Najave 16. listopada 2024.

Kako napraviti kruh doznaj u istoimenoj slasnoj knjizi

Kako napraviti kruh
Nova kuharica "Kako napraviti kruh"
foto: Školska knjiga
U povodu Dana kruha objavljena je nova kuharica "Kako napraviti kruh" majstora pekara Emmanuela Hadjiandreoua

Skromni kruh koji su ljudi stoljećima pekli u vlastitu domu od pamtivijeka je bio temelj obiteljskih objeda, a posljednjih se godina taj običaj naveliko vraća u našu svakidašnjicu. U povodu Dana kruha otkrijte čar pečenja vlastita kruha u dugo očekivanom, novom izdanju svjetske kulinarske uspješnice "Kako napraviti kruh". Tu popularnu knjigu nagrađivanog majstora pekarstva Emmanuela Hadjiandreoua i fotografa Stevea Paintera izdala je nedavno Školska knjiga.

Užitak pečenja kruha u vlastitom domu

Posljednjih se godina u pekarnicama, velikim trgovinama i na tržnicama mogu pronaći mnoge vrste kruha čime se udovoljava potražnji za izvornim proizvodima. Pečenje kruha u vlastitu domu ne donosi samo uštedu nego i užitak u pripremi prirodne i zdrave hrane.

Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Kuharica "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga

Ako želite doznati provjerene načine kako u pripremi kruha uspjeti svaki put i pri tome usavršavati svoju vještinu, poslušajte savjete čovjeka koji za svoje kruhove osvaja nagrade. Emmanuel Hadjiandreou pravi je umjetnik u stvaranju kruha. U svojoj svjetskoj uspješnici koju je na hrvatski jezik prevela Ana Josić objašnjava kako, korak po korak, pripremiti odličan kruh.

Svima koji vole kuhati ova će vrhunski ilustrirana knjiga u izdanju Školske knjige otkriti užitak pečenja vlastita kruha; uvjerit ćete se u to s pomoću recepata za više od 60 vrsta kruha i slastica koje je priredio nagrađivani majstor pekarstva Emmanuel Hadjiandreou. U dugo očekivanome, novom izdanju svjetske uspješnice "Kako napraviti kruh" nalaze se recepti koji će udovoljiti svačijem nepcu, od bijelog kruha s kvascem preko zdravijih bezglutenskih verzija do popularnijih kruhova s kiselim tijestom.

Prekrasne fotografije Stevea Paintera slijede upute u receptima korak po korak i uspješno vode čitatelje prema savršenom umijeću pečenja mnogobrojnih vrsta kruha, prozračnih ciabatta, mirišljavih focaccia, božanstvenih kroasana i brioša

Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Kuharica "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga

Od klasika do gurmanskih verzija

U prvom poglavlju nalaze se upute i savjeti za uspješnu pripremu kruha i naučiti što se događa s brašnom i kvascem, kako napraviti vlastitu starter-kulturu za kiselo tijesto te koji vam je kuhinjski pribor potreban kako bi vam život bio jednostavniji.

Zatim će vas autor naučiti kako napraviti obični bijeli kruh, s kvascem ili sodom bikarbonom, u čemu će vam pomoći jasne fotografije koje prate cijeli tijek pripreme kruha. Na taj način ovladat ćete umijećem pravljenja mnogih vrsta kruhova s kvascem kao što su bagel peciva, talijanska ciabatta, kruh s orasima i kruh s pivom.

Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Kuharica "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga

Poglavlje Kruhovi bez pšenice ili bezglutenski kruhovi nije namijenjeno samo onima koji ne podnose pšenicu ili gluten. Raž i pir postaju sve popularniji pekarski sastojci, a od kombinacije kukuruznoga, rižina, krumpirova i heljdina brašna moguće je napraviti izvrstan kruh.

Isprobajte klasike poput crnog ili integralnoga raženog kruha, ali odvažite se i na gurmanske verzije u kojima Hadjiandreou, primjerice, kombinira slatkoću suhih šljiva, kiselost raži i žestinu papra.

Kako napraviti kruh | Author: Školska knjiga Kuharica "Kako napraviti kruh" foto: Školska knjiga

Recepti iz cijelog svijeta

Za izučenog je pekara kruh s kiselim tijestom najveće pekarsko umijeće. Autor knjige podučava kako ćete s malo starter-kulture pripremljene kod kuće uvijek imati osnovu za novi kruh.

Na taj drevni način možete pripremiti raženi kruh s kiselim tijestom i kuminom, kruh sa suhim smokvama, orasima i anisom, kruh s ciklom, kruh s pikantnim sirom i začinskim biljem, kruh s čokoladom i grožđicama…

Na kraju, u poglavlju Peciva i kolači, kriju se poslastice koje bi vam mogle uljepšati svaki doručak. Kada jednom sami izradite hrskave kroasane koji se tope u ustima ili pains au chocolat, nikad ih više nećete kupovati u trgovinama. Osim njemačkog stollena, britanskih peciva hot cross buns i francuskog brioša, ovdje ćete pronaći ideje za recepte iz cijelog svijeta.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.