Najave 17. studenoga 2016.

Goran Zgrablić Manjada - Finger Food Made in Istria u Zagrebu

foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Nakon što je Scuola ove godine čak tri puta osvojila tršćansku publiku slasnim spojem kulinarske radionice, vinske degustacije i clubbing atmosfere, stiže i na kultni Tavan.

U zagrebačkom izdanju Scuole Goran Zgrablić Manjada pokazat će na Tavanu kako eksperimentirati s baznim istarskim namirnicama te ih kombinirati na neuobičajen način da bi stvorili moderni finger food s Made in Istria potpisom.

Korištenjem tehnika drugih kuhinja, poput španjolske, izraelske i japanske; poštivajući tradicijske okuse Istre i koristeći domaće namirnice (skuta, zeleni i crveni radić, kelj ili verzota, palenta, ječam ili jačmik, slanutak, grah ili fažol, blitva, masline, riža, sušena rajčica ili pomidor, agrumi, varenik te aceto balsamico od malvazije ili terana, riba, istarske kobasice, ombolo…) uhvatit ćemo se tog izazova.

mali plac na tavanu.jpg | Author:

Ovo nije još jedan cooking show gdje stojite prekriženih ruku i čekate! Rad je najbolji način da se nešto i nauči pa očekujte da ćete zaprljati ruke.

O samoj radionici smo upitali glavom i posebno bradom - Manjadu.

Možete li nam reći tko je Goran Zgrablić, poznatiji kao Manjada?

Osim što ima doktorat iz laserske fizike, Goran Zgrablić je i gurmanski vagabond te strastveni ljubitelj vina sa somelijerskom titulom stečenoj pri talijanskoj udruzi somelijera AIS. Znanstveni poziv odveo ga je pet godina u Švicarsku, potom deset godina u Trst, a odnedavno se napokon ustalio u svom rodnom gradu - Puli. Goran je prije sedam godina pokrenuo svoj blog Manjada, jedan je od osnivača Taste of Croatia projekta, a prije četiri godine započeo je svoj EatIstria projekt gdje nudi kulinarske radionice i vinske ture svim znatiželjnim posjetiteljima Istre koji žele otkriti golemo enogastronomsko blago ovog poluotoka.

Što ćete nam lijepoga pripremati na Tavanu?

Istra nisu samo fuži, žgvacet i tartufi. Zato ćemo manja poznata tradicijska jela, koja ne možete naći na jelovnicima istarskih konobi, upakirati u moderno ruho da ih možete jesti prstima. Na primjer, nitko ne zna za pulsku salatu, ni toplo, ni hladno jelo koja kombinira zeleni radić, krumpir, crvenu kapulu i maslinovo ulje. Ili kako su rovinjski ribari kombinirali grahorice s ribom i morskim plodovima. Sve su to jeftina i ukusna jela koje treba dovesti na svjetlo dana.

Kome biste preporučili da navrati?

Onima kojima su večere s puno slijedova i savršenim sljubljivanjem s vinima dosadne, deplasirane i preskupe. Onima kojima cilj izlaska i druženja nije samo hedonizam, nego izlazak iz svoje comfort zone, da bi svi zajedno na kraju večeri shvatili da smo naučili nešto novo. Onima kojima dobra glazba predstavlja inspiraciju za kuhanje i puno im je bitnija od fensi-šmensi bešteka, stolnjaka i tanjura.


Kad pojedini prigrizak bude gotov, zajedno ćemo ga kušati u zaigranoj i prijateljskoj atmosferi koju će zagrijati vina Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, čovjeka poznatog kao spasitelja istarske borgonje iz ponora masovne produkcije. Za one koji žele popiti više, biti će dostupne Ivanove butelje po podrumskim cijenama.

Uvijek kreativna Jelena Iva Nikolić, koja i hipsterštinu zna dozirati s mjerom, zadužena je za uređenje prostora dok će Nikola Pezić Pez birati glazbu, nekad slatku, nekad slanu ali sigurno slubljenu sa slasnim nakuhavanjima. Njihov će trud pridonijeti kreativnom ozračju naše kulinarske radionice i cijelo događanje pretvoriti u party za pamćenje.

 | Author: facebook foto: facebook

KAD? 25. studenog 2016, od 19h
GDJE? Tavan, Sinkovićeva 8, Zagreb
KOLIKO? 190 kn po osobi, plativo unaprijed na račun Taste of Croatia zadruge
ŠTO DOBIVAM? Ne samo dobru manjadu vec i znanje kako je spraviti, 4 čaše vina i slasnu glazbenu podlogu

_________________________________________________________
INFO Za više informacija i rezervacije (radionica je ograničena na 20 ljudi)
T: +385 95 855 1962 Goran
E: info@tasteofcroatia.org
_________________________________________________________

Lipo se tratajte istrijanskom manjadon i remeduron!
Taste of Croatia tim

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.