Najave 17. listopada 2023.

Meso turopoljske svinje pod zaštitom EU!

Turopoljska svinja
Turopoljska svinja foto: Boris Ščitar/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Meso turopoljske svinje je 45. hrvatski proizvod zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla. A osim ove odlične vijesti donosimo i recept za prefinu turopoljsku pečenku

Meso turopoljske svinje dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, objavljeno je u ponedjeljak u Službenom listu Europske unije (EU), izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede navodeći kako je to 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU.

 

Slavonska kobasica Možda vas zanima... Slavonsku kobasicu odsad štiti Europska unija! Najave

 

Garancija kvalitete

EU znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda, istaknuli su iz Ministarstva.

 | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Turopoljska svinja foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Postupak zaštite naziva "Meso turopoljske svinje" pokrenula je Plemenita općina turopoljska, Sekcija uzgajivača turopoljske svinje koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom "Meso turopoljske svinje". Turopoljska svinja potječe iz područja Turopolja, a u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća uzgojno područje turopoljske svinje proširilo se iz Turopolja prema Sisku i Draganiću, a kasnije i na dio Slavonije i Podravine, dospjevši sve do granica Mađarske čime je turopoljska svinja postala najraširenija pasmina svinje u Hrvatskoj.

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL U Bistrou Babriga u Velikoj Gorici redovito se održavaju prezentacije jela od autohtone turopoljske svinje foto: Marko Prpić/PIXSELL

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL U Bistrou Babriga u Velikoj Gorici redovito se održavaju prezentacije jela od autohtone turopoljske svinje foto: Marko Prpić/PIXSELL

Posebno ukusno

Zaštita proizvoda "Meso turopoljske svinje" temelji se na specifičnoj kvaliteti mesa koja je rezultat genetske osnove te načina držanja i hranidbe svinja, kao i dobi svinja pri klanju, objašnjavaju iz Ministarstva. Navode i kako je meso turopoljske svinje karakteristično po tamnijoj i crvenijoj boji, kompaktnijoj mišićnoj teksturi te prirođeno ima veći stupanj nakupljanja masnog tkiva, posebice u potkožnom dijelu te između mišića. Termički obrađeno meso je pri konzumaciji elastično-sočne konzistencije, punog okusa i specifične arome koju daju otopljene masnoće mesa.

Republika Hrvatska sada ima 45 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, zaključuje se u priopćenju.

U nastavku donosimo recept za posebno ukusnu i slasnu turopoljsku pečenku...

 | Author: Marko Prpić/PIXSELL U Bistrou Babriga u Velikoj Gorici redovito se održavaju prezentacije jela od autohtone turopoljske svinje foto: Marko Prpić/PIXSELL

Turopoljska pečenka

(za 4 osobe, 120 minuta)

Sastojci:

  • 800 g karea o d turopoljske svinje
  • 50 g senfa
  • češnjak
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 100 g krušnih mrvica
  • 3 dl suncokretovog ulja
  • 5 g luka
  • 1 mrkva
  • 1 korijen celera, srednji
  • malo oštrog brašna
  • koncentrat rajčica
  • 1 dl bijelog vina

Postupak:

  1. Svinjski kare očisti od kostiju. Razreži ga po duljini, potuci batom za meso tako da napraviš veliki odrezak. Posoli, premaži senfom i češnjakom, pa oblikuj roladu i poveži je kuharskim koncem. Izvana roladu premaži senfom i dobro natrljaj krušnim mrvicama.
  2. Ispeci u dobro namašćenom plehu.
  3. Umak pripremi tako da na ulju popržiš korjenasto povrće, dodaš malo pirea od rajčice i brašno te još kratko prodinstaj i zalij vodom tako da prekrije povrće.
  4. Kad je povrće kuhano, dodaj malo vina i sve zajedno propasiraj. Potom još kratko prokuhaj. 

 

Novigradska dagnja Možda vas zanima... Novigradska dagnja pod zaštitom EU! Slavimo uz recept za dagnje na buzaru Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.