Najave 06. veljače 2019.

Noviteti s domaće vinske scene: Vinistra, Pupitres, Salon of Sparkling wines

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinski sajmovi u Osijeku i Zagrebu lagano su najavili nove berbe, a mi nastavljamo s najavljivanjem događaja...

Malvazija En Primeur

U ponedjeljak 11. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade, Vinistra će održati osmo en primeur kušanje mladih malvazija na kojem će se, u organizaciji udruge Vinistra i Udruženja vinarstva, predstaviti šezdesetak proizvođača vina malvazije istarske, te proizvođači žlahtine i autohtonih sorti bregovite Hrvatske, sve berbe 2018. 

Kušanje će, već standardno, biti podijeljeno u dva vremenska okvira: od 13 – 16 sati bit će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 – 19 sati. Za degustaciju je obavezna povratna kaucija za čašu u iznosu 50 kuna.

Svi zainteresirani za En Primeur pozvani su registrirati se (ako već niste) putem registracijskog obrasca na ovim stranicama.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Wine tasting u bistrou Pupitres

Jelena Valentić i dalje živi svoj san u bistrou Pupitres. Evo što najavljuje:

"U kolovozu 2018. godine kreirala sam našu novu uslugu koju bih htjela podijeliti s vama. Kako su Pupitres tijekom vrućeg kolovoza posjećivali najviše strani gosti, bila mi je velika želja upoznati ih s vinima Hrvatske i svim ljepotama koje Hrvatska nudi. Osjetila sam koliko gosti uživaju, zapisuju, pamte...

Tako sam napravila Wine tasting vina Hrvatske gdje vodim goste "jedan na jedan" kroz vođenu degustaciju. Kušamo 4 vina. Pjenušac, bijelo, crveno i desertno vino, ili vina prema preferencijama gostiju. Upoznajem ih s vinskom mapom Hrvatske, regijama, vinogorjima, vinskim proizvođačima, autohtonim sortama grožđa te još puno toga...

A kako vino traži hranu, uz vina serviramo pršut, selekciju sireva, ekstra djevičansko maslinovo ulje i bučino ulje, kako bi im približila i naše specijalitete na stolu koje nudimo u Pupitresu od vrhunskih proizvođača. Obučila sam i svoje kolege, pa sada zajedno prenosimo ljubav i znanje prema hrvatskim vinima. Wine tasting radimo na engleskom i hrvatskom jeziku. Otkrila sam i jednu posebnu platformu preko koje nudimo našu novu uslugu i s kojom sjajno surađujemo, a predivne recenzije naših gostiju diljem svijeta (Japan, Kina, Indija, Amerika, Europa, Australija)

Recenzije možete pročitati OVDJE.

Ako želite i vi doživjeti ovo posebno iskustvo kušanja vina Hrvatske, pogledajte što nudi Pupitres, i vidimo se svakim danom osim nedjeljom. Zovite na broj 01/48 48568 ili 098/165 8073"

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Održan je prvi ovogodišnji salon mreže Salon of Sparkling wines

Na Salonu je bilo 37 izlagača, većinom hrvatskih i slovenskih proizvođača uz nekoliko predstavnika stranih pjenušavih vina. Salonu je nazočilo 50 akreditiranih novinara te oko 400 posjetitelja.

Prilikom otvorenja, osnivačica mreže Salon of Sparkling wines dr. Nina Levičnik naglasila je da je priča o mreži prvenstveno priča o prijateljstvu: »Prvi salon pjenušavih vina rodio se iz ljubavi prema pjenušavim vinima troje prijatelja, tada organizatora Slovenskog festivala vina, 2014. Tri godine kasnije je slovensko-hrvatsko prijateljstvo stvorilo 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu. U ovoj godini se priča o prijateljstvu i ljubavi prema pjenušavim vinima, koja govore univerzalni jezik, nastavlja s idejom nazdravljanja ujedinjenosti u različitosti i u drugim prijestolnicama Europe.»

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Poruka i cilj Salona jest širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu, što dokazuje i stalna suradnja s HSK (Hrvatski sommelier klub). Na Salonu su bile organizirane besplatne vođene radionice za posjetitelje: prva je bila regionalna „Hrvatska i Slovenija – prijateljstvo u pjenušavoj čaši“ s najboljim pjenušavim vinima zagrebačkoga Salona, koju su moderirale dr. Nina Levičnik, koordinatorica mreže, i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona; druga je bila šampanjska: „5 stoljeća mlada ljepotica - Gosset Champagne” (najstarija vinska kuća u Šampanji, od 1584.), koju je moderirao Suvad Suwi Zlatić – Suwine.at; najbolji sommelier Austrije 2014, Ambassadeur du Champagne 2015/2016; Vineus Sommelier of the Year 2016.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Na samom otvorenju proglašena su najbolje ocijenjena vina mreže Salon of Sparkling wines koja su ocijenjivale dvije deveteročlane miješane hrvatsko-slovenske komisije vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara), a njima su predsjedali enolozi mr. sc. Franjo Francem i Darja Bovha. Priznanja najboljima Mreže dodijelila je dr. Nina Levičnik, a zagrebačkim pobjednicima mr.sc. Franjo Francem.

Najviše ocijenjena vina 3. SALONA PJENUŠAVIH VINA ZAGREB:
Bijela pjenušava vina:

1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Kvarner
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Štajerska Slovenija
3. Vinarija Slamić, Didin san brut; 2015, Dalmacija
Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Bizeljsko, Slovenija
2. Vina Joannes, Penina Joannes rosé brut, 2016; Štajerska Slovenija
3. Vipava 1894, Peninca rosé, 2017, Vipavska dolina, Slovenija

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Ukupni rezultati ocjenjivanja MREŽE SALON OF SPARKLING WINES:
Bijela pjenušava vina:

1. Pavlomir; 1288 brut, 2013, Hrvatska
2. Vina Kauran; Victoria 2010, Slovenija
3. Radgonske gorice d.d.; Zlata radgonska penina selection, 2015, Slovenija
Rosé pjenušava vina:
1. Istenič; Gourmet rosé 2015, Slovenija
2. Zlati Grič; Konjiška penine rosé 2015, Slovenija
3. Vino Kozinc; Joker zara, 2016, Slovenija

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.