Punih 10 godina sommelierke Jelena Šimić Valentić generacije vinoljubaca upoznaje sa svijetom vina - od biranja vina, preko čaša, otvaranja, kušanja... Malo se tko može pohvaliti impozantnom brojkom od 1508 odrađenih vinskih škola kroz koje je u tih 10 godina prošlo, ponosno ističe Jelena, više od 75.000 ljudi.
Od nedavno, Jelenin popularni Pupitres boutique vinske kulture stanuje na adresi u Medulićevoj ulici 12, a zajedno s brendom A'more u kratko je vrijeme postao mjesto susreta za pamćenje i novih, lijepih vinskih priča.
U vinski svijet krenula je prije 18 godina
Jelenin vinski put počeo je još 2006. godine kada je u Hrvatskom sommelier klubu završila 1. razinu za sommeliera. Kasnije je završila sve tri razine te je Jelena sommelierka s diplomom Hrvatskog sommelier kluba treće razine po programu Association de la Sommeliere Internationale
"Mjesečno organiziram između 12 i 15 vinskih radionica za građanstvo te uz to imamo svakodnevno kušanja vina Hrvatske, Francuske i drugih zemalja, wine tasting za individualno društvo ili parove. Uz to vodim i naš wine bar Pupitres boutique vinske kulture, posljednjih 7 godina.
Voditi tvrtku, mali tim ljudi koji zapošljavamo I biti kreativan je doista zahtjevan posao. Jako mi je stalo da su gosti sretni i zadovoljni te da su ljudi oko mene pred kojima imam veliku odgovornost ispunjeni te da rastu zajedno sa mnom!”, priča Jelena.
Jelenina knjiga kao uvod u kušanje vina
Jelena je na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu, završila jednogodišnji program osposobljavanja za poslove vinogradara i vinara te je time uspješno stekla i diplomu za obavljanje poslova vinogradarstva i vinarstva.
Također, ona je i autorica zanimljive knjige "Bilješke o vinu" koju je napisala 2021., a namijenjena je svakom pasioniranom ljubitelju, odnosno ljubiteljici vina, ali i onima koji će to tek postati. Jelena u svojim "Bilješkama o vinu" čitatelje vodi korak po korak kroz degustaciju vina kao i organoleptičku analizu vina.
“Vinska škola namijenjena je svim ljubiteljima vina, neovisno o razini znanja o vinu. Također, redovito organiziram i tematske vinske radionice od koji mogu istaknuti vrlo popularne i autorske radionice u kojima se kušaju Decanterovi laureati.
Tu su i brojne druge tematske radionice i škole!”, nastavlja Jelena koja redovito posjećuje sve domaće i inozemne vinske festivale na kojima koristi priliku kušati što više zanimljivih vina, čak i 100 njih na dan.
Redovito posjećuje inozemne vinske festivale
"Ne prođe niti jedna godina da ne posjetim neki od njih. Posebno bih istaknula putovanja u Francusku u Bordeaux te posjet festivalu Vinexpo, zatim Italiju festival vina Vinitaly u Venetu, Austriju te festival vina VieVinum u Beču kao moje najdraže!”, dodaje poznata sommelierka i priznaje kako najviše voli druženja s vinarima jer tako najviše uči.
“Volim se vezati uz obiteljske vinarije i priče koje se kriju iza njih. Obitelj je najveća snaga i temelj iz kojeg sve raste. Predanost te požrtvovnost stoji utkana na oba dlana ruke svakog vinara.
Posljednje putovanje koje me se posebno dojmilo bilo je putovanje na poluotok Pelješac. Ono me obogatilo za nova i posebna prijateljstva te otkrića nekog novog i drugačijeg svijeta. Oduševile su me vinarije obitelji Bartulović, Bogoević-Marušić, Miloš i druge. Pelješac je čaroban, a ako ste tamo obavezno vrijedi posjetiti i divan obiteljski restoran obitelji Ficović!”, preporučuje nam Jelena svoje favorite s najvećeg hrvatskog poluotoka.