Najave Zagreb Chill&Grill festival 28.4. - 1.5. / Bundek 30. travnja 2017.

Matko Bukovec: Samo je nebo granica

foto: Robert Anić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Mladi Matko Bukovec svoje će kulinarsko znanje predstaviti posjetiteljima na predstojećem festivalu Zagreb Chill&Grill presented by Coca-Cola! Upitali smo ga što nam sve sprema!

Što ćete pripremiti posjetiteljima Chill&Grilla?
Neka dođu, vide i probaju, a dalje sve prepustite nama. Samo ću reći da će biti oblizivanja i traženja repeta.

Možda vas zanima... Zagreb Chill&Grill te nagrađuje sa 90 roštilja! Najave

Kako je krenula Vaša priča s kuhanjem? Je li vam početak bio težak?
Priča s kuhanjem je krenula dosta kasnije s obzirom na dob kada kuhari kreću sa školom i radom ( od 15/16. godine), iako od malena se vučem po kuhinji i isprobavao sam se jela i jela, domaćih okusa i mirisa, bakina i djedova kuhinja, planovi su za mene bili malko drugačiji te tek pri završetku trogodišnjeg studija fakulteta Menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu sam „zagrizao“ i žustro krenuo u kuharske vode, gdje mi je ruku pružio chef Branko Ognjenović i primio me u njegov Majstor kuhar tim, zasukao rukave i primio se posla. Da li je početak bio težak? Svaki posao nosi svoju težinu, no ako imate volje i volite taj posao, onda vam je samo nebo granica. 

Volite li više tradicionalnu kuhinju, ili modernu, brzu?
Volim najviše tradicionalnu kuhinju, dosta ju prakticiramo u našem studiju MKT na školama kuhanja, pozdravljam ju i držim do nje jer s njima cijenimo našu kulinarsku tradiciju i prisjećanje tih okusa koji smo konzumirali kao djeca. Također volim i dobro „plivam“ u pripravljanju moderne i brze kuhinje jer usprkos svemu trendovi se moraju pratiti, no i dalje stojim iza svojih riječi da okusi davnina se trebaju vrednovati i poštivati.

Prema Vašem mišljenju, koja su tri najvažnija pravila za dobar roštilj?
Dobro namirnice, dobar alat (u to uračunavam i grill stanicu sa svime što ide) i na posljetku, ništa bez dobrog društva.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

Imate li neke trikove za pripremu roštilja? I što mislite, bez kojih sastojaka roštilj jednostavno ne može uspjeti?
Nema pretjeranih trikova! Treba poznavati namirnice i pratiti njihovu sezonu jer tada poštujemo i samu namirnicu i najbolje je kvalitete. Dobra priprema je pola odrađenog posla. Moj „đir“ bez kojih ne mogu otiči na roštiljadu su samo sol,papar, ulje (suncokretovo, maslinovo, bučino...), komad špeka i svježi začini (majčina dušica, bosiljak, ružmarin).

Koje je vaše najdraže jelo s roštilja i zašto?
U zadnje vrijeme dosta mi šmekaju marinirana rebarca, ta igra s mesom, kostima i kada se upletu prsti u glodanje nema veće sreće. A od ovako malo gurmanskih stvari tipa kuhana svinjski ili goveđi obrazi pa završeni na žaru s malo krupne soli,papra i maslinovog ulja. Što da vam više kažem?!

Možda vas zanima... Detaljan program Zagreb Chill&Grilla! Najave

Volite li uz meso s roštilja pripremiti i neki umak? Možete li nam otkriti kako ga pripremate?
Ne volim pretjerano gurati umake u meso, osim ako nije vlastito, jer ne volim kada mi umak prekrije izvorne okuse mesa. Ali kada se već traži, BBQ umak ili neki lagani umak na bazi jogurta, majoneze i vlasca, što jednostavnije to bolje.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

Koliko dugo bi meso trebalo „odležati“ u marinadi? Imate li neki poseban recept za marinadu? Možete li nam ga odati?
Za marinadu sve zavisi o vrsti mesa, kod nekih je poželjna a od nekih bolje da ostanu naturale. Opet da li suha ili mokra marinada sve to igra ulogu, ali do jedan dan da ostane u „pacu“ ili večer prije roštiljade, svakako preporučujem. Recept za komad svinjskog filea mariniran u maslinovom ulju, malo soli i šarenog papra i grančicom svježeg ružmarina.

Kada pripremate roštilj, koje meso najradije koristite i gdje ga nabavljate?
Najradije pripremam ili junetinu ili svinjetinu ili oboje, što me dopadne na tržnici. Nabavljam ili u marketu ili odem na tržnicu u lokalnu mesnicu. 

Možda vas zanima... Sjajna atmosfera na festivalu klope, mjuze i cuge! Najave

Volite li povrće s roštilja? Primjerice luk, tikvicu, papriku?
Svakako, bolje grilano povrće sa žara nego da se „potamani“ kilo kruha po glavi.
Grilana paprika i cherry rajčice su mi omiljene.

A piletinu? Koja je vaša tajna za najbolju i najsočniju piletinu s roštilja?
Od piletine preferiram batke, zabatke i krilca. Za piletinu ne smije biti prejaka vatra, a da suzbijemo moguću krv oko kostiju i opet da ju ne presušimo na žaru, meso treba zarezati do kostiju i lagano rastvoriti te prvo peći na strani gdje je kost izložena vatri.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

I za kraj, možete li nam dati neki savjet kako postati pravi majstor grilla?
Tek kada imate iza sebe roštiljada i roštiljada, borbenih ozljeda i kad postanete imuni na dim u očima i te visoke temperature, tek tada se donekle možemo zvati majstorima grilla, kako mi je govorio chef Branko. Ali za kraj, moj savjet je – kuhajte s ljubavlju i veseljem, ne dozvolite da vas drugi gnjave „kada će više taj roštilj“, već si omogućite dobar tim i jednu ludu i nezaboravnu priču oko grilla. 

Zahvaljujemo Matku, kojeg kao i još pregršt sjajnih hrvatskih kuhara možete uživo vidjeti na cooking showu Chill&Grill! Ulaz na festival bit će besplatan, a Zagreb Chill&Gril powered by Coca-Cola otvara se u petak, 28. travnja, u 17 sati, (od subote do ponedjeljka traje od 12 do 23 sata).

 | Author: 24sata foto: 24sata

Detalje potražite na službenoj stranici - http://www.chillgrill.hr

 | Author: 24sata foto: 24sata

Promo Organizatori projekta su 24sata i Gastro.hr, a partneri Grad Zagreb, PIK Vrbovec, Jack Daniel's, Dacia, Kotányi, Kisko, Permetal, President, TABASCO®, Konzum i mnogi drugi... 
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.