Najave 14. lipnja 2024.

Mediteranski susreti gurmanske vrste

meeteating mediterranean
Slavni hrvatski chef Hrvoje Zirojević na Braču će kuhati sa sjajnim kolegom iz Baskije Beñatom Ormaetxeom
foto: Press
Treću godinu zaredom, od 21. do 23. lipnja, Bol postaje mjesto susreta mediteranske kulture, a mještanima i gostima kuhat će renomirani chefovi Hrvoje Zirojević i Beñat Ormaetxea

Od 21. do 23. lipnja, Bol na otoku Braču već treću godinu zaredom bit će domaćin međunarodnog kulturno-gastronomskog susreta Meeteating Mediterranean u organizaciji Općine Bol i udruge Imena, a gost zemlja ove godine je Kraljevina Španjolska.

Posebni gosti festivala su veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Nj. E. Juan Gonzalez-Barba Pera, predstavnici Instituta za turizam Turespana te renomirani baskijski chef Beñat Ormaetxea, vlasnik restorana Jauregibarria koji trenutno nosi jednu Michelin zvjezdicu.

Chef Ormaetxea zajedno s našim proslavljenim chefom Hrvojem Zirojevićem mještanima i turistima na bolskoj Rivi pripremat će autohtona mediteranska jela koja će predstavljati španjolsku i hrvatsku kuhinju.

Meeteating Mediterranean | Author: Press Renomirani baskijski chef Beñat Ormaetxea foto: Press

Autentičnost i kvaliteta kao temelj

"Velika nam je čast ugostiti Kraljevinu Španjolsku u Bolu. Susret naših dvaju mediteranskih zemalja slavi zajedničke kulturne poveznice te doprinosi umrežavanju koje je danas iznimno važno. Autentičnost i kvaliteta ponude temelj su uspješne i održive turističke ponude, a iskustva gostiju danas su važan medij i njihov glas se daleko čuje.

Festival Meeteating Mediterranean nastoji pozicionirati Bol kao mjesto susreta i dijaloga te destinaciju koja promišlja turizam na održiv način“, poručila je Maja Duka, autorica projekta Meeteating Mediterranean.

Meeteating Mediterranean | Author: Press Meeteating Mediterranean 2024. foto: Press Meeteating Mediterranean | Author: Press Meeteating Mediterranean 2024. foto: Press

"Ovaj program, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, svake godine ima zemlju gosta koja predstavlja mediteransku prehranu. Nakon Portugala i Maroka prethodnih godina, ove godine je red na Španjolsku. Stoga, prisustvujemo i podržavamo događaj s oduševljenjem“, poručio je španjolski veleposlanik Juan Gonzalez-Barba Pera.

Hvroje Zirojević | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Chef Hrvoje Zirojević foto: Ivo Čagalj/PIXSELL Hrvoje Zirojević | Author: Zvonimir Barišin/PIXSELL Slasna riblja jela s potpisom chefa Hrvoja Zirojevića foto: Zvonimir Barišin/PIXSELL

Pod zaštitom UNESCO-a

Mediteranska prehrana je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne baštine, a Kraljevina Španjolska i Republika Hrvatska su dvije od ukupno sedam zemalja predstavnica mediteranske prehrane, koja je sve cjenjenija u svijetu. Upravo su otoci Brač i Hvar kao amblematske zajednice naši predstavnici na UNESCO-voj listi.

Osim dva poznata chefa koji će dva dana pripremati mediteranske delicije, u sklopu programa Meeteating Mediterranean nastupat će pjevačica Lela Kaplowitz i gitarist Nino Nimac te plesna skupina Duende iz Splita.

Već tradicionalno, drugog dana u prijepodnevnim satima održat će se i bračka marenda "Trudna teća" na bolskoj pijaci uz teće iz restorana Ranč i Ribarska kućica te proizvode OPG Fitolikarija, a u programu će sudjelovati i Dječji vrtić Mali princ iz Bola.

Cjelokupni program donosimo u nastavku.

Meeteating Mediterranean | Author: Press Meeteating Mediterranean 2024. foto: Press Meeteating Mediterranean | Author: Press Meeteating Mediterranean - Trudna teća foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.