Špajza 24. listopada 2022.

Najbolja svjetska chefica Leonor Espinosa gostovala je na konferenciji u Esplanadi

foto: Matej Dokić / Goran Jakub
gastro postao gastro.24sata.hr
Leonor Espinosa, The World’s Best Female Chef 2022, privukla je mnoge protagoniste gastronomske scene na konferenciju i večeru Redefining Success u Zagrebu.

U zagrebačkom hotelu Esplanade održana je konferencija i večera Redefining Success, a glavna zvijezda večeri bila je Leonor Espinosa, najbolja svjetska chefica za 2022. godinu. Njeno je ime privuklo neke od  najvažnijih protagonista domaće gastronomske scene na donatorsku večeru, a na konferenciji su sudjelovale i vodeće žene iz poslovnog svijeta.

Novac prikupljen donatorskom večerom koju su pripremale najbolje hrvatske chefice namijenjen je profesionalnom usavršavanju jedne mlade buduće chefice u nekom od najboljih svjetskih restorana. S obzirom na sve, uistinu se može reći da je ovo bio događaj na svjetskoj razini.

Možda vas zanima... U Splitu je prošli tjedan kuhao i chef restorana s 3 Michelinove zvjezdice Recenzije

U organizaciji inicijative Mediterranean Women Chefs i festivala Taste the Mediterranean, Leonor Espinosa, najbolja chefica svijeta 2022. prema izboru World’s 50 Best Restaurants, prošli je tjedan provela u Zagrebu, Voloskom, Opatiji i na Plešivici, u razmjeni iskustava s hrvatskim cheficama i otkrivanju hrvatske gastronomije.

Otkrivanje okusa Hrvatske

“Prije dolaska puno sam čula o Hrvatskoj, no tek kada negdje dođete osobno steknete pravi dojam. Sve u čemu sam sudjelovala četiri dana, otkrilo mi je ljepotu različitosti. Oduševile su me priče žena na konferenciji: svaka od nas radi drukčiji posao, no povezuje nas želja da u tome dajemo svoj maksimum, da pomičemo granice i time mijenjamo društvo u kojem živimo. Otkrila sam nove okuse, kušala vaša lokalna vina i specijalitete kao što su štrukli, ćevapi od mesa boškarina, svježi tartufi i kvarnerski škamp, mlado maslinovo ulje, patka s mlincima i makovnjača…  Drago mi je da sam imala priliku sudjelovati na večeri s pet chefica i voljela bih se vratiti u Hrvatsku na odmor,” sažela je svoje dojmove Leonor Espinosa.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

S njom je doputovala i Laura Hernandez Espinosa, sommelierka i suvlasnica njihovog restorana Leo u Bogoti, uvrštenog među 50 najboljih u svijetu. Majka i kći zajedno su 2008. osnovale neprofitnu zakladu FunLeo koja potiče poljoprivredni razvoj ruralnih i etničkih zajednica u Kolumbiji na zdrav i ekološki prihvatljiv način, kao i očuvanje brojnih kulinarskih tradicija, a u svom restoranu pripremaju isključivo namirnice proizvedene na tim malim lokalnim farmama. 

Posjet velike gastronomske inovatorice počeo je u četvrtak, 20. listopada, u zagrebačkom hotelu Esplanade, gdje je održana konferencija Redefining Success o utjecaju žena na vodećim pozicijama u kreiranju društvenih promjena. Uz Leonor i Lauru svoja inspirativna iskustva na konferenciji su podijelile i Selma Prodanović, prva dama startupa u Austriji, uvrštena na listu 100 najutjecajnijih žena Europe; Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije i članica uprave Kandita; Katarina Kecko, od 2016. prva žena partnerica u revizorskoj tvrtki KPMG Hrvatska te Daniela Kramarić, hrvatska sommelierka i vlasnica jednog od najboljih hrvatskih restorana, Plavi podrum, u slikovitom kvarnerskom mjestu Volosko. Konferenciju je moderirala Dubravka Tomeković Aralica.

Hrvatske chefice na sceni

Glavni događaj posjeta bila je ekskluzivna donatorska večera s Leonor Espinosom u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade, koju su kuhale vrsne chefice. Pet sljedova mediteranskih jela, sparenih s vinima Festigia, Krauthaker, Ante Sladić i Solum, pripremale su chefica Esplanadinog restorana, Ana Grgić Tomić, (Trofej Chef godine prema vodiču Gault&Millau Croatia 2022), chefica zagrebačkog Tača Vesna Miletić (Trofej chef tradicijske kuhinje, G&M 2019.), Gabriela Filca, sous chefica restorana Nebo u riječkom Hiltonu (Michelin*, 3kapice G&M Croatia), Sandra Tahirović, suvlasnica i chefica progresivnog splitskog restorana Zora Bila (3kapice G&M Croatia) te Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar. Kreirale su delicije od namirnica domaćih proizvođača: sarmu od kupusa s ikejime brancinom od MarFisha, meringues od cikle i patea od guščje jetre iz programa Metroa, janjeći osso buco iz vrhunske zagrebačke mesnice The Meat, te rolicu od kestena i tamne Kandit čokolade.

 | Author: Matej Dokić foto: Matej Dokić

Gosti su tijekom večere uživali u bogatom programu koji je započeo koktelima što ih je sommelierka Laura Hernandez Espinosa pripremala od Badelove travarice i soka od grejpa. U nastavku večeri održana je mini revija modne kuće S. Oliver, a poseban razlog za veselje imala je Antonija Kožul Kutleša, menadžerica u koncernu Fortenova, koja je u nagradnoj igri Porsche centra Zagreb osvojila trodnevno putovanje u Istanbul gdje će na Formula 1 stazi isprobati njihove nove modele automobila. Zahvaljujući sudionicima donatorske konferencije i večere, jedna mlada chefica iz Hrvatske otputovat će na praksu u neki od vodećih svjetskih restorana, što je za talente u svijetu kulinarstva - neprocjenjivo iskustvo.

Velik odaziv

“Izuzetno mi je drago što je dolazak chefice Espinose pobudio veliki interes u poslovnom aspektu, ne samo u Hrvatskoj nego i u Sloveniji iz koje su nam se pridružile neke od vodećih managerica, jer je to važan pokazatelj osviještenosti kompanija o značaju jednakosti žena u dominantno muškim sektorima, što i jest jedan od ciljeva inicijative Mediterranean Women Chefs. Posjet je vrlo značajan i u gastronomskom smislu, jer smo napokon dašak Taste the Mediterranean festivala koji se održava već 10 godina, s Jadrana uspjeli donijeti u Zagreb” - rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Taste the Mediterranean festivala i Mediterrranean Women Chefs inicijative.

Možda vas zanima... Na natjecanju chefova sutrašnjice pobjedu je odnijela talentirana Gabriela Filca Recepti

Prije povratka u rodnu Kolumbiju, najbolja chefica svijeta uživala je u mirnoći Voloskog, škampima i tartufima kod Daniele Kramarić u njezinom restoranu Plavi podrum, razgovoru o vinima i važnosti očuvanja tradicijskih namirnica. Večer je provela u restoranu Navis u Opatiji, na večeri u društvu s Irenom Peršić Živadinov, direktoricom TZ PGŽ, Andreom Kapetanović, vlasnicom Design Hotela Navis, te skupinom najuspješnijih poslovnih žena kvarnerske regije. Kvarnerske vinske sorte predstavile su joj sommelierke Ines Matić Matešković, Marinela Mrkonja i Monika Neral. Boravak u Hrvatskoj Leonor Espinosa i Laura Hernandez Espinosa završile su na plešivičkom gorju u Vinogradarskoj kući Braje.

 | Author: Matej Dokić / Goran Jakub foto: Matej Dokić / Goran Jakub

Njezini domaćini Sanda i Robert Braje, vlasnici imanja i vinarije, te Ivana Alilović, direktorica TZ ZŽ, predstavili su im raskošnu selekciju domaćih delicija: od copanjeka, kuhane šunke, sira i vrhnja pa do goveđeg repa u portugiscu i patke s mlincima. S vinskom renesansom Plešivice upoznała ih je Petra Masnec, direktorica TZ Jastrebarskog, a kava i topla štrudla od jabuka na klupici ispod krošnje, lijepo su zaokružile ovu misiju spajanja gastronomije i razmjene iskustva. 

Možda vas zanima... Vrhunski svjetski chefovi niche parfeme pretvaraju u ekskluzivna jestiva umjetnička djela Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.