Food Revolution projekt je pokrenut od strane Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa, kao odgovor na sve veću pojavnost pretilosti u djece u svijetu. Cilj ovog projekta je naučiti djecu i mlade kako se pravilno hraniti, približiti im okuse 'zdrave' hrane te ih osvijestiti kako tjelesna aktivnost treba biti dio njihovog svakodnevnog života.
Projektom se želi vratiti zdravo kuhanje u vrtiće, škole te druge institucije u kojima se hrane djeca i mladi. Ambasadori diljem svijeta slave Food Revolution Day organizirajući razne aktivnosti.
Udruga Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma među svojim članovima ima i službene ambasadore Food Revolution Foundation te se ove godine Food Revolution Day u Zagrebu održao proteklog vikenda na igralištu OŠ Voltino.
Tijekom dana održale su se nutricionističke radionice za djecu i roditelje te su se u suradnji s djecom pripremala ukusna jela pod vodstvom kuharice i food blogerice Nastasje Chiare Petrić.
Na jelovniku su se našle zanimljive varijante poznatih jela: ćufte sa zobenim pahuljicama i korjenastim povrćem, integralna basmati riža s kurkumom, vege verzija chilli con carne, šarena salata iznenađenja, tzatziki umak i slatke energetske kuglice.
Food Revolution dan ne bi bio moguć bez suorganizatora, Odreda izviđača „Plamen“ koji su uz pripremu hrane dan ispunili zabavnim radionicama, natjecanjima i igrama koja utječu na sva područja dječjeg razvoja kako bi postali samostalni i uspješni članovi zajednice.
Održavanje ove aktivnosti omogućili su nam brojni sponzori i donatori te im se ovim pute iznimno zahvaljujemo jer bez njih naše radionice i jela ne bi bila posebna: DM-Biobio, Mesna industrija PPK, mini mljekara Veronika, Kroštula d.o.o, Voće i povrće svemoguće, GoGreen, OPG Iličić, Chefica, People2people, Enzita i tiskara Cerovski.
Vidimo se dogodine!