Najave 30. lipnja 2025.

Slani kolač rudarska greblica ima svoj dan, a mi recept!

Kruh i pecivo
25 MIN
25 MIN
12
SREDNJE
Rude: Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice Nikl i jedini certificirani proizvođač rudarske greblice
Rudarska greblica
foto: Igor Kralj/PIXSELL
Rudarska greblica zaštićeni je slani kolač iz Ruda u kojem su nekoć uživali tamošnji rudari. Danas je to zaštićeni proizvod koji se slavni na tradicionalnoj manifestaciji Dani rudarske greblice

Prvog vikenda u srpnju, u subotu i nedjelju 5. i 6. srpnja u Rudama blizu Samobora održat će se 39. Dani rudarske greblice, omiljena manifestacija koja svake godine okuplja brojne posjetitelje željne dobre zabave, folklora, glazbe i domaće hrane. Ponovno će okupljeni slaviti tradiciju i običaje kroz uživanje u najpoznatijem slanom kolaču rudarskog kraja, a to je nezamjenjiva rudarska greblica.

Možda vas zanima... Rudarska greblica zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla Špajza

Bogat program Dana rudarske greblice

Organizaciju ove slasne fešte potpisuju vrijedni članovi KUD-a Oštrc, a program i ove godine nudi raznovrstan sadržaj za sve generacije. Tako će se u subotu 6. srpnja održati Dječja greblica, a istovremeno će startati i rekreativna biciklijada Biciklom na greblicu, koja iz Samobora vodi sve zaljubljenike u pedaliranje prema Rudama. Start je predviđen ispred Samoborskog muzeja u 14 sati.

Večernji program Greblica pri Rudniku započinje u 20 sati. Glazbeni dio večeri predvodit će Marko Bosak i Bosak & The Second Hand Band,  a nastupaju i bendovi Adrenalica i Fired Guns.

Nedjelja, 7. srpnja, donosi 2. Međunarodnu smotru folklora Rudarska luč, a nastupaju folkloraši iz Poljske, Kosova, Slovenije te oni iz Župe dubrovačke, uz, naravno, domaćine iz KUD-a Oštrc. Posjetitelji će u nedjelju moći i sami aktivno sudjelovati u programu – kroz tradicionalni izbor za najbolju rudarsku greblicu.

dani rudarske greblice | Author: Facebook @Rudnik sveta Barbara Program 39. Dana rudarske greblice foto: Facebook @Rudnik sveta Barbara dani rudarske greblice | Author: Facebook @Rudnik sveta Barbara Program 39. Dana rudarske greblice foto: Facebook @Rudnik sveta Barbara

Tko priprema najbolju rudarsku greblicu?

Svi koji žele pokazati svoje umijeće u pripremi ove delicije trebaju svoj protvan greblice od sira i zelenja donijeti između 17 i 18.30 sati na rukometno igralište u Rudama. Stručni žiri će zatim odlučiti koja je greblica ove godine najbolja, a pobjednici će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Nakon proglašenja pobjednika, sve prisutne očekuje slavlje uz nastup tamburaškog sastava Od sumraka do zore.

Rude: Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice Nikl i jedini certificirani proizvođač rudarske greblice | Author: Igor Kralj/PIXSELL Rudarska greblica foto: Igor Kralj/PIXSELL

Što je rudarska greblica i na koji je način zaštićena?

Rudarska greblica (ZOZP=zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) je ogledni primjer za proizvod kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovog kolača veže se uz povijest rudarstva u Rudama jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici.

Možda vas zanima... Kako smo se upustili u pripremu rudarske greblice Recepti

Rudarska greblica sastoji se od pečenog, ručno valjanog, tankog tijesta i nadjeva od svježeg kravljeg sira. U svježi kravlji sir mogu se dodati mljeveni orasi, špinat, blitva, kopriva, poriluk, metvica i naribana žuta mrkva. Nakon pečenja rudarska greblica reže se na komade pravokutnog oblika čija visina ne prelazi 2,5 cm.

Rudarska greblica je kupcima dostupna u Pekarnici Nikl u Rudama (koja jedina ima certifikat za rudarsku greblicu) i Samoboru te u Zagrebu u određenim specijaliziranim trgovinama zdravom i domaćom hranom.

Rude: Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice Nikl i jedini certificirani proizvođač rudarske greblice | Author: Igor Kralj/PIXSELL Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice Nikl i jedini certificirani proizvođač rudarske greblice foto: Igor Kralj/PIXSELL

Što sve mora imati dobra rudarska greblica?

Ovo su "zapovijedi" za dobru greblicu i savršeno uživanje u njoj:

  • Rudarska greblica priprema se uvijek slana
  • Nadjevena je sirom i nekim od dodataka (špinat, orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, blitva) ili samo sirom
  • Poželjno je koristiti ocijeđeni sir, kako bi greblicu lakše izrezali na komade
  • Tijesto ne smije biti debelo, niti se smije dodavati puno kvasca
  • Potrebno je provjeriti je li orah koji stavljaš u nadjev gorak. Ukoliko za nadjev koristiš zelenje ili žutu mrkvu, poželjno je povrće prethodno propirjati na ulju
  • Rubovi greblice obavezno moraju biti zavrnuti prema gore te ih treba utisnuti kako nadjev ne bi iscurio tijekom pečenja
  • Prije stavljanja greblice u protvan, premaži ga uljem ili svinjskom mašću
  • Prije stavljanja u prethodno ugrijanu pećnicu, gornji sloj tijesta treba premazati vrhnjem
  • Tijekom pečenja, potrebno je nekoliko puta probosti gornji sloj tijesta kako ono ne bi nabubrilo i zagorilo
  • Nakon pečenja, gornji sloj tijesta premažite maslacem, a kada se maslac upije, prekrij ga kuhinjskom krpom i ostavi da malo odstoji
  • Greblica je najbolja dok je vruća, no može se jesti i hladna

Donosimo recept za rudarsku greblicu koji smo pronašli na web stranici KUD-a Oštrc...

Rude: Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice Nikl i jedini certificirani proizvođač rudarske greblice | Author: Igor Kralj/PIXSELL Rudarska greblica foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ne gasi ekran dok kuham

Rudarska greblica
25 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Brašno 350 g
  • Kiselo vrhnje 200 ml
  • Suncokretovo ulje 3 žlica
  • Mlijeko 125 ml
  • Sol 1 žličica
  • Žumanjak 1 kom
  • Instant kvasac 0,50 žličica
NADJEV
Sastojci
  • Svježi kravlji sir 450 g
  • Jaje 1 kom
  • Bjelanjak 1 kom
  • Mljeveni orasi 50 g
  • Sol
Postupak
  1. Zamijesi tijesto. Pošto je tijesto odstajalo pola sata, razvaljaj ga u dvostrukoj veličini pleha koji treba biti dimenzija cca 60 x 40 cm.


  2. Na polovicu tijesta stavi nadjev i preklopi ga drugom polovicom. Rubove greblice savij prema gore da nadjev ne izađe van.


  3. Stavi kolač u prethodno namašćeni protvan i nakon što odstoji 20-ak minuta stavi ga u pećnicu.

    Greblicu peci 20-25 minuta na temperaturi od 200˚ C. Pečenu greblicu premaži maslacem dok je još vruća.


Umjesto oraha u nadjev se može staviti malo špinata ili blitve.

I ovi su lokalni proizvodi zaštićeni...

Možda vas zanima... Samoborska kremšnita zaštićeno je kulturno dobro! Najave Novigradska dagnja Možda vas zanima... Novigradska dagnja pod zaštitom EU! Slavimo uz recept za dagnje na buzaru Špajza Slavonska kobasica Možda vas zanima... Slavonsku kobasicu odsad štiti Europska unija! Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.