Recenzije 12. listopada 2022.

U Splitu je prošli tjedan kuhao i chef restorana s 3 Michelinove zvjezdice

;Jubilarno 10. izdanje Taste the Mediterranean festivala u Splitu je okupilo više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova! foto: Taste the Mediterranean
gastro postao gastro.24sata.hr
Jubilarno 10. izdanje Taste the Mediterranean festivala u Splitu je okupilo više od 40 vrhunskih stranih i hrvatskih chefova, koji su pripremili 20 ekskluzivnih jelovnika i održali 15 masterclass radionica

Tijekom prošlog tjedna, od 4. do 9. listopada, novootvoreni hotel Ambasador ugostio je najprestižniji festival mediteranske kuhinje i kulture življenja u Hrvatskoj - Taste the Mediretteranean. U pet dana trajanja, festival je bogatim programom uz niz radionica, panela s vrućim temama gastronomije i turizma, edukacijom za učenike i profesionalce i, naravno, atraktivnim četveroručnim večerama stranih i domaćih chefova, privukao gotovo 3000 stranih i domaćih posjetitelja. Poseban doživljaj bila je ekskluzivna večera koju je u restoranu Méditerranée pripremao chef Roberto Cerea iz legendarnog restorana Da Vittorio, jednog od 11 restorana u Italiji koji već godinama ima 3 Michelinove zvjezdice. 

 | Author: Taste the Mediterranean Chef Roberto Cerea iz legendarnog restorana Da Vittorio u Italiji koji već godinama ima 3 Michelinove zvjezdice.  foto: Taste the Mediterranean

Uz panel diskusije i predavanja u kojima su sudjelovali predstavnici Međunarodne udruge Gourmediterranee i Ministarstva turizma, Natalia Bayone, direktorica Uprave za inovacije u UNWTO, dogradonačelnica Marseillea Michelle Rubirola koju je primio splitski gradonačelnik Ivica Puljak, europarlamentarka Željana Zovko, te drugi protagonisti usko vezani uz gastronomiju i turizam, dnevni program festivala obilježili su edukativni sadržaji.

U privatnoj ugostiteljskoj školi Oliva Allegra učenike su podučavali vrhunski chefovi, a poseban masterclass za profesionalce u hotelu Ambasador održao je chef Cerea. U suradnji s ambasadom Kraljevine Španjolske održana je vođena degustacija španjolskih delicija, vina i maslinovih ulja, te degustacije talijanskih vina s herojskih položaja, domaće sorte Pošip te nagrađivanih vina Korlat. Osobito je atraktivna bila radionica Začini i mirisi u kojoj su spojeni parfemi Ormonde Jayne, delicije chefa Marka Đuraševića, slastice Keiko Nagae, kokteli Marijana Maksana i začini Nadalina.

 | Author: Taste the Mediterranean Zanimljiva radionica o začinima i mirisima u slastičarstvu i kulinarstvu! foto: Taste the Mediterranean

Možda vas zanima... Vrhunski svjetski chefovi niche parfeme pretvaraju u ekskluzivna jestiva umjetnička djela Recepti

Uzvanicima je na otvorenju pjevala Sandra Bagarić, chefovi su uživali u vožnjama automobilima marke Porsche, a posjetitelji su veliki interes pokazali i za predavanje Hranom protiv bolesti koje je održala dr. Meri Bura. Na predstavljanju knjige Divlji pijat, učenika Srednje škole Bol na Braču, o korištenju samoniklog bilja u kulinarstvu govorila je chefica Vesna Miletić.

U splitskom Kazalištu lutaka okupili su se prvašići na predstavljanju slikovnice More je tvoj najbolji prijatelj Lasse Åberga, koja ih uči zašto treba čuvati more. Posljednjeg dana festivala izletom na Brač strani su gosti upoznavali ljepote Splitsko-dalmatinske županije, dok je na Prokurativama, u suradnji s tvrtkom Tommy, održano natjecanje za kuharske pomoćnike. Pobijedila je Gabriela Filca iz restorana Nebo u riječkom resortu Hilton Costabella.

 | Author: Taste the Mediterranean Na Prokurativama je u suradnji s tvrtkom Tommy održano natjecanje za kuharske pomoćnike. foto: Taste the Mediterranean

Chefovi iz Italije, Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Španjolske, Švedske, UAE i Hrvatske nagrađeni Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima, svojim su večerama napunili 18 splitskih restorana: Adriatic Sushi&Oyster Bar, Artičok, Central-Hotel Santa Lucia, Chops Grill - Steak&Seafood, Dujkin dvor, Dvor, Méditerranée - Hotel Ambasador, Noir, Noštromo, Olive Tree, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Štorija, Šug, Zinfandel, Zoi, Zrno Soli i  Zora bila, gdje je bilo posebno veselo. Inicijativa Mediterranean Women Chefs tamo je okupila šest chefica, a njihova jela su pratila i vrhunska vina Kvarnera uz vodstvo pet vrsnih sommelierki.

 | Author: Taste the Mediterranean Inicijativa Mediterranean Women Chefs tamo je okupila šest chefica, a njihova jela su pratila i vrhunska vina Kvarnera uz vodstvo pet vrsnih sommelierki. foto: Taste the Mediterranean

“Posebno mi je drago što se svake godine povećava broj splitskih restorana, sudionika Festivala, koji su prepoznali mogućnost da u suradnji s gostujućim chefovima obogate svoju ponudu.  Upravo je zbog toga ovogodišnje izdanje Festivala imalo mogućnost pokazati svu raskoš mediteranske kuhinje i kulture u raznim oblicima, a nova iskustva i znanja koja su posjetitelji, ali i sami chefovi stekli, neprocjenjiva su“, zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Festival Taste the Mediterranean održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i HTZ-a, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i TZ grada Splita. 

Možda vas zanima... Večere chefova s Michelinovim zvjezdicama možeš kušati na festivalu Taste the Mediterranean Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.