Samobor, grad koji diše tradicijom i dobrom hranom, u subotu 15. studenoga ponovno će postati epicentar domaćih okusa. Na Trgu Matice hrvatske održat će se treće izdanje manifestacije Dani samoborske češnofke posvećene ponosu lokalne baštine – Samoborskoj češnofki, kobasici koja je 2022. godine zaslužila prestižnu europsku oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je postala 37. hrvatski proizvod upisan u Europski registar zaštićenih oznaka i treći s područja Samobora.
Organizator manifestacije je Udruga Samoborska češnofka, uz podršku Grada Samobora, Zagrebačke županije, Turističke zajednice grada Samobora i Komunalca Samobor. Događanje će se održati u subotu, 15. studenoga, od 14 do 19 sati, a svi ljubitelji domaćih delicija i dobre zabave pozvani su da dođu i okuse dio samoborske tradicije.
Okus koji priča priču – i to s mirisom češnjaka
Samoborska češnofka (ili češnjovka, kako je mnogi zovu) više je od kobasice. To je dio identiteta, tradicije i svakodnevice samoborskog kraja. Riječ je o dimljenoj kobasici za kuhanje pripremljenoj od svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa, uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Upravo ti sastojci daju joj prepoznatljiv miris, puninu i karakter koji osvaja na prvi zalogaj.
Posebna čar krije se u tradicionalnom “špajlanju” – ručnom povezivanju kobasica drvenim štapićem u parove. Ta vještina, kojom se diče samoborski mesari, prenosi se generacijama i čuva kao dragocjeni dio lokalne baštine.
“Samoborska češnofka nije samo proizvod, ona je dio našeg identiteta i našeg načina života. Kuhinje naših baka i pažljivo čuvane recepture oblikovale su okus koji je danas prepoznat i na europskoj razini. Istodobno, želimo ovu priču prenijeti i na mlađe generacije, kako bi i oni nastavili čuvati i stvarati našu baštinu", objašnjava Igor Runtas, predsjednik Udruge Samoborska češnofka i direktor tvrtke Igomat.
Igor Runtas, predsjednik Udruge Samoborska češnofka
Degustacije, chefovi i samoborski klasici na svakom koraku
Na manifestaciji Dani samoborske češnofke posjetitelji će moći kušati razne varijante Samoborske češnofke – od tradicionalno pripremljene uz domaće priloge, do modernih interpretacija koje potpisuju lokalni chefovi i restorani.
Svoju će priču predstaviti i poznata obitelj Filipec, čiji su samoborski bermet i muštarda već legendarni proizvodi izrađeni prema starim obiteljskim receptima. Vinarija Pavlin donosi vrhunska vina samoborskog kraja, dok će ljubitelji slatkoga uživati u štrudlama i Rudarskoj greblici iz pekare Nikl, pripremljenima po tradicionalnim receptima.
Za najmlađe gurmane pripremaju se dječje radionice – mali će sudionici kroz igru i crtanje otkrivati tajne samoborske gastronomije i, naravno, učiti o pripremi češnofke.
Uz degustacije i lokalne proizvode, manifestaciju će upotpuniti glazbeni program, druženje s proizvođačima te ponuda domaćih kolača i specijaliteta.
Samoborske češnofke
Naslijeđe koje živi – od 1915. do danas
Kvaliteta Samoborske češnofke prepoznata je još početkom 20. stoljeća – o njoj piše i Milan Lang u djelu “Samobor, narodni život i običaji” iz 1915. godine. Više od 100 godina kasnije, ta je tradicija dobila potvrdu i na razini Europske unije, a Samobor se ponosno svrstao među gradove koji svoje autohtone proizvode štite i promoviraju kao kulturno i gastronomsko naslijeđe.
Zaštitom imena Samoborska češnofka, Hrvatska se našla među vodećim zemljama EU-a po broju zaštićenih proizvoda – čak 37 ih danas nosi ovu oznaku izvrsnosti, koja potrošaču jamči autentičnost i podrijetlo.