Špajza 08. kolovoza 2022.

Donosimo popis 10 najskupljih namirnica na svijetu

Kobe govedina i šafran foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Cijene pojedinih namirnica rastu i preko 30 tisuća kuna za nešto manje od pola kilograma

Kada čujemo pojam skupa hrana odmah nam na pamet pada kavijar, možda kamenice ili neki pošteni komad mesa. Manje nam je poznato da na svijetu postoji cijeli niz namirnica koje su toliko skupe da će ti se zavrtjeti u glavi. Ove namirnice nisu namijenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama

Ako ikada dobiješ priliku isprobati neku od ovih skupocjenih namirnica, svakako ju trebaš iskoristiti. Neke od njih imaju doista specifičan okus i prava su gurmanska delicija, dok nekima gubitak staništa i prijetnja od izumiranja značajno podižu cijenu. Popis započinjemo nešto "pristupačnijim" namirnicama, dok su posljednje na listi toliko skupocjene da su nas ostavile bez teksta. 


Vanilija

Mahune vanilije si možda nekada i koristila za pripremu kolača, no jesi li znala da se radi o jednoj od najskupljih namirnica na svijetu? Pola kilograma mahuna vanilije se prodaje za skoro 4 tisuće kuna, a razlog tomu je vrlo zahtjevna proizvodnja. Cvjetove vanilije je potrebno ručno oprašiti svake godine za što je potrebno mnogo ljudi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MarnaRoons (@marnaroons)

 

Matsutake gljive

Ove japanske gljive najskuplje su gljive na svijetu i visoku cijenu od gotovo 7 tisuća kuna za pola kilograma zaslužile su jer se u Japanu prije nekoliko godina pojavila vrsta crva koja uništava prirodno stanište Matsutake gljive. Posebna je po slatkastom i blago ljutkastom okusu koji nije za svakoga, a godišnje ih se proizvede manje od tisuću tona. 

 

Iberico šunka

Ova španjolska šunka radi se samo od crnih svinja koja se hrane žirevima. Kiselina koja se nalazi u žiro mesu daje poseban okus, šunka se dodatno suši od 24 do 36 mjeseci. Upravo je zbog toga prosječna cijena Iberico šunke oko 28 tisuća kuna za cijeli but

 

Šafran 

Šafran je najskuplji začin na svijetu, a cijena za pola kilograma doseže vrtoglavih 65 tisuća kuna. Cijena je djelomično opravdana kada uzmemo u obzir činjenicu da je za pola kilograma šafrana potrebno imati 75 tisuća cvjetića. Kao da sama količina nije dovoljna, dodajmo na to da cvijet šafrana cvjeta samo tjedan dana godišnje i dobili smo recept za vrlo unosan, ali naporan posao. 

 

Fugu riba

Za jednu porciju fugu ribe u Japanu ćeš morati izdvojiti oko 3 tisuće kuna. Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za uloviti nego tajna visoke cijene leži u pripremi. Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov te ju samo najveći stručnjaci mogu pripremiti da bude jestiva. Kuhari moraju najprije proći tri godine edukacije kako bi mogli raditi s fugu ribom, a sve to odražava se na cijeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EatDrink (@eatdrinkdotmy)

 

Densuke lubenica

Da lubenica može dostići cijenu od 38 tisuća kuna nikada ne bi vjerovali, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu. Kako se radi o lubenici koja zahtijeva puno prostora i nekoliko mjeseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijaliziranim aukcijama te se konzumira samo za posebne prigode kao što su vjenčanja. 

 

Bijeli tartufi

Možda su crni tartufi poznati kao "crni dijamanti", no bijeli tartufi su još skuplji. U prirodi su posebno zastupljeni u Italiji, a mogu se pronaći u našoj zemlji, posebno u Istri. Za pronalazak ove vrijedne namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje te je postupak obuke poprilično zahtjevan. Možda zato za pola kilograma svježih bijelih tartufa trebamo izdvojiti i do 64 tisuće kuna

 

Kobe govedina

Još jedna skupocjena delicija koja dolazi iz Japana je Kobe govedina. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog goveda koje dolazi iz Hyogo pokrajine. Mitovi o tome kako za proizvodnju Kobe govedine životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje uistinu vrlo rigorozan. Upravo zato jedno govedo može dostići cijenu od čak 2,5 milijuna kuna

 

Strottarga Bianco kavijar

Iako postoje i jeftinije inačice kavijara, Strottarga Bianco kavijar je uvjerljivo najskuplji. Osim što se radi o vrlo delikatnom postupku sakupljanja kavijara iz ribe, ova posebna vrsta dodatno je posipana listićima zlata. Općenito vrijedi pravilo je svjetliji kavijar ujedno i skuplji, a za samo jednu žličicu Strottarga Bianca potrebno je izdvojiti 235 tisuća kuna!

 

Plavorepa tuna

Vjerovala ili ne, najskupocjenija namirnica na svijetu je tuna. Ova popularna riba na japanskim tržnicama doseže cijene od preko 30 tisuća kuna za pola kilograma, a početkom 2020. tuna od 270 kilograma prodana je za rekordnih 11,4 milijuna kuna. Cijene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz oceana zbog prevelikog izlovljavanja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matt (@wesaygravy)

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.