Špajza 10. studenoga 2016.

Sretan 4. rođendan Malom Placu s Tavana!

Mali plac
foto: Sanjin Kaštelan
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna prekrasna, zdrava i organska priča ovih dana puni četiri godine! Čestitamo Malom placu i pričamo s jednom od osnivačica, Jelenom Mikin - što se danas događa s ljudima koji vole prirodnu i organsku hranu, i tu ljubav dijele s cijelom Hrvatskom...

Jelena, kako je sve počelo?

Mali plac se rodio pred Božić 2012. na Tavanu kada smo Jelena Iva Nikolić i ja organizirale prijateljsko druženje i odlučile okupiti nekolicinu malih proizvođača kako bismo omogućile svojim prijateljima i poznanicima zdravu božićnu nabavku domaćih gastro delicija iz Like, Istre, Ivanić-Grada itd. Bilo je tada istarskih vina, maslinovog ulja, ličkih krumpira i sireva, magarećeg mlijeka, ručno rađenih čokolada i raznih domaćih delicija. Nakon našeg prvog susreta uslijedili su pozivi sa svih strana kad će sljedeće druženje i tako smo krenuli.

Od samog početka veliki interes i od strane posjetitelja i od strane izlagača je bio veliki i već četiri godine prirodno i stabilno raste.

Mali plac | Author: Sanjin Kaštelan foto: Sanjin Kaštelan

Kako je došlo do širenja priče?

Već prvo ljeto smo se počeli spuštati s Tavana u zanimljive gradske prostore i u ove četiri godine smo obišli preko 20 različitih lokacija po gradu, a gostovali smo i u Samoboru, Rijeci i Šibeniku. Od suradnji spomenula bih neke aktualne u zadnje vrijeme, Muzej prekinutih veza, Art park, Croatian Design SuperStore, Tjedan dizajna, Cafe u Dvorištu, Hostel Swanky Mint te Advent na Europskom trgu.

Koja je vaša filozofija?

Težište Malog placa je da proizvodi malih lokalnih proizvođača budu dostupni i predstavljeni na izravan način i u prijateljskom okruženju. Zainteresirati što je moguće veći broj ljudi za to od kuda hrana dolazi i kako je tretirana te omogućiti da se lokalna proizvovodnja održi i da bude još kvalitetnija i u većim omjerima. To nam je osnova i oko toga razvijamo sve nove ideje i suradnje.

Kako biste se predstavili ljudima koji za vas još nisu čuli?

Ključne riječi su nam prirodno, ekološko, lokalno, organsko, bioraznoliko, tradicionalno, inovativno i sve u tom tonu ... uz jako puno entuzijazma i dobre volje. Mali piknik na Vranicanijevoj poljani je naš novi ljetni projekt kojim obogaćujemo gastronomsku, društvenu te kulturno-turističku ponudu grada u ljetnim mjesecima.

Mali plac | Author: Sanjin Kaštelan foto: Sanjin Kaštelan

Planovi za budućnost...

Osim već spomenutih suradnji ove smo godine počeli surađivati i s uredom Slow food u Zagrebu te smo tako omogućili pojedinim izlagačima da se predstave i izvan granica Hrvatske. U suradnji s Kinookusom i Slow food Zagreb Agramom ovog ljeta smo gostovali u Albaniji na Terra Madre Balkan te u i Italiji na MIttelfestu u Cividale i na Terra Madre Salone del Gusto u Torinu.

Pripremamo i nove aktivnosti i projekte, ali poštujemo prirodan ritam. Sve je proces, kako na polju i u vrtu tako i Mali plac ima neki svoj prirodan tijek. Trenutno nas možete naći svake srijede poslije posla (od 16h do 21h) u Branimir centru te možete pratiti naša kretanja na webu i fb stranici Mali plac s Tavana, ili primati naše obavijesti putem maila. U svakom slučaju - dobro nam došli! Puno maloplacnih pozdrava! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.