Kada čujemo pojam skupa hrana odmah nam na pamet pada kavijar, možda kamenice ili neki pošteni komad mesa. Manje nam je poznato da na svijetu postoji cijeli niz namirnica koje su toliko skupe da će ti se zavrtjeti u glavi.
Ove namirnice nisu namijenjene za svakodnevne obroke i obično i oni najbogatiji u njima uživaju u manjim količinama.
Ako ikada dobiješ priliku isprobati neku od ovih skupocjenih namirnica, svakako ju trebaš iskoristiti. Neke od njih imaju doista specifičan okus i prava su gurmanska delicija, dok nekima gubitak staništa i prijetnja od izumiranja značajno podižu cijenu. Popis započinjemo nešto "pristupačnijim" namirnicama, dok su posljednje na listi toliko skupocjene da su nas ostavile bez teksta.
Vanilija
Mahune vanilije si možda nekada i koristila za pripremu kolača, no jesi li znala da se radi o jednoj od najskupljih namirnica na svijetu? Pola kilograma mahuna vanilije se prodaje za više od 500 eura, a razlog tomu je vrlo zahtjevna proizvodnja. Cvjetove vanilije je potrebno ručno oprašiti svake godine za što je potrebno mnogo ljudi.
Matsutake gljive
Ove japanske gljive najskuplje su gljive na svijetu i visoku cijenu od više od 1000 eura za pola kilograma zaslužile su jer se u Japanu prije nekoliko godina pojavila vrsta crva koja uništava prirodno stanište matsutake gljive. Posebna je po slatkastom i blago ljutkastom okusu koji nije za svakoga, a godišnje ih se proizvede manje od tisuću tona.
Iberico šunka
Ova španjolska šunka radi se samo od crnih svinja koja se hrane žirevima. Kiselina koja se nalazi u žiro mesu daje poseban okus, šunka se dodatno suši od 24 do 36 mjeseci. Upravo je zbog toga prosječna cijena Iberico šunke preko 4000 eura za cijeli but.
Šafran
Šafran je najskuplji začin na svijetu, a cijena za pola kilograma doseže i 10.000 eura. Cijena je djelomično opravdana kada uzmemo u obzir činjenicu da je za pola kilograma šafrana potrebno imati 75.000 cvjetića.
Kao da sama količina nije dovoljna, dodajmo na to da cvijet šafrana cvjeta samo tjedan dana godišnje i dobili smo recept za vrlo unosan, ali naporan posao.
Fugu riba
Za jednu porciju fugu ribe u Japanu ćeš morati izdvojiti minimalno 500 eura. Ova riba nije ugrožena ili nezgodna za uloviti nego tajna visoke cijene leži u pripremi.
Fugu ribe sadrže smrtonosni otrov te ju samo najveći stručnjaci mogu pripremiti da bude jestiva. Kuhari moraju proći tri godine edukacije kako bi mogli raditi s fugu ribom, a sve to odražava se na cijeni.
Densuke lubenica
Da lubenica može dostići cijenu od preko 500 eura nikada ne biste vjerovali, ali upravo se takve lubenice prodaju u Japanu. Kako se radi o lubenici koja zahtijeva puno prostora i nekoliko mjeseci intenzivne brige, u Japanu se prodaje na specijaliziranim aukcijama te se konzumira samo za posebne prigode kao što su vjenčanja.
Bijeli tartufi
Možda su crni tartufi poznati kao "crni dijamanti", no bijeli tartufi su još skuplji. U prirodi su posebno zastupljeni u Italiji, a mogu se pronaći u našoj zemlji, posebno u Istri. Za pronalazak ove vrijedne namirnice koriste se obučeni psi, ali i svinje te je postupak obuke poprilično zahtjevan. Možda zato za pola kilograma svježih bijelih tartufa trebamo izdvojiti i više od 10.000 eura!
Kobe govedina
Još jedna skupocjena delicija koja dolazi iz Japana je Kobe govedina. Radi se o masnoćom prošaranom komadu mesa od crnog goveda koje dolazi iz Hyogo pokrajine. Mitovi o tome kako za proizvodnju Kobe govedine životinje masiraju i hrane pivom nije istinit, ali je proces uzgoja i proizvodnje uistinu vrlo rigorozan. Upravo zato jedno govedo može dostići cijenu višu od 400.000 eura!
Strottarga Bianco kavijar
Iako postoje i jeftinije inačice kavijara, Strottarga Bianco kavijar je uvjerljivo najskuplji. Osim što se radi o vrlo delikatnom postupku sakupljanja kavijara iz ribe, ova posebna vrsta dodatno je posipana listićima zlata.
Općenito vrijedi pravilo da je svjetliji kavijar ujedno i skuplji, a za samo jednu žličicu Strottarga Bianca potrebno je izdvojiti 40.000 eura!
Plavorepa tuna
Vjerovala ili ne, najskupocjenija namirnica na svijetu je - tuna. Ova popularna riba na japanskim tržnicama doseže cijene od preko 5000 eura za pola kilograma, a početkom 2020. tuna od 270 kilograma prodana je za rekordnih 1.5 milijun eura.
Cijene tune u budućnosti će samo rasti jer se radi o ribi koja je gotovo nestala iz oceana zbog prevelikog izlovljavanja.