Najave 24. siječnja 2019.

En Primeur 2019. Velika vinska fešta u Westinu!

foto: promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U četvrtak, 31. siječnja, održat će se En Primeur 2019., kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a predstavit će se 65 vinara

Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, uz podršku Udruženja vinarstva u sklopu HGK-a u četvrtak, 31. siječnja, održat će već tradicionalno En Primeur 2019., kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

Vinska svečanost održava se Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin. Sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali vinski stručnjaci dobro su došli od 13 do 17 sati, a ostali ljubitelji vina i vinski entuzijasti od 16 do 19 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Udruženja vinarstva i tri udruge vinara organiziraju En Primeur 2019. s ciljem predstavljanja ponude i potencijala vina iz berbe 2018. godine. Uz mlada bijela vina, vinari će predstaviti i crna vina starijih godišta, koja će tek doći na tržište. En Primeur jedinstveni je događaj kušanja mladih vina zadnje berbe i crvenih vina starijih godišta te ekskluzivnih vina koja će se tek ponuditi tržištu. To su prva kušanja vina, kako bi stručna javnost i svi ljubitelji vina prepoznali potencijal vina koja tek dolaze u ponudu. U krugovima vinskih stručnjaka događaj je prepoznat kao središte premijerne degustacije berbe iz prethodne godine.

 | Author: promo foto: promo

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica ističe: „En Primeur etablirani je vinski događaj koji privlači stručnu javnost, sommeliere, voditelje i vlasnike restorana, vinskih barova i hotela, distributere, ali i sve druge štovatelje dobrih vina. Prisutni vinari, a ove godine nas je više od 60, predstavit će svoja vina iz berbe 2018. godine od koje očekujemo zaista mnogo, prije svega kada govorimo o kvaliteti vina”.

Ova vinska svečanost s ponosom predstavlja i projekt „Klonska selekcija cv. Graševina” na kojem se u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu radi od jeseni 2004. godine. Riječ je o klonskoj selekciji graševine, kao najvažnijoj bijeloj sorti u Republici Hrvatskoj. Do sada su posađene i ispitivane već tri generacije nasada, zasađenih na području Slavonije. Nadležne institucije priznale su klon graševine i time ga uvrstile u sortnu listu RH čime se stječu svi uvjeti za njegovu reprodukciju. Cilj osnaživanja reputacije kraljice hrvatskih vina jest proširenje kvalitativnih potencijala graševine te njezino prilagođavanje ciljevima proizvodnje i različitim tehnologijama. Naručitelji projekta su Općina Kutjevo i Udruga proizvođača.

Neki od pedeset vinarija članova udruga i deset samostalno prijavljenih vinara već su počeli izlaziti na tržište s mladim vinima, stoga je pravi trenutak za javno predstavljanje. Tako je Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae ove godine stavilo naglasak na nastavak brendiranja prestižne autohtone sorte i zaštićene robne marke pušipel. Spomenuta društva u suradnji s Međimurskom županijom provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona pušipel radi daljnje zaštite autohtonosti.

Udruga Vina Dalmacije prije En Primeura potvrdila je da nastavljaju s razvojem unaprjeđenja vinograda i vinarija koji doživljavaju svoju renesansu. A za sve to zaslužni su ljudi i nove generacije koje su podigle ljestvicu u svakom dijelu poslovanja i promišljanja o vinarstvu. Sve te i mnoge druge aktivnosti potvrđuju nam izvrsnost hrvatske vinske scene i napore koji se ulažu kako bi se Hrvatska brendirala kao zemlja visokokvalitetnih vina. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavit će se šezdeset pet vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.