Najave 16. srpnja 2024.

Kopenhagen turistima daje besplatnu hranu, no postoji uvjet...

kopenhagen
Kopenhagen
foto: Febiyan/Unsplash
U sklopu borbe protiv masovnog turizma i sve veće ekološke osviještenosti Kopenhagen je pokrenuo zanimljiv projekt CopenPay u kojem turistima poklanjaju besplatnu hranu i iskustva

U vrijeme kada je mnogima dosta masovnog turizma (sjetimo se samo nedavnih prosvjeda u Barceloni), velik broj europskih gradova pokreće razne inicijative kako bi ublažile njegov utjecaj.

I Glavni grad Danske, Kopenhagen, poznat po vrhunskoj gastronomiji, odlučio je napraviti zaokret te su pokrenuli pilot projekt nagrađivanja turista koji brinu o okolišu. Posjetitelje Kopenhagena koji podržavaju održivi turizam tako nagrađuju nizom pogodnosti poput besplatnih kulturnih ili gastronomskih iskustava.

Ekološke akcije kao valuta

Pilot program CopenPay funkcionirat će između 15. srpnja i 11. kolovoza s ciljem "pretvaranja ekoloških akcija u valutu za kulturna iskustva“, objavila je u ponedjeljak turistička zajednica danske prijestolnice, Visit Copenhagen, poznata i kao Wonderful Copenhagen.

Primjerice, oni koji u Nacionalnu galeriju Danske donesu plastični otpad, moći će sudjelovati na radionici u kojoj će taj otpad preobraziti u umjetnička djela, dok će se oni koji se do gradske termoelektrane dovezu gradskim prijevozom ili biciklom moći spustiti na skijama niz umjetnu padinu na krovu termoelektrane.

kopenhagen | Author: Nick Karvounis/Unsplash Kopenhagen foto: Nick Karvounis/Unsplash Spora, Kopenhagen Možda vas zanima... Slavni chef Rasmus Munk pokrenuo Sporu, centar koji mijenja svijet gastronomije Najave

Kako do besplatnog ručka?

Istovremeno, Copenhagen Surf School će dati besplatan ručak surferima koji će 30 minuta pomagati u čišćenju plaže.

"Program CopenPay nagrađuje aktivnosti kao što su vožnja biciklom, sudjelovanje u čišćenju okoliša ili volontiranje na urbanim farmama besplatnim iskustvima koja obogaćuju.

To uključuje besplatne vođene obilaske muzeja, besplatno iznajmljivanje kajaka, pa čak i besplatan vegetarijanski ručak napravljen od lokalnih proizvoda", dodaje Wonderful Copenhagen u izjavi o ovom pilot projektu koji će, ako se pokaže uspješnim, vrijediti cijelu godinu.

Pa eto, ako te put do 11, kolovoza nanese u Kopenhagen, nemoj propustiti ovu priliku. Pitamo se kada će ovako nešto stići kod nas...

kopenhagen | Author: Febiyan/Unsplash Kopenhagen foto: Febiyan/Unsplash

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.