U subotu 15. srpnja u selu Gdinj na otoku Hvaru održat će se prva hrvatska radionica sljubljivanja autohtonog bilja i vina u vrtu Fjori Fôra. Domaćin događaja je obitelj Ćurin koja je svoj mirisni i živopisni vrt otvorila posjetiteljima prošloga ljeta. Posebni gost je hvarski vinar Ivo Duboković čija će se vina uparivati s jestivim biljkama i domaćim zalogajima.
Autorica radionice i voditeljica događanja je Marija Vukelić, organizatorica nekoliko boutique vinskih događanja. Najavljuje doživljaj Hvara na još neviđen način - mirisima, prije svega, ali s dodatnim proučavanjem aroma vina u kombinaciji s mirisima bilja.
"Pomiriši, doživi, kušaj!", slogan je ove radionice koja započinje šetnjom vrtom mediteranskog bilja, pred zalazak sunca. Posjettelji će upoznati bilje i trave koje su oduvijek bile na Hvaru, prepoznatljiv su identitet Mediterana, a njihove arome katkada nalazimo i u vinu.
Korak po korak, uz stručno vodstvo, stići će do loze. I loza je tradicija Mediterana. Uz čašu ružičaste drnekuše, vinar Ivo Duboković započet će priču o sortama i vinima Hvara ... Marija Vukelić objasnit će koncept uobičajenog sljubljivanja hrane i vina prema sommelierskim učenjima, ali i uparivanje ovog osebujnog hvarskog trenutka gdje će mirisati i bilje, i vina i hrana - i ozračje!
Uz zalogaje s ružmarinom, bosiljkom, komoračem, origanom, spojit će se nadaleko poznata vina Duboković - Moja M, Laganini, Medvjedica... i druga. Gosti će u svakom trenutku biti uronjeni u Mediteran na više razina, u mnogim doživljajnim nijansama.
Više informacija i rezervacija ulaznica mogući su na linku. Događaj se odvija pod pokroviteljstvom FACM Hrvatske - Društva građanki i građana Mediterana, Hrvatska - koje promovira mediteranske vrijednosti kroz aktivnosti građana.