Nakon velikog uspjeha kuharice "Iz moje kuhinje, s ljubavlju", glumica Sanja Vejnović izdaje novu knjigu recepata, ovaj put samo s desertima. A dok je nestrpljivo čekamo, donosimo Sanjin genijalan slatki recept iz prve knjige
Svojom prvom kuharicom "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" glumica Sanja Vejnović oduševila je publiku, te je ova hit knjiga recepata doživjela i svoja reizdanja, ova majstorica dramske umjetnosti, ali i kuhanja i pečenja kolača ponosno je najavila svoje novo slasno izdanje. Riječ je o kuharici koja će sadržavati samo slatke recepte, bit će ih više od 150, a izlazi ove jeseni.
"Dočekali smo i ovaj trenutak! Nakon dvije godine pravljenja i fotografiranja preko 80 kolača, snimamo naslovnicu! Nova kuharica, ovaj put samo slastica, odlazi u štampu!😀Na jesen u prodaji! Sretna, uzbuđena i ponosna! Trebalo je napraviti i snimiti toliko divnih kolača i napisati preko 150 recepata!", najavila je Sanja Vejnović na svom Instagramu.
Sanjina prva kuharica "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" bila je jako, jako uspješna
foto: Mozaik knjiga
Čekanje je lakše uz divan tart od kokosa
Sanjina prva kuharica "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" svako malo mi je u rukama i u njoj stalno pronalazim nove ideje i inspiraciju za fine ručkove i večere. Još mi je u sjećanju okus genijalne čokoladne torte koju je Sanja jednom prilikom pripremila i zato s još većim nestrpljenjem iščekujem njezinu novu slatku kuharicu.
A dok svi skupa čekamo, donosimo Sanjin genijalan slatki recept iz prve kuharice "Iz moje kuhinje, s ljubavlju" - za prefin tart od kokosa, idealan za ove ljetne dane...
Tart od kokosa - recept Sanje Vejnović
foto: Goran Mećava
Ne gasi ekran dok kuham
Tart od kokosa - recept Sanje Vejnović
65 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
62,50
g
Oštro brašno
62,50
g
Kokosovo brašno
100
g
Maslac
170
g
Šećer u prahu
25
g
Žumanjak
1
kom
Sok od limete
1
kom
Korica limete
1
kom
Sol
1
prstohvat
Žumanjak
4
kom
Kokosovo mlijeko - iz konzerve
400
ml
Mlijeko
100
ml
Šećer
100
g
Gustin (Kukuruzni Škrob)
50
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Sok od limete
1
kom
Korica limete
1
kom
Mascarpone
250
g
Mileram
100
g
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Šećer u prahu
50
g
Sok od limete
1
kom
Korica limete
1
kom
Vrhnje za šlag
250
ml
Čips od kokosa
2
žlica
Naribani kokos
2
žlica
Korica limete
0,50
kom
Postupak
Prosijanom brašnu dodajte hladan maslac narezan na listiće. Ako nemate multipraktik za izradu tijesta, budite vrlo oprezni mijesite li ga ručno.
Povežite brašno i maslac vilicom dok ne dobijete mrvičastu teksturu. U ovoj fazi nemojte mijesiti rukama jer ćete toplinom ruku previše zagrijati maslac.
Dodajte sok i koricu limete, žumanjak, šećer i sol pa brzo umijesite glatko prhko tijesto. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i ohladite u hladnjaku 1 sat.
Na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljajte tijesto kružnog oblika debljine 3 - 4 mm. Pomoću valjka prenesite tijesto u kalup. Ako negdje pukne ili se otkine, na to mjesto prstima utisnite komadić tijesta.
Oštrim nožem maknite višak tijesta iznad ruba kalupa. Tijesto koje prekriva dno kalupa lagano na nekoliko mjesta probušite vilicom.
Pokrijte tijesto papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
Pećnicu ugrijte na 180 ºC. Izvadite kalup s tijestom koje je pokriveno papirom za pečenje. Papir ostavite na tijestu i po njemu ravnomjerno rasporedite grah ili rižu (koji svojom težinom neće dopustiti da se tijesto napuhne ili sklizne s rubova kalupa). Pecite ga s grahom 12-15 minuta.
Tijesto izvadite iz pećnice, maknite papir s grahom i vratite ga u pećnicu neka se peče još 15-20 minuta dok ne dobije blago zlatnu boju.
Za KREMU 1 - U lončiću debljeg dna zagrijte do vrenja pomiješano kokosovo i kravlje mlijeko. Maknite s vatre. U posudi za miješanje stavite žumanjke, šećer, škrobno brašno, vaniliju, sok i koricu limete. Promiješajte pjenjačom dok ne povežete sve sastojke.
Polako dolijevajte mlako mlijeko. Smjesu premjestite u posudu debljeg dna. Na laganoj vatri kuhajte kremu koju stalno miješajte pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati.
Maknite s vatre i dalje miješajući. Lonac s kremom uronite u drugi malo veći lonac s hladnom vodom. Miješajte dok se ne ohladi. Kremu prelijte preko tijesta.
Za KREMU 2 - U posudu za miješanje stavite mascarpone, mileram, šećer, vaniliju, sok i koricu limete. Smjesu miksajte dok se svi sastojci ne povežu u kremu.
U drugoj posudi miksajte slatko vrhnje u mekani šlag. Kremu od sira povežite sa šlagom. Špatulom kremu rasporedite preko prve kreme. Pospite čipsom od kokosa, mljevenim kokosom i naribanom koricom limete. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.