki nov genijalan projekt.

 

Možda vas zanima... Najbolja svjetska chefica Leonor Espinosa gostovala je na konferenciji u Esplanadi Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.