Napokon je krenulo! Počinju vinska događanja, koja će razveseliti brojne vinske znalce i ljubitelje vrhunskih vina! Prvi u nizu događanja kojima obiluje početak godine jest En Primeur udruge Graševina Croatica koji se u zagrebačkom hotelu Esplanade održava u srijedu 1. veljače od 12 do 19 sati.
Ovo premijerno kušanje mladih vina za cilj ima predstavljanje vina iz berbe 2022. stručnoj javnosti i publici. Neka od tih vina još nisu niti na tržištu, tako da događaj time dobiva notu ekskluzivnosti, a premijerno kušanje svoj pravi smisao.
Vinari Slavonije i Podunavlja prvo će svoja mlada vina, od 12 do 16 sati, predstaviti predstavnicima HoReCa sektora, ugostiteljima, distributerima, vinskim trgovcima, novinarima, sommelierima i ostaloj stručnoj publici iz vinskog i gastro svijeta, dok je od 16 do 19 sati događaj otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice od 10 eura koja podrazumijeva slobodno kušanje vina.
Na kušanju En Primeur udruge Graševina Croatica kušat će se mlada vina iz berbe 2022.
Također, organizatori su pripremili i zanimljive vinske radionice. Prva radionica "Vinske medalje visokog sjaja" je u 13 sati, a na njoj će se polaznici pod vodstvom Ive Kozarčanina upoznati s vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja su tijekom 2022. godine osvajala najsjajnija odličja. U 14.30 sommelier Darko Lugarić vodit će radionicu "Graševina Young Vs. Old" na kojoj nas čeka vertikalno kušanje graševina uz prikaz potencijala starenja i razvoja aromatike usporedbom berbe 2022. s prijašnjim berbama.
U sklopu događanja publiku čekaju i zanimljivi paneli te poučne vinske radionice
U 16 sati sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik vodit će radionicu "Nova i neotkrivena vina Slavnije i hrvatskog Podunavlja", dok će u 17.30 sati Marija Vukelić, organizatorica Salona pjenušavih vina Zagreb polaznike voditi kroz radionicu "Fantastični svijet pjenušaca" o vrhunskim pjenušcima iz spomenute vinske regije. Cijena pojedinačne radionice je 10 eura, uz prethodnu prijavu na web stranici En Primeur radionice.
U sklopu En Primeura održat će se i zanimljivi paneli u kojima će posebno uživati stručna publika kojoj je to odlična prilika za informiranje o novitetima i trendovima. Na stručnim panelima diskutirat će se o trendovima na tržištu vina Republike Hrvatske, predstaviti vinsko-turistička događanja u regiji Slavonija i hrvatsko Podunavlje i upoznati s mladim vinarima i enolozima Graševine Croatice.
Na En Primeuru udruge Graševina Croatica sudjelovat će više do 30 vinara
Na En Primeuru udruge Graševina Croatica sudjelovat će više do 30 vinara, među kojima i neka široj javnosti poznatija imena poput Krauthakera, Kutjeva, Adžića, Galića, Peraka, Sontacchija, Jakoba, Enosophije, Kalazića, Belja, Antunovića, Iločkih podruma i brojnih drugih.
En Primeur organizira udruga Graševina Croatica u suradnji s partnerima - Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Osječko-baranjske županije, TZ Požeško-slavonske županije, TZ Virovitičko-podravske županije i TZ Vukovarsko-srijemske županije.
En Primeur udruge Graševina Croatica od 12 do 16 sati otvoren je za vinske stručnjake, a nakon toga za javnost