U zagrebačkom restoranu Blato na križanju Selske i Zagorske, prošli petak održano je uistinu posebno kušanje vina. Mogla su se, naime, kušati isključivo vina napravljena od lokalne sorte cetinka, malo poznate u odnosu na slavne lokalne bijele sorte pošip i grk, ali sorte koja daje fina, lagana ljetna vina kakva su posljednjih godine sve veći trend u svijetu.
Cijela je večer bila posvećena samo ovoj sorti i, premda otok Korčula, a i samo Blato, obiluju mnogim delicijama i izuzetnim proizvodima, pred posjetiteljima su bile isključivo butelje cetinke.
Kušanje cetinke u restoranu Blato
Kušanje cetinke u restoranu Blato
Tko bi rekao da ima toliko monosortnih vina od cetinke?!
Kušanje je organizirao vinski znalac i promotor vina Kruno Filipović (Makija i drača) kao i vinari koji su članovi udruge Vino u tradiciji življenja. Kušanje je organizirano kao jedan mali vinski sajam s promenadnim kušanjem vina, na kojem su se mogla kušati samo bijela vina od korčulanske cetinke.
Svoje cetinke predstavili su Blato 1902 d.d., Vinarija Dine, Korčula vino, Vinarija Bačić, OPG Bačić Živo, Vinarija Šarenko, OPG Joković, OPG Žaknić, Vinarija Jovanov i OPG Čerin. Riječ je o monosortnim svježim vinima iz 2024., ali imali smo priliku kušati i jednu bijelu kupažu Korkyra u kojoj cetinka čini 70%, dok su u kupaži još pošip i rukatac. Nedostajao je još samo OPG Sardelić Kraljević čije vino u ovom trenu nije bilo spremno, no nadamo se upoznati vinara sljedećom prilikom.
Prvi pjenušac od cetinke Pjer Brut
Moji favoriti definitivno su vrlo svjež i živahan pjenušac Pjer Brut vinarije Bačić od 100% cetinke, potom svježa cetinka vinarije Žaknić koja je pokazala u ovome trenutku najviše spremnosti, i odličnu ravnotežu voćnosti, mineralnosti i svježine. Također, jako mi se svidjela i bijela kupaža Korkyra vinarije Jovanov. No stvarni svim sudionicima, vrijednim vinarima iz Blata, treba čestitati na velikom trudu u revitalizaciji i promociji cetinke. A s obzirom na sve njezine prednosti, usuđujem se reći - budućnost cetinke tek dolazi!
Edi Maletić
Cetinka kao sorta definitivno zaslužuje veću pozornost
"Cetinka je hrvatska autohtona sorta, i to možemo tvrditi s velikom vjerojatnošću. Jedan od njezinih roditelja je pošip crni. Nigdje drugdje nismo uspjeli pronaći cetinku, osim na Korčuli, dok nismo otkrili da joj je identična sorta petovka koja se može naći na Pagu.
Cetinka je sorta koja definitivno zaslužuje pozornost, često je podcjenjivana kao sorta. Ipak, posljednjih godina tržište traži upravo lagana, svježa vina kakva se i dobivaju od cetinke, pogotovo ja Jugu i u vrijeme globalnog zatopljenja.
Cetinka je sorta koja uspijeva zadržati svoju svježinu i na takvim vrućinama kakve su ljet na jugu i time je svakako dobrodošla. Još k tome i dobro rodi. Evo i mene je iznenadilo da postoji ovoliko vina od 100% cetinke ili da u njima cetinka čini većinu postotka u kupaži.
Čemu cetinka duguje ime? Dvije su teorije - prva da je nazvana prema nekom Cetiniću (a Cetinić je uobičajeno prezime na Korčuli) koji je eventualno donio ovu sortu na Korčulu. Druga teorija je da je cetinka na Korčulu došla s područja Cetine.
Cetinka se brzo pokazala kao zahvalna sorta u vinogradu, ali i u vinima. Cetinka je ženska sorta, ali nema problema s pronalaženjem 'partnera', sve joj sorte pašu za oplodnju. Inače, u pravilu cetinka nema problema niti s veličinom grozda niti s prinosima po trsu.
Cetinka daje puno vina, daje dobra vina, daje lagana, harmonična vina i to je sorta koja nije ni pretjerano zahtjevna u vinogradu, nije pretjerano osjetljiva na bolesti i štetnike. Cetinka definitivno zaslužuje našu pozornost i siguran sam da će biti sve više vina od nje na tržištu. Nije isključeno da će cetinka, baš poput svoga sumještanina pošipa, pronaći svoj put i u drugim krajevima Dalmacije", kazao je o cetinki prof. dr. sc. Edi Maletić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.
Nikola Mirošević
Kušanje cetinke u Zagrebu
Cetinka ima tradicijski i ekonomski značaj
"Skromno smo tu pred vama, s malom količinom cetinke jer, nažalost, količina vinograda je općenito u opadanju na otoku. Cetinke je malo, ali daje veće prinose i nježna i lepršava vina, i cjenovno u usporedbi s grkom i pošipom, ona ne spada u skuplji rang. Ako je i jedno zrno cetinke zaslužno što će mladi ljudi ostati na otoku, ona je svoju misiju ispunila", kazao je pak Nikola Mirošević, predsjednik udruge Vino u tradiciji življenja.
"Vinarstvo u Dalmaciji počiva na dvije čvrste noge - pošipu i plavcu malom, i oko toga ne valja gubiti kompas. Te noge imaju i neke potpornje. Crne babić i crljenak, bijele debit ili maraštinu. No ljepota vinarstva u Dalmaciji jest da je ono dovoljno snažno da sa sobom ponese i ove neke manje poznate, rijetke sorte, među kojima svoje mjesto zaslužuje i cetinka.
Cetinka za Korčulu nema samo tradicijski nego i ekonomski značaj, jer Korčula još uvijek traži željenu količinu vina, tako da je svaki vinograd i svaka butelja cetinke zapravo dobrodošla i treba nam", kazao je pak o važnosti cetinke Kruno Filipović, organizator ovog divnog kušanja.
Kruno Filipović
Kušanje cetinke u Zagrebu
Još malo o cetinki...
Cetinka je prema svemu što nam je do sada poznato još jedna prava otočka, autohtona sorta. Vina kakva daje sve se više traže i ona odlično popunjava otočku ponudu kojoj još uvijek nedostaje količina kvalitetnih vina.
Premda ova sorta nešto kasnije sazrijeva i to na našem toplom jugu, uspijeva očuvati iznenađujuću svježinu i ne odlazi u pretjerane alkohole. One osobine koje su je nekada možda gurale u drugi red, danas su velika prednost. Cetinka kada dobro rodi, zadrži nešto više kiseline, a ne gomila šećere.
Više divnih fotografija Igora Majcena s kušanja cetinke u Zagrebu pogledaj u našoj galeriji...