Ured u Zagrebu Agencije ICE (Talijanski institut za vanjsku trgovinu) organizirao je u restoranu hotela Le Premier u Zagrebu premijerno predstavljanje „Tjedna talijanske kuhinje u svijetu“, koji se treći put zaredom održava od 19. do 25. studenog u mnogim zemljama na različitim kontinentima.
Ova je inicijativa nastala na tragu ideje talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i Ministarstva poljoprivrede kako bi se nakon svjetske izložbe Expo 2015. na međunarodnoj razini nastavilo promicati talijansku kulinarsku tradiciju i enogastronomiju koje su obilježile identitet i kulturu Italije, te da se dodatno unaprijede distribucija i prodaja talijanskih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda.
Talijanski chef Stefano Cosattini, dvaput nagrađen Michelinovom zvjezdicom, a koji već godinama radi u Zagrebu, pripremio je za tu prigodu tipični talijanski meni od tri slijeda. Ovom se inicijativom žele predstaviti talijanski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi koji jamče izvrsnost po kriterijima kvalitete, prehrambene sigurnosti, tehnološke inovacije, održivosti, bioraznolikosti i očuvanju tradicije.
Stefano nas je više nego ugodno iznenadio jednostavnošću i nježnim okusima, a sve je počelo klasičnom tjesteninom sa šalšom. Nakon toga je uslijedila vrlo slična kombinacija pojačana patlidžanom i još više briljantne mozzarelle, da bi sve, uz fina sicilijanska vina - kulminiralo kolačem od kruška i mascarponea!
Za Italiju je karakteristična velika geografska i klimatska raznolikost iz koje su proizašle iznimno različite i jedinstvene kulture, priče i tradicije. Sve su to obilježja mediteranske prehrane zahvaljujući kojoj ispada da je Italija najzdravija zemlja svijeta, kako je to 2017. godine potvrdio Bloomberg Global Health Index, prema čijoj ljestvici ona zauzima prvo mjesto među 163 zemlje.
Kako bismo prikazali važnost poljoprivredno-prehrambenog sektora za Italiju, dovoljno je reći da je 2017. izvoz talijanskih eno-gastronomskih proizvoda u svijetu iznosio 41 milijardu eura i dosegnuo povijesni maksimum. U posljednjih 5 godina izvoz je porastao za 23%. Čak se 68 talijanskih proizvoda nalazi na vrhu ljestvice najprodavanijih proizvoda na svijetu, 292 prehrambena proizvoda nosi oznaku zaštićenog podrijetla, a 523 vina nose oznaku kontroliranog podrijetla i oznaku kontroliranog geografskog podrijetla. To je još jedan dokaz snažne povezanosti vrhunskih talijanskih proizvođača i podneblja u kojem takvi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi nastaju.