Recepti 17. prosinca 2017.

Kako smo se upustili u pripremu rudarske greblice

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Fino, prhko tijesto s kiselim vrhnjem i prozračan, špinatom začinjen nadjev od sira na idealan će se način spojiti u samoborskom specijalitetu - rudarskoj greblici.

Kada smo prije nekoliko dana primili vijest kako je rudarska greblica postala zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla, odmah smo se bacili na istraživanje o ovom divnom samoborskom specijalitetu. Nakon čitanja i listanja recepata, od kojih se svaki razlikuje tek za nijansu, odlučili smo se upustiti u pripremu svoje verzije ove slane pite sa sirom.

 

Možda vas zanima... Rudarska greblica zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić



Sama priprema nije nam oduzela previše vremena, a rezultat u kojem smo uživali u potpunosti nas je osvojio. Najprije smo se odlučili pripremiti jednostavniju varijantu u kojoj se punjenje sastoji samo od sira i jaja, a zatim smo se, u drugom pokušaju, kombinaciji odvažili dodati i špinat. 

Bitna stvar koja nas je iznenadila u prvom pokušaju bila je činjenica koliko je važno dobro ocijediti sir. Naime, kako se tijesto koje se nalazi na dnu ne bi previše smočilo, upilo višak tekućine i postalo gnjecavo, najvažnije je izvući dovoljno vode iz svih sastojaka, u ovom slučaju, iz sira i špinata. Učite na našim greškama, ocijedite ih, pa im tek onda dodajte ostatak sastojaka. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Klasičan recept za rudarsku greblicu ne uključuje dodatak tučenih bjelanjaka, no mi smo ih dodali kako bismo dobili što prozračnije punjenje. I pogodili!

Također, rudarsku greblicu možete pripremiti i u slatkoj varijanti te joj dodati orahe ili druge orašaste plodove po želji, a na kraju, prije posluživanja, posuti je šećerom u prahu. Mi smo svoju slanu varijantu začinili s tek malo crne soli, za efektniju prezentaciju.

 

Možda vas zanima... Prhka pita ili jednostavan kolač od sira Kolumne

 

No, dosta priče, bacimo se na posao!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Za tijesto će vam trebati:

  • 350 g brašna
  • 1 čašica vrhnja
  • 3 žlice maslaca
  • 5 žlica mlijeka
  • 1 jaje
  • Prstohvat suhog kvasca
  • Sol

Za pripremu nadjeva trebat će vam:

  • 500 g kravljeg sira
  • 2 jaja
  • 300 g špinata
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, kiselo vrhnje, mlijeko, jaje i rastopljeni maslac.
  2. Dodajte sol pa zamijesite meko tijesto.
  3. Pustite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena. Ono se neće dići kao što je to slučaj kod klasičnih dizanih tijesta, ali bi se trebalo povećati barem malo.
  4. Svježi sir dobro ocijedite, a špinat operite i kratko ga blanširajte u vrućoj vodi ili ga samo bacite na maslinovo ulje i pustite da povene.
  5. Ocijedite ga i nasjeckajte na sitno.
  6. Dodajte ga siru.
  7. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, žumanjke ubacite u sir, a bjelanjke istucite u snijeg.
  8. Začinite soli i pustite sa strane.
  9. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, pa ga razvaljajte na veličinu posude za pečenje.
  10. Posudu premažite maslacem, a zatim rasporedite jedno tijesto na dno posude.
  11. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  12. U nadjev od sira dodajte bjelanjke koje ste prethodno istukli, pa ih je umiješajte laganim pokretima.
  13. Dobivenu smjesu rasporedite po tijestu i preklopite je drugim dijelom tijesta.
  14. Napravite rupice na vrhu i ubacite u pećnicu na oko pola sata, ovisno o veličini kalupa.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Dobar tek!
 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • DaisyDee 09:47 21. Prosinac 2017.

    Svaka čast na volji i trudu, no ipak ovo na slici nije rudarska greblica, ona izgleda i slaže se drukčije nego što ste vi napravili, iako vjerujem da je okus sličan originalu.