Najave 13. lipnja 2017.

Lionel Levy: Sve o Michelin zvjezdicama saznajte u Opatiji

foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Michelinov chef Lionel Levy svjetski je poznat predvodnik nove mediteranske kuhinje, a izučio je zanat od međunarodno priznatih kuhara poput Erica Fréchona i Alaina Ducassea. Nakon preseljenja u Marseille 1999. godine, taj grad postao je njegov novi dom gdje je stekao majstorstvo u domaćoj kuhinji, zbog čega je i postao nositeljem Michelinove zvjezdice od 2005. godine.

U hotelu InterContinental Marseille – Hotel Dieu, chef Lionel Levy nadgleda sve kulinarske poslove: bar i dva restorana. Francuski chef zazire od suvremenosti, smatrajući kako ono što je danas u trendu, drugi dan izlazi iz mode. Njegov cilj je stvarati autentičnu kuhinju usmjerenu prema čistom užitku kako bi se gostima ponudio istinski gurmanski doživljaj. Zahvaljujući Hrvatskoj turističkoj zajednici, u srijedu 14. lipnja, održat će se druga po redu edukacijska radionicaHrvatska 365 Gourmet, prvenstveno namijenjena chefovima i ostalim profesionalcima s područja eno-gastronomije

 

 | Author: Miranda Čikotić/PIXSELL foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

 

U opatijskom hotelu Ambasador, posjetitelji će imati priliku poslušati predavanje Lionela Levyja pod nazivom 'Glava u zvjezdicama' na kojem će iz prve ruke moći detaljno naučiti što znače Michelinove zvjezdice, kako doći do njih te kako ih sačuvati. Na radionicama će se obraditi i teme vezane uz svjetske kulinarske trendove, lokalnu kuhinju, moderno slastičarstvo te menadžment restorana.

Na radionici će govoriti i chef Filippo Saporito, koji je glavni chef i suvlasnik restorana „La Leggenda dei Frati“ u blizini Firence. Tu je i chef slastičarka Ombretta Giovannini, koja je radila u mnogim vrhunskim restoranima koji nose Michelinovu zvjezdicu, te AIS sommelierka Elena Schipani, koja radi na promociji hrane i pića, ali i kao brand manager za brojne tvrtke i ustanove. I na ovoj radionici će sudjelovati ugledna sommelierka Mira Šemić, te Sandi Paris, četverostruki pobjednik nacionalnih prvenstava najboljih sommeliera koji je predstavljao Hrvatsku na brojnim europskim i svjetskim nadmetanjima sommeliera.

Moja regija je moj hladnjak. Ono što je najvažnije jest da poštujete zemlju i radite s lokalnim proizvodima. Ne može se napredovati u kuhinji, ako ne vladate regionalnim receptima - to je dio kulture, bez toga gubi se identitet zemlje. Uključite proizvođače i ribare iz svojeg kraja u svoju kuhinju, kao što sam i ja učinio otvorivši svoj dugo željeni restoran u Marseilleu 1999. godine. Šest godina nakon toga stigla je i prva Michelinova zvjezdica.

Nakon 14 godina rada u restoranu poželio sam promjenu i priključio se Hotel Dieu u Marseilleu. Nastavio sam se baviti gastronomijom koja je potpuno ukorijenjena u domaću kuhinju. Smatram da i hrvatski kuhari mogu napredovati i okruniti se Michelinovim zvjezdicama.

Četvrtu godinu dolazim ovdje pa mogu vidjeti da ste na početku duge i uspješne priče jer imate proizvode iz mora i s kopna te, kao i mi, baštinite spoj različitih kultura i regija koje čuvaju svoj identitet. Po mojem mišljenju, to je najvažnije, a zatim se treba razvijati te raditi na modernoj viziji  tradicionalnih recepata. Primjerice, bilo bi zanimljivo predstaviti modernu verziju tradicionalnih jela pod pekom i predstaviti ih svijetu – poručuje Lionel Levy, dodajući kako je za razvijanje hrvatske kuhinje nužna edukacija na svim razinama, od kuhara do konobara, dekoracije tanjura i ophođenja prema gostima. Pritom je ključna marljivost i upornost koja se u konačnici nagrađuje uspjehom. 

 

 | Author: Miranda Čikotić/PIXSELL foto: Miranda Čikotić/PIXSELL


Lionel Levy je virtuoz u pripremi ribe i morskih plodova, osobito varijacija slavnog francuskog bouillabaissea. Jedno od njegovih najpoznatijih jela, kako i sam navodi je bouillabaisse milk-shake u kojem mirise i okusa mora poslužuje u čaši. Namirnice koje koristi u kuhinji moraju biti najbolje kvalitete, ali ima i nekoliko sastojaka bez kojih 'ne može'. 


Citrusi, mažuran i piment d’Espelette tri su sastojka koja jelima pružaju neodoljivu notu i nezamjenjivi su u mojoj kuhinji – otkriva slavni chef. 


Na radionici u hotelu Splitu chef Lionel Levy spremio je regionalni recept iz Toulousea - lignje punjene junećim fileom, estragonom, lješnjakom te svježom guščjom jetrom. 

Nastojte se držati od tri do četiri temeljna okusa i nemojte pretjerivati – savjetuje Lionel Levy. 

 

 | Author: Miranda Čikotić/Pixsell foto: Miranda Čikotić/Pixsell

 

Prva edukativna radionica u Splitu privukla stotinjak sudionika, kojima su tom prilikom prezentirani svjetski gastronomski trendovi, stoga se dobar odaziv očekuje i za radionicu u Opatiji.

Tijekom 2017. godine Hrvatska turistička zajednica će u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom organizirati ukupno četiri radionice u sklopu projekta „Hrvatska 365 Gourmet, a osim radionica u Splitu i Opatiji, iste će biti održane na jesen u Zagrebu i Osijeku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.