Svake godine u španjolskoj pokrajini Asturiji održava se tradicionalni izbor najboljeg Cabrales sira te potom i aukcija.
Ove godine natjecanje i aukcija održani su već 52. put, a na natjecanju koje slavi sir Cabrales koji se pravi prema stoljetnoj recepturi i odležava u pećinama, ovaj put najboljim (a potom i najskupljim!) proglašen je sir proizveden u sirani Ángela Díaza Herrera iz mjesta Tielve.
Svake godine sir je sve skuplji!
Ovaj sir težak je 2.5 kilograma, a na aukciji je postigao cijenu od rekordnih 36.000 eura! Kupac pobjedničkog sira već je petu godinu zaredom Iván Suárez iz restorana El Llagar de Colloto iz Ovieda te tako i ove godine ima Guinnessov rekord!
Podsjetimo, prošle godine Suárez je pobjednički sir platio 6000 eura manje, dok je 2018. godine sir platio 14.300 eura!
Zaštićena oznaka izvornosti
Sir Cabrales jedan je od zaštitnih znakova ruralnog dijela španjolske pokrajine Asturije, a farmeri ga izrađuju ručno, od sirovog kravljeg mlijeka ili od mješavine dviju ili tri vrste mlijeka: kravljeg, ovčjeg i kozjeg. Zaštićen je oznakom izvornosti od 1981. godine, a poznat je i po tome što odležava u špiljama u planini gdje mu prisutnost posebne plemenite plijesni daje karakteristične plave vene.
Ove godine prosječna cijena sira Cabrales bila je između 30 i 42 eura po kilogramu, ovisno o dužini odležavanja. Ovaj tradicionalni sir ima veliku globalnu reputaciju. Godine 2022. proizvedeno je ukupno 290.000 kilograma Cabrales sira, od čega je četvrtina bila za izvoz.
A evo još par slasnih rekorda...